Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Αφόρητες πιέσεις από την Γερμανία στην Κύπρο - Δυσφορία στις Βρυξέλλες για το ρωσικό δάνειο

800px-Flag_of_Cyprus_svg

Αφόρητες πιέσεις από την Γερμανία στην Κύπρο

Με μελανά χρώματα περιέγραψε μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Αφέρωφ Νεοφύτου, την στάση των Γερμανών απέναντι στην Κύπρο. Ο κ. Νεοφύτου είπε, ότι ο Γερμανός Βουλευτής της Αριστεράς «έθεσε δυστυχώς επιτακτικά το θέμα της αύξησης του εταιρικού φόρου».
«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και αξιόπιστοι στις διαπραγματεύσεις. Αφού υπάρχει ένα ζήτημα που όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, τον εταιρικό φόρο, και συμφωνούν όλα ανεξαίρετα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, χρειάζεται να το προστατεύσουμε γιατί δυστυχώς άρχισε να τίθεται και δημόσια από τους Ευρωπαίους», συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου. Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής οι Γερμανοί Ευρωβουλευτές ανέφεραν, ότι με βάση τις αρμοδιότητες τους, συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, αφού κάθε απόφαση θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης και σύμφωνης γνώμης της γερμανικής Βουλής, όσον αφορά τους Μηχανισμούς Στήριξης αλλά και το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Ο Γερμανός Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Στούμπγκεν ζήτησε ενημέρωση για τις αρμοδιότητες της κυπριακής Βουλής στα αντίστοιχα θέματα, λόγω και της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης.Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι συνταγματικά η κυπριακή Βουλή έχει διακριτές εξουσίες σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία, ωστόσο όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στην παρούσα φάση στην κυπριακή Βουλή, αφού η Κυβέρνηση στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τόνισε επίσης, την ανάγκη συνεννόησης των αντιστοίχων Επιτροπών της κυπριακής και της γερμανικής βουλής για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αναφορικά με τη διαμόρφωση του προσχεδίου του μνημονίου.Ο Βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς Αλεξάντερ Ούρλιχ ανέφερε, ότι το κόμμα του έχει επικρίνει στο παρελθόν τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος. Ανέφερε ωστόσο, ότι στην Κύπρο υπάρχει πολύ χαμηλή φορολογία και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κύπρος προτίθεται να τον αυξήσει για να υπάρξουν περισσότερα έσοδα για το κράτος.
Πρόσθεσε, ότι την ώρα που ζητείται αλληλεγγύη χωρών όπως της Γερμανίας, καλείται ο Γερμανός να στηρίξει μια χώρα που δεν θέλει να επιβάλει υψηλούς φόρους. Είπε επίσης ότι αν δεν αυξηθεί ο εταιρικός φόρος τότε η Τρόικα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την περικοπή μισθών και κατάργηση θέσεων στο δημόσιο τομέα.
Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου, υπεραμύνθηκε του εταιρικού φόρου και ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει συναίνεση σε αυτό το θέμα ακόμα και από το κόμμα της αριστεράς. Παρέπεμψε μάλιστα στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου, ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή.
Ο κ. Αδάμου εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Γερμανό Βουλευτή της Αριστεράς, αναφέροντας ωστόσο, ότι ο εταιρικός φόρος είναι ένα από τα μοναδικά σημαντικά έσοδα που έχει η Κύπρος, η οποία δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία. Πρόσθεσε, ότι αν χαθεί και αυτό το έσοδο δεν πρόκειται να συνέλθει εύκολα η οικονομία και ότι δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστερής προσέγγισης αλλά βλέπει το συμφέρον της πατρίδας. Τα άμεσα αποτελέσματα μίας τέτοιας εξέλιξης, θα ήταν να αποχωρήσουν πολλές εταιρείες από την Κύπρο... για πιο ευνοϊκούς φορολογικούς προορισμούς, όπως αυτός της Μάλτας.

Πηγή

Δυσφορία στις Βρυξέλλες για το ρωσικό δάνειο

Αιχμηροί ψίθυροι υπό μορφή δυσφορίας αφήνονται να διαρρεύσουν από κοινοτικούς κύκλους αναφορικά με την πρόθεση της Λευκωσίας να εξασφαλίσει διμερές διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία, παράλληλα με τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF/ESM.
Κοινοτικοί κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει προς τη Λευκωσία ένας «έντονος προβληματισμός», για το «μεικτό σύστημα» που επιδιώκει η κυβέρνηση Χριστόφια.
Ο κοινοτικός προβληματισμός αφορά στην περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερη «ένεση» στήριξης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προς τη Λευκωσία, καθώς όπως επισημαίνουν, αυτό θα συνεπάγεται οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή και των δόσεων του ρωσικού δανείου.
Η πολιτικο-ψυχολογική ενόχληση των Βρυξελλών αφήνεται να διαρρεύσει προς διάφορες κατευθύνσεις και ξένα ΜΜΕ.
Ενδεικτική ενδεχομένως αυτής της ενόχλησης είναι και η στροφή που φέρεται να κάνει η Κομισιόν γύρω από το ενδεχόμενο μεικτής στήριξης της Λευκωσίας, τόσο από τους μηχανισμούς της ΕΕ όσο και μέσω διμερούς δανείου από τη Μόσχα.
Ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου αρμοδίου για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του προκειμένου, απάντησε «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Προφανώς έχω δει τα δημοσιεύματα γύρω από το θέμα αυτό», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν τηρούσε διαφορετική στάση μέχρι πρόσφατα και είχε επανειλημμένα διαμηνύσει ότι αποτελεί «κυρίαρχο δικαίωμα» των κρατών-μελών να επιδιώκουν την εξασφάλιση διμερών δανείων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε στις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τόσο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, όσο και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές στον «Φ», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι «η Ρωσία δεν έθεσε κανένα πολιτικό ή οικονομικό όρο προς την Κύπρο»

Πάντως όλα δείχνουν ότι Ρωσία και Κύπρος είναι κοντά σε συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ρωσικού δανείου, το οποίο μάλιστα δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, επιβεβαίωσε ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε διμερή συμφωνία, προκαλώντας σίγουρα σοβαρούς πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες και ενδεχομένως στη Ουάσιγκτον…

Τμήμα ειδήσεων defencene.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.