Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τουρκικές προκλήσεις για το Κυπριακό φυσικό αέριο. Τουρκική πυραυλάκατος ανέκοψε την πορεία ιταλικού πλοίου που εκτελούσε έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ




Σε επιφυλακή από την περασμένη 25/7/2013 μέχρι και το Σάββατο 27/5/2013, βρίσκονταν τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ένα από αυτά ανέκοψε μάλιστα την πορεία ιταλικού πλοίου που ενεργούσε για λογαριασμό της Cyta.

Τις προθέσεις τους, αναφορικά με την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και γενικότερα τις εργασίες που γίνονται για το φυσικό αέριο, δείχνουν ολοένα και με πιο έντονο τρόπο οι Τούρκοι, σε μία προσπάθεια να στείλουν μηνύματα τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και προς τους διεθνείς «παίκτες» του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», το ιταλικό πλοίο «Odin Finder», ενώ εξερχόταν από το σημείου που συναντούνται τα οικόπεδα 7 και 1 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, καθώς πραγματοποιούσε εργασίες για την πόντιση ειδικού καλωδίου της Cyta, προσεγγίστηκε από πυραυλάκατο του τουρκικού πολεμικού στόλου, η οποία είχε ξεκινήσει από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Το τουρκικό πλοίο, ζήτησε από τον καπετάνιο του ιταλικού πλοίου να σταματήσει τις εργασίες του, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχε εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Το ιταλικό πλοίο προσπάθησε να συνεχίσει τις εργασίες του, αλλά η πυραυλάκατος ανέκοψε την πορεία του, αναγκάζοντας το σε ελιγμό, ενώ διενεργούσε συνεχώς κύκλους γύρω από το ιταλικό πλοίο.
Αμέσως το ιταλικής σημαίας πλοίο επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας οδηγίες.
Το ίδιο απόγευμα συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη από τον αρχηγό του ΓΕΕΦ, ο οποίος και ενεργοποίησε το κέντρο ελέγχου κρίσεων.
Τελικά το ιταλικό πλοίο επέστρεψε επέστρεψε και με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά, σταμάτησε κοντά στις ακτές της Πάφου, όπου και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η τουρκική πυραυλάκατος παρέμεινε στα ανοικτά της Πάφου, προκειμένου να εμποδίσει τυχόν νέα προσπάθεια του πλοίου να επιστρέψει στην περιοχή, ενώ λίγες ώρες μετά εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή δεύτερο πολεμικό πλοίο, το οποίο παρέμεινε στην περιοχή μέχρι το Σάββατο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη προβεί σε διαβήματα, καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιταλίας
newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.