Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η Μόσχα «τελειώνει» οικονομικά την Τουρκία: 80% κάτω οι Ρώσοι τουρίστες – Ρεκόρ κρατήσεων στην Ελλάδα


Rosoi-Touristes

ΜΕ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Μόσχα “τελειώνει” την Τουρκία οικονομικά εφαρμόζοντας ένα άτυπο εμπάργκο στην τουριστική κίνηση προς τους άλλοτε δημοφιλείς προορισμούς της γειτονικής χώρας. Την ίδια στιγμή στρέφει τους Ρώσους τουρίστες προς την Ελλάδα. Μάλιστα η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε για τη χώρα μας αποτελούν ένα ακόμη σινιάλο για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.
Και μάλιστα την καλύτερη χρονική περίοδο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Τουρκία ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη γειτονική χώρα κατέγραψε συνολική πτώση 28% τον Απρίλιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών και οφείλεται κυρίως στις εχθρικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, αλλά και στις βομβιστικές επιθέσεις που γίνονται συνεχώς στην Τουρκία.
Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έχει συρρικνωθεί, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 80%. Παραδοσιακά οι Ρώσοι τουρίστες βρίσκονταν μεταξύ των ομάδων ξένων τουριστών που επισκέπτονταν μαζικά την Τουρκία μετά τους Γερμανούς, ωστόσο σταμάτησαν να την επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία στη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο.
Ενδεικτικά αναφέρεται πώς στην Αττάλεια της Τουρκίας, τους τελευταίους 4 μήνες, παρατηρείται μείωση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών σε ποσοστό που αγγίζει το 90%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015 επισκέφθηκαν την Αττάλεια 126.700 περίπου Ρώσοι τουρίστες. Στην αντίστοιχη περίοδο του 2016, το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 12.000.
Επίσης, μειώθηκε σημαντικό ο αριθμός των Γερμανών τουριστών. Η μείωση φθάνει στο 35%. «Η σημαντική πτώση στις αφίξεις τουριστών φέτος δεν περιορίστηκε στη Ρωσία και επεκτάθηκε σε όλους τους μεγάλους τουριστικούς εταίρους της Τουρκία σε κάποιο βαθμό» επισημαίνουν Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες.
Από την άλλη πλευρά Τούρκοι οικονομολόγοι εκτιμούν πώς η τουρκική οικονομία θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις, σε μια χρονική περίοδο όπου καταγράφεται επιβράδυνση των εξαγωγών και αδυναμία στις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν κατά 25% φέτος, ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με κόστος περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι το 1% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη μείωση στις αφίξεις τουριστών στην Τουρκία από τον Μάιο του 1999, όταν η αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ξεκίνησε μια εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων και προειδοποιούσε τους τουρίστες να μην επισκέπτονται την χώρα μετά τη σύλληψη του ηγέτη της Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Την ίδια στιγμή, αλλάζει η εικόνα στον ελληνικό τουρισμό παρά το πλήγμα που δέχθηκε και η Ελλάδα από τα “κύματα” των προσφύγων και μεταναστών. Οι προσδοκίες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και αναμένεται οι Ρώσοι τουρίστες που θα φτάσουν στη χώρα μας να είναι έως και 1.500.000
Και οι Ρώσοι τουρίστες δεν είναι σαν του καρμίρηδες των Βρετανών ή των βορειοευρωπαίων που μοιράζονται μία χωριάτικη σαλάτα και αυτό είναι. Ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα απ’ όλους τους τουρίστες ενισχύοντας σημαντικά των ελληνικό τουρισμό. Και οι Γερμανοί επίσης ξοδεύουν αρκετά χρήματα.
H ζήτηση για Ελλάδα φέτος στη Ρωσία είναι ιδιαίτερα υψηλή, λόγω του κλεισίματος των δημοφιλών θερινών προορισμών των Ρώσων, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, της διαθεσιμότητας ξενοδοχειακών κλινών, της άνετης αεροπορικής πρόσβασης και του προσιτού κόστους διακοπών, δηλώνουν στο interfax.ru επαγγελματίες της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας.
Για τους περισσότερους Ρώσους, ο πιο δημοφιλής παραθαλάσσιος προορισμός φέτος είναι αυτός με την καλύτερη αναλογία τιμής-ποιότητας, καθώς και με ειδικές προσφορές ώστε οι τιμές να προσεγγίζουν αυτές της Τουρκίας και της Αιγύπτου με τις οποίες οι Ρώσοι είναι εξοικειωμένοι, αναφέρει η επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ταξιδιωτικού γραφείου BSI, Κατερίνα Κάμενεφ, προσθέτοντας ότι πράγματι υπάρχει υψηλή ζήτηση για Ελλάδα.
Πιο δημοφιλής προορισμός των Ρώσων στην Ελλάδα είναι η Κρήτη, ενώ η γενική τάση είναι η κράτηση να γίνεται πλησιέστερα προς τις ημερομηνίες των διακοπών, αναμένοντας προσφορές. Ο διευθύνων σύμβουλος του on line ταξιδιωτικού γραφείου DaTravel.com, Vladislav Shevtsov, δηλώνει ότι οι πωλήσεις προς Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η εκτίμηση είναι πώς η συνολική αύξηση μπορεί στη σεζόν μπορεί να αγγίξει και το 60%.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την πρόσφατη εκτίμηση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Oleg Safonov, στο πρόσφατο ελληνορωσικό φόρουμ στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα φέτος θα μπορούσε να γίνει η πιο δημοφιλής ξένη χώρα για τους Ρώσους τουρίστες. Αρκεί βεβαίως να επιλυθούν και τα προβλήματα που παρουσιάζονται και στη χορήγηση βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές.
Καταγράφεται επίσης η κατά 523% αύξηση των Ρώσων τουριστών το Μάρτιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής. Είναι το στοιχείο που μετέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα δηλώνοντας του και την πρόθεση της Μόσχας να στηρίξει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.