Μέσα στον 20ο αιώνα - Όμως σήμερα η κ. Μέρκελ δεν δείχνει την ίδια μεγαλοψυχία έναντι των μικρών χωρών της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση
Η Γερμανία, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, χρησιμοποιεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης για να επιβάλει σε αυτές μια ανάλγητη και εξοντωτική πολιτική λιτότητας.
Πολιτική, που προκαλεί στη χώρα μας, η οποία την υπέστη σε μεγαλύτερη δόση, πρωτοφανών διαστάσεων οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Υπό το πρόσχημα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών των «σπάταλων και αμαρτωλών» χωρών, η Γερμανία επιβάλλει ακόμη και κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Η ζημιά που έχει προκαλέσει είναι ήδη πολύ μεγάλη και ο κίνδυνος να γίνει ακόμη μεγαλύτερη περιγράφηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος είπε ότι η Γερμανία κατέστρεψε τον προηγούμενο αιώνα δύο φορές με πολέμους την Ευρώπη και ότι θα ήταν τραγικό να την καταστρέψει για τρίτη φορά με την οικονομική της αδιαλλαξία.
Ο μεγάλος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σημείωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται, τηρουμένων των αναλογιών, στη θέση που βρέθηκε η Αμερική μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ενώ, όμως, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ φέρθηκαν τότε με εμφανή μεγαλοψυχία απέναντι στη Γερμανία που είχε χάσει τον πόλεμο -διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της και επιπλέον την υποχρέωση των πολεμικών επανορθώσεων απέναντι στην Ελλάδα και άλλες χώρες-, η ίδια συμπεριφέρεται σήμερα μ' έναν τιμωρητικό τρόπο, που την
κάνει μισητή στους λαούς της Ευρώπης.
Η άποψη του Βερολίνου ότι οι χώρες που σωρεύουν χρέη πρέπει να τιμωρούνται είναι υποκριτική, όπως προκύπτει από τη γερμανική ιστορία του περασμένου αιώνα.
Ο Γερμανός ιστορικός της Οικονομίας και καθηγητής στο London School of Economics Άλμπρεχτ Ριτσλ τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Spiegel ότι η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του 20ού αιώνα.
«Η Γερμανία ήταν ο βασιλιάς, όταν μιλάμε για χρεοκοπίες χωρών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα πληρωμών που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι ασήμαντα αναλογικά με αυτά που προκάλεσε η Γερμανία.
Η Αμερική έσωσε τη Γερμανία
Σύμφωνα με τον ιστορικό, η Γερμανία χρεοκόπησε -ανοιχτά ή συγκαλυμμένα- τρεις φορές τα τελευταία εκατό χρόνια.
Η πρώτη φορά ήταν το 1931, στον απόηχο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όταν το Βερολίνο κήρυξε στάση πληρωμών στα δάνεια που είχε λάβει από αμερικανικές τράπεζες μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ιστορικό της Οικονομίας Scott Reynolds Nelsch, οι αμερικανικές τράπεζες έδιναν από το 1924 μέχρι το 1928, με την έγκριση του τότε υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ, πάνω από 1 δις δολάρια ετησίως σε γερμανικούς οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα υποδομών.
Το Μάρτιο του 1928, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χάινριχ Κέλερ, είχε προαναγγείλει ότι τα δάνεια αυτά μπορεί να μην εξυπηρετούνταν.
Η αξία των δανείων εκείνων σε σχέση με το εθνικό εισόδημα της Αμερικής ήταν αντίστοιχη με το κόστος της κρίσης του 2008, σύμφωνα με τον Ριτσλ.
Η δεύτερη χρεοκοπία έγινε το 1953, όταν η Αμερική προχώρησε στο «κούρεμα» του γερμανικού χρέους, το οποίο περιορίστηκε έτσι σε ένα ελάχιστο ποσό.
Από τότε, σημειώνει ο Ριτσλ, η Γερμανία βρέθηκε σε πολύ ισχυρή θέση, ενώ οι άλλοι Ευρωπαίοι ήταν αναγκασμένοι να φέρουν τα βάρη από τον πόλεμο και τις επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής.
Η Γερμανία ωφελήθηκε, όμως, ιδιαίτερα και από την απόφαση των ΗΠΑ να μην της επιβληθούν σημαντικές πολεμικές επανορθώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική εμπειρία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις αναβλήθηκαν έως ότου θα γινόταν η επανένωση της Γερμανίας, η οποία μετά τον πόλεμο είχε χωριστεί σε δύο κράτη.
Ωστόσο, η Γερμανία αρνήθηκε το 1990, έπειτα από την ενοποίηση της, να αποπληρώσει τα δάνεια που είχε λάβει από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που είχε καταλάβει, όπως απέφυγε να πληρώσει και το κόστος της κατοχής τους.
Αυτή θεωρεί ο Ριτσλ ως την τρίτη αθέτηση πληρωμών του Βερολίνου.
Ο ίδιος τονίζει ότι, αν το κλίμα στην Ελλάδα αλλάξει, η χώρα θα μπορούσε να εγείρει τις απαιτήσεις της έναντι της Γερμανίας από την κατοχή, κι αυτό θα μπορούσε να γίνει και από άλλες χώρες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σελίδες
Ετικέτες
- Αθλητισμός
- Άμυνα
- Απόψεις - σκέψεις
- Γεωστρατηγικές-πολιτικές αναλύσεις
- Διαπλοκή
- Διεθνή Νέα
- Εγκληματικότητα
- Εθνικά θέματα
- Ελλάδα
- Επικαιρότητα
- Εργασία
- Ιστορία
- Κοινωνία
- Κόσμος
- ΜΜΕ
- Μορφές Ελλήνων
- Νέα Τάξη Πραγμάτων
- Οικονομία
- Ορθοδοξία
- Παιδεία
- Περιβάλλον
- Πολιτική
- Πολιτιστικά νέα
- Σαν σήμερα
- Συνεντεύξεις
- Τεχνολογία - Επιστήμες
- Υγεία
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012
Η Γερμανία "φέσωσε" τρεις φορές τον κόσμο - Ποιός είναι ο "μπαταχτσής";
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.