Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Reuters: Επανέρχεται το θέμα νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους

419293_10150542042841953_85325016952_9274179_795632206_n

Διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ εργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο της "ύστατης προσφυγής" για την περαιτέρω απομείωση του χρέους της Ελλάδας και την ταυτόχρονη διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ένα σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα που διακρατούν, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές συμφώνησαν στη διαγραφή μεγάλου μέρους της αξίας των ελληνικών χρεογράφων βάσει ενός δεύτερου σχεδίου "διάσωσης" που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, αλλά αυτό κρίνεται πλέον ότι δεν ήταν αρκετό και συζητείται περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στόχος είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά ακόμα 70-100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους κρατών-μελών της ευρωζώνης που είναι ενήμεροι για όσα συζητούνται. Σε μια τέτοια περίπτωση, το χρέος της Ελλάδας θα μειωνόταν σε περίπου 100% του ετήσιου ΑΕΠ της, που θεωρείται πολύ περισσότερο βιώσιμο.
Αυτό θα απαιτούσε η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να δεχθούν να υποστούν ζημίες και ενδέχεται επίσης εθνικές κυβερνήσεις να δεχθούν να επωμιστούν μέρος της ζημιάς.
Η επιλογή την οποία φέρεται ότι προτιμά η ΕΚΤ είναι το κόστος να το επωμιστούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις τράπεζες αυτές, αλλά και η ίδια, μπορεί να χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΜΠΕ

Σχόλιο: Το κούρεμα φυσικά θα μας κουρέψει στην Ελλάδα ότι απέμεινε από το προηγούμενο. Και στο προηγούμενο κούρεμα μιλούσαν για κούρεμα τραπεζών και τελικά ήταν μόνο των ελληνικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.