Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΗΠΑ-Ρωσία: Εύθραυστες ισορροπίες και οιωνοί. Τι ειπώθηκε μεταξύ Ομπάμα - Πούτιν

obama putin g20-thumb-340x340-90626

Οι Πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G20, στις 18 Ιουνίου στο Los Cabos του Μεξικού, όπου και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. Στη συνάντηση ακούστηκαν διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας του σώματος. Τα ντοκουμέντα μένουν και θα τα θυμηθούμε σίγουρα στο μέλλον.

Του Xavier Lerma
Εφημερίδα Pravda
22 Ιουνίου 2012
Aπόδοση
: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

"Θεωρώ ότι το πρόβλημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα λυθεί, ανεξάρτητα από το αν ο Ομπάμα θα επανεκλεγεί ή όχι", δήλωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει επίγνωση του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ στρέφουν και θα εξακολουθήσουν να στρέφουν πυραύλους προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και θα την περιζώνουν με στρατιωτικές βάσεις. Γνώριζε ότι οι αμοιβαίες υποσχέσεις των Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ αθετήθηκαν ήδη από τη δεκαετία του '90. Δεν περίμενε ποτέ οι Αμερικανοί να συμπεριφερθούν στη χώρα του καλύτερα απ' ό, τι στους ιθαγενείς Ινδιάνους. Ακόμα κι αν ο Ομπάμα έταζε τον ουρανό με τ' άστρα στον Πούτιν, ο δεύτερος δεν θα τον πίστευε. Προς τι, λοιπόν, αυτή η συνάντηση;

Δύο ώρες έμειναν μόνοι τους. Είμαστε βέβαιοι ότιτο χαμόγελο χάθηκε απότομα από την έκφραση του Ομπάμα τη στιγμή που τον φόβισε ο Πούτιν, μιλώντας του για γεγονότα που ο Αμερικανός νόμιζε ότι και αυτός και η CIA ήδη γνώριζαν. Τη στιγμή που ξεστόμισε στον Ομπάμα,"Γνωρίζουμε τα σχέδιά σας, και πού ακριβώς βρίσκεται ο στρατός σας και οι πράκτορες σας. Ο Γ' Παγκόσμιος στα κεφάλια σας και το κρίμα στο λαιμό σας". Ο Ομπάμα περιορίστηκε στο να πει ότι δεν είναι υπεύθυνος και ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είχε άλλη επιλογή.

Η διάχυτη ψυχρή, σκληρή πραγματικότητακαι το άπλωμα των χαρτιών τους στο τραπέζι, που θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, σίγουρα θα έκανε αυτές τις 2 ώρες να μοιάζουν με 2 χρόνια για τον Ομπάμα.

Ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν δική τους πορεία, επιλέγοντας να δημιουργήσουν δική τους αντιπυραυλική άμυνα εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Δεν βλέπω τίποτε που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την προσέγγισή τους".

Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε κανονικά να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας:

"Αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις συμμετέχοντες θα οικοδομήσουν από κοινού το σύστημα αυτό, και θα είναι σε θέση να αξιολογούν από κοινού τις απειλές, θα μπορούν να διαχειρίζονται το σύστημα και να λαμβάνουν αποφάσεις που θα αφορούν στη χρήση του".

 

Γνωρίζει καλά ο Ρώσος Πρόεδρος ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά συνεχίζει να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στις ΗΠΑ. Είχε ήδη δηλώσει λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση, ότι η κούρσα των εξοπλισμών έχει αρχίσει και ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή. Γνωρίζει ότι μπορεί να συνομιλεί με άλλες χώρες, όπως η Κίνα και το Ιράν, και να έχει πιθανότητες ανταπόκρισης για συνεργασία, αλλά μια τέτοια ανταπόκριση δεν θα έρθει ποτέ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τι είναι αυτό που κάνει τους Αμερικανούς να συμπεριφέρονται τόσο υπεροπτικά σε όλες τις άλλες χώρες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν πρόβλημα να συνάψουν φιλίες με τους Ναζί μετά τον πόλεμο, εντάσσοντας αρκετούς υψηλόβαθμους των SS στην CIA, και επιστράτευσαν ακόμα και τις γνώσεις του Βέρνερ φον Μπράουν για να πάνε στο φεγγάρι. Μετά έσκασαν μύτη όλα εκείνα τα υποχθόνια στοιχεία της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, της οποίας οι απαρχές εντοπίζονται στον γερμανοτραφήπρίγκηπα Bernhard (ψάξτε να βρείτε το βίντεο και τη φωτογραφία του με το ναζιστικό χαιρετισμό) ο οποίος ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος και των διαβόητων SS (Schutzstaffel). Και ο κόσμος μέσα στην αφέλειά του πίστεψε ότι οι Ναζί θα μας ξανάρθουν από την Αργεντινή…

Ο Πούτιν, που βλέπει τα σύνεφα της θύελλας να συσσωρεύονται, προειδοποίησε τον περασμένο Μάιο:

"Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και του δικαιώματος κάθε έθνους να κάνει τις δικές του επιλογές είναι μια από τις σταθερές εγγυήσεις ότι η τραγωδία του παρελθόντος πολέμου (Β' Παγκόσμιου) δεν θα επαναληφθεί".

Ο Πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν πορεία κι έτσι έχει βαλθεί να μαζεύει συμμάχους από όλο τον κόσμο, όπως έκανε ο Τσώρτσιλ όταν ήρθε ο καιρός να αντιμετωπίσει την λαίλαπα που εξαπέλυσαν οι Ναζί. Οι BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) είναι μόνο μερικές από τις χώρες που έχουν συμμαχήσει με τη Ρωσία. Ακόμα και η Γαλλία διεξάγει σήμερα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Το 2009 η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Χίλαρι Κλίντον, χάρισε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι που η ίδια ονόμασε κουμπί "reset" (μηδένισης και επανεκκίνησης). Του δήλωσε ότι και η ίδια και ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμούσαν να "επανεκκινήσουν" τη σχέση τους με τη Ρωσία. Ο Λαβρόφ της απάντησε με νόημα ότι το μόνο πρόβλημα είναι ότι το κουμπί που του έδωσε έλεγε"υπερφόρτιση". Η Χίλαρι γέλασε και του είπε, επίσης με νόημα, ότι δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να "υπερφορτίσει" τις ΗΠΑ. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον Λαβρόφ να χαμογελάει και να αστειεύεται με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει από τότε επιδοθεί σε μια "υπερφόρτιση" όλης της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας χάος και εξαπολύοντας και πάλι τα "σκυλιά του πολέμου".

Είτε τον συμπαθείτε τον Πούτιν, είτε όχι, η ειρήνη του κόσμου είναι στα χέρια του.

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιλέξουν να στραφούν μακριά από τη βία.

Άρα, τα πάντα είναι στο χέρι του Βλαντιμίρ και της παρέας των φίλων του.

Ο Πρόεδρος Πούτιν θα συσπειρώσει τη Ρωσία και άλλες χώρες, προκειμένου να αναχαιτίσουν από κοινού την επιθετικότητα των ΗΠΑ.

Και πού ξέρετε… Ίσως να μπορέσει ακόμη και να αποτρέψει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.