Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Νέα σύγκρουση Πούτιν με Τράμπ! Ποια η αιτία




Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «βαθιά εσφαλμένη» την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την άποψη ότι υπονομεύει τη σταθερότητα της Ευρώπης.
«Θεωρούμε πως η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι βαθιά εσφαλμένη, ότι αντιβαίνει στα πρωταρχικά συμφέροντα αυτής της χώρας, ότι πλήττει τη σταθερότητα των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ατλαντική συμμαχία «αντανακλά τη λογική της αντιπαράθεσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τη δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών», καταγγέλλει η ρωσική διπλωματία. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, το οποίο πρόκειται να γίνει έτσι το 29ο μέλος της συμμαχίας.
Αυτή η μελλοντική ένταξη διχάζει τη μικρή χώρα των 620.000 κατοίκων, όπου η φιλορωσική αντιπολίτευση ζητεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το θέμα. Το 2015 βίαιες διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει εναντίον της απόφασης αυτής, την οποία είχε πάρει ο πρώην πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς.
Η Ρωσία είχε ήδη στο παρελθόν χαρακτηρίσει «πρόκληση» τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων. Χθες ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως έχει «αξιόπιστες πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα είχε υποστηρίξει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο τον περασμένο Οκτώβριο. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συναντούσε στη Μόσχα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, που έγινε σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα, οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ έκαναν γνωστές τις διαφορές τους, ιδαίτερα στο συριακό ζήτημα, ζητώντας πάντως να συνεχισθεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.
Τι είπε ο Πούτιν στον Τίλερσον
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επωφελήθηκε της χθεσινής συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, που επισκέφθηκε τη Μόσχα, για να του γνωστοποιήσει τις απόψεις του σχετικά με τους λόγους που οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις έχουν φθάσει σε τόσο χαμηλό σημείο, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως ο τόνος της συνάντησης ήταν «αρκετά εποικοδομητικός». Ακόμα, πρόσθεσε πως οι Ρώσοι ελπίζουν ότι το μήνυμα του Πούτιν θα διαβιβασθεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση επιτεύχθηκε γενική συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη να κρατηθούν ανοικτές οι γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Επιπλέον, ο Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πούτιν γνωστοποίησε στον Τίλερσον τις απόψεις του για την κατάσταση στη Συρία και για το πώς είναι πιθανό η κατάσταση αυτή να εξελιχθεί.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.