Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ντρέπεται που δούλευε για το ΔΝΤ δηλώνει ο Πίτερ Ντόϋλ

dnt-peter-doyle-660

Την παραίτησή του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέβαλε χθες ο Πίτερ Ντόιλ, εκ των επιφανεστέρων οικονομολόγων του, δηλώνοντας ότι «ντρέπεται» για τα 20 χρόνια που εργάσθηκε σε αυτό.
Σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, ο κ. Ντόιλ επιρρίπτει ευθύνες στο Ταμείο γιατί δεν προειδοποίησε εγκαίρως για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και την ευρωπαϊκή κρίση, ενώ όταν προειδοποίησε δεν επέμεινε επαρκώς. Χαρακτηρίζει μάλιστα «αποτυχία πρώτης τάξης» αυτήν την καθυστέρηση.Παράλληλα, στηλιτεύει τη διαδικασία επιλογής της εκάστοτε ηγεσίας του συμπεριλαμβανομένης και της νυν επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Στην «ανικανότητα», τις «αποτυχίες», αλλά και τους «ολέθριους» διορισμούς της τελευταίας δεκαετίας στην ηγεσία του ΔΝΤ αποδίδει τις συνέπειες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει «τα δεινά (και τους κινδύνους να ακολουθήσουν χειρότερα) που υπέστησαν πολλοί συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το γεγονός ότι το δεύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο κινδυνεύει και το ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Ταμείο περιορίζεται στο να αντιδρά και να τρέχει να προλάβει τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για τη διάσωσή του». Σε ό,τι αφορά την κ. Λαγκάρντ, χαρακτηρίζει τον διορισμό της «μολυσμένο», καθώς «ούτε το φύλο της ούτε η ακεραιότητά της μπορούν να αναπληρώσουν τη θεμελιώδη έλλειψη νομιμότητας στη διαδικασία επιλογής» της ηγεσίας, μομφή που φαίνεται να αναφέρεται στο ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μονοπωλεί τη θέση. Καταλήγει επισημαίνοντας πως υπάρχουν πάντα αξιόλογα στελέχη στο ΔΝΤ, αλλά ένα εξ αυτών αποχωρεί και καλεί το Δ.Σ. «να μεριμνήσει για να μη χάσει και τα άλλα».


ινφογνώμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.