- Ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο την Ελλάδα
- Άγριες κόντρες και μίζες και για τον ΟΠΑΠ
- Οι ιδιωτικοποιήσεις προκαλούν αναταράξεις και διασπάσεις στα κόμματα και δημιουργούν νέα
Αιτία οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση. Έχει ξεσπάσει ένας άγριος πόλεμος, με όλη τη σημασία της λέξης. Έχουν ρίξει στη μάχη, για το ποιος θα πάρει τα φιλέτα, βαριά όπλα. Φθάνουν μέχρι του σημείου να απειλούν ακόμα και με πτώση την κυβέρνηση, αλλά και να σχεδιάζουν ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, μέσω διασπάσεων και αποχωρήσεων (είτε γιατί διαφωνούν με τον… προσανατολισμό της ηγεσίας προς κάποιον ισχυρό από τους διεκδικητές είτε γιατί έχουν άλλες… φιλίες), ευνοώντας τη δημιουργία κομματιδίων που θα επηρεάζουν κρίσιμες ψηφοφορίες…
Η κορυφαία σύγκρουση, που γίνεται στο παρασκήνιο, αφορά τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, που έχουν αποκλειστικά την προμήθεια του φυσικού αερίου και τους αγωγούς για τη μεταφορά του όχι μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και προς την Ευρώπη μέσω των χωρών με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα. Και αυτό σημαίνει ότι όποιος πάρει τις δύο αυτές εταιρείες, θα επηρεάζει ενεργειακά την Ευρώπη!
Σύμφωνα με πληροφορίες από εγκυρότατες πηγές, ήδη η αμερικανική πλευρά έχει «ενημερώσει» την κυβέρνηση ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να πέσουν σε ρωσικά χέρια οι δύο κρατικές εταιρείες. Οι «προειδοποιήσεις» είναι σαφέστατες. Και αντιλαμβάνεται ο καθένας τι είδους είναι αυτές οι… προειδοποιήσεις και πού μπορούν να… οδηγήσουν.
Για τις προθέσεις της όμως έχει ενημερώσει την Αθήνα και η ρωσική πλευρά, η οποία θέτει το αυτονόητο: Ότι αποκλειστικό κριτήριο πρέπει να είναι το ποιος θα προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή, κάτι όμως που δεν δέχεται η αμερικανική πλευρά, η οποία θέτει γεωπολιτικά κριτήρια, εννοώντας ότι δεν θέλει να μπει στα πόδια της η Ρωσία.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο ίδιος πρωθυπουργός, έχει ενημερώσει την κάθε πλευρά ότι η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ θα δοθούν σε όποιον προσφέρει τα περισσότερα. Και αυτήν τη στιγμή το ρωσικό μεγαθήριο, η κρατική Gazprom, προσφέρει μόνο για τη ΔΕΠΑ 1.200.000.000 ευρώ και μαζί με τη ΔΕΣΦΑ γύρω στο 1.400.000.000 ευρώ, όταν η αζερική εταιρεία, η SOCAR, που επηρεάζεται από την Ουάσινγκτον, δίνει μόλις 400.000.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο και από το ένα τρίτο της προσφοράς των Ρώσων. Και η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι το επίπεδο των σχέσεων της με την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την κατάληξη του διαγωνισμού για τις δύο εταιρείες που σχετίζονται με τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Πέραν των αμερικανικών παρεμβάσεων, γερμανικά συμφέροντα επίσης προσπαθούν να αποτρέψουν το σοβαρό ενδεχόμενο να περάσει η ΔΕΠΑ στην Gazprom, με το επιχείρημα ότι ναι μεν η πρόταση της ρωσικής εταιρείας είναι η καλύτερη, όμως αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί μονοπωλίων, δεν μπορεί δηλαδή αυτός που παράγει να κάνει και τη διακίνηση.
Να σημειωθεί ότι, εκτός από την Gazprom, συμμετέχει στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και μια άλλη ρωσική εταιρεία, η Negusneft, καθώς και η M&M Gas Co SA, σύμπραξη των ομίλων Motor Oil και Μυτιληναίου.
Μάχη και για τον ΟΠΑΠ
Τα μαχαίρια έχουν βγει και για το πού θα πάει ο ΟΠΑΠ, για τον οποίο όμως οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Ο πόλεμος γίνεται μεταξύ ελληνικών εταιρειών, οι οποίες συνεργάζονται με ξένες. Στη μάχη έχουν ρίξει όλα τα όπλα τους (κανάλια, φιλικά συγκροτήματα, πρόθυμους δημοσιογράφους και πολιτικούς, όπως βουλευτές που η πιάτσα ξέρει καλά ποια φανέλα φοράνε) και διαμηνύουν προς την εξουσία τις προθέσεις τους… Και έχουν αρχίσει να στέλνουν τα μηνύματά τους μέσω εκπομπών και δημοσιευμάτων.
Ως διεκδικητές του ΟΠΑΠ εμφανίζονται ο Κόκκαλης, ο Κοπελούζος και ο Μελισσανίδης, ενώ δεύτερο ρόλο έχει ο Κοντομηνάς, ο οποίος προφανώς με κάποιον από τους τρεις θα συνεργασθεί.
Και ξένος δάκτυλος…
Δεν είναι έξω από αυτόν τον αμείλικτο πόλεμο που έχει ξεσπάσει τα ρεπορτάζ του γνωστού διεθνούς πρακτορείου, του Ρόιτερ, εναντίον τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών και «νταβατζήδων», που ενδιαφέρονται για τα φιλέτα των ιδιωτικοποιήσεων - ρεπορτάζ που ενδεχομένως να έχουν στόχο πολιτικές εξελίξεις, προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης της κυβέρνησης.
Και προς αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται και τα πρόσφατα δημοσιεύματα των «Financial Times» για την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και στο διαδικτυακό στοίχημα, απόφαση που ενόχλησε ξένες, ανταγωνιστικές τού ΟΠΑΠ, εταιρείες.
Το Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.