Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ ΣΑΝ ΑΙΜΑ,TΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

red-river-1

Γράφει η Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη
Οι κάτοικοι της ρωσικής πόλης Norilsk στην επαρχία της Σιβηρίας έχουν αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες που δείχνουν πώς ένα ποτάμι αλλάζει χρώμα και γίνεται κόκκινο όπως το αίμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου στο ποτάμι Daldykan, το οποίο βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Οι κάτοικοι εξέφρασαν σοκ. Ωστόσο, ανέφεραν ότι το ποτάμι δεν είναι η πρώτη φορά που άλλαξε χρώμα.

Οι ρωσικές αρχές της Σιβηρίας, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να προσπαθούν να καθορίσουν γιατί ο ποταμός έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό χρώμα, ενώ αξιολογούν διάφορες πιθανές περιβαλλοντικές ζημίες.
red-river-2
Σύμφωνα με το CBC, το ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει εκδώσει γνωμοδότηση με την οποία δηλώνει ότι η έρευνα έχει ξεκινήσει. Το Υπουργείο υποθέτει ότι μια κατάρρευση βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην παραγωγή της εταιρίας εργοστασίου Norilsk Nickel μπορεί να είναι η αιτία της καταστροφής. Λέγεται ότι η Norilsk Nickel είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο.
Ο αρχηγός του προγράμματος ενέργειας του οργανισμού Greanpeace της Ρωσίας, Vladimir Chuprov αναφέρει πως η εταιρία Norilsk Nickel είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση του ποταμού. Αποκαλύπτει πως η εταιρία αυτή ελέγχεται από μεγιστάνες και έχει προκαλέσει αρκετές ζημιές στο περιβάλλον και στον πληθυσμό της περιοχής.
red-river-3
Ο ίδιος αναφέρει πως ο ποταμός και οι κάτοικοι ελέγχονται από αυτό το μονοπώλιο. Έτσι, υποστηρίζει, πως τα πράγματα χάνονται από το οικοσύστημα του τοπικού πληθυσμού όσον αφορά σε τοπικό επίπεδο και το οικονομικό σύστημα της περιοχής: πρώτον χάνονται τα αποθέματα ιχθύων και δεύτερον το πόσιμο νερό. Μάλιστα αναφέρει ότι στην πραγματικότητα το νερό δεν μπορεί πλέον να θεωρείται πόσιμο, όπως επηρεάζει τους κατοίκους που μένουν εκεί.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τοπικού ανταποκριτή στη σιβηρική επαρχία, βρίσκονται στην περιοχή μεγάλα κοιτάσματα νικελίου, χαλκού και παλλάδιο. Αυτές οι ουσίες προσελκύουν τόσο μεγάλες όσο και μικρές εταιρείες εξόρυξης που έχουν συσταθεί εκεί. Οι εκπρόσωποι της πόλης Norilsk αναφέρουν επίσης ότι Norilsk Nickel δεν θα πρέπει να κατηγορείται ως η μόνη εταιρεία σε αυτό το γεγονός, αλλά ότι άλλες μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να διερευνηθούν οι οποίες και εκείνες είναι εγκατεστημένες στην περιοχή.
red-river-4
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.