Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αναμένεται μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ουρανίου

oryktos_ploytos

Σύμφωνα με την κοινή έκθεση για την αγορά ουρανίου η οποία συντάχθηκε από την Υπηρεσία για την Πυρηνική Ενέργεια (ΑΕΝ) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η ζήτηση ουρανίου για την τροφοδοσία των εργοστασίων θα κυμανθεί μεταξύ 97.645 και 136.385 τόνων το 2035, έναντι 63.875 τόνων το 2010.

Η εξόρυξη και παραγωγή ουρανίου αυξήθηκε κατά 25% την περίοδο 2008-2010, για να φθάσει τους 56.670 τόνους (το υπόλοιπο της ζήτησης καλύφθηκε από τη λεγόμενη δευτερoγενή παραγωγή, όπως η ανακύκλωση αναλωθέντος καυσίμου) και αναμένεται να αυξηθεί κατά ακόμη 5% φέτος, στους 57.000 τόνους.

Δηλαδή, οι ανάγκες σε ουράνιο θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις δύο προσεχείς δεκαετίες, ίσως και να διπλασιαστούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες, από μια αύξηση του μεγέθους του συνόλου των πυρηνικών εργοστασίων σε διεθνές επίπεδο η οποία εκτιμάται μεταξύ 44% και 99% έως το 2035: και έτσι αναμένεται να περάσει από τα 375 δισεκατομμύρια βατ στα τέλη του 2010 σε 540 και 746 δισεκατομμύρια βατ.

Αυτή η μεγάλη κλίμακα προβλέψεων οφείλεται προφανώς στην αβεβαιότητα όσον αφορά την ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας για ειρηνική χρήση, έπειτα από το πυρηνικό δυστύχημα το Μάρτιο του 2011 στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το χειρότερο μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Ωστόσο η έκθεση (η οποία προέρχεται από δύο υπηρεσίες που έχουν στόχο την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση) προβλέπει ανάπτυξη αυτής της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης πηγής ενέργειας η οποία ενισχύεται από τις αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια των χωρών με αναδυόμενη οικονομία, κυρίως στην Ασία και από το γεγονός ότι δεν ρυπαίνει το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα η εξόρυξη και παραγωγή ουρανίου θα πρέπει ν' αυξηθεί για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες, τονίζει η μελέτη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλιο: Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα έχει αρκέτα κοιτάσματα ουρανίου στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στο όρος Παγγαίο του νομού Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.