Σελίδες

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Στο 24,3% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα!

raining-money-500x333

Νέα Έκθεση της Κομισιόν για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει στο φως στοιχεία – σοκ!

Η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα συναγωνίζεται τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά φτώχειας.

Σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση, η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 24,3% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 48 δισ ευρώ, έχοντας φτάσει βέβαια και στο 27,6% του ΑΕΠ το 2005, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 15,1%.

Η παραοικονομία στη Βουλγαρία βρίσκεται στο 32,3%, αλλά και στις πιο… πολιτισμένες χώρες όπως η Γερμανία η «γκρίζα» οικονομία περιορίζεται στο 13,7%, στη Γαλλία στο 11% και στην Ολλανδία η παραοικονομία υπολογίζεται στο 9,8%.

Κι επειδή η παραοικονομία πάει… παρέα και με τη «μαύρη» εργασία, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι πραγματικά εξωφρενικά, καθώς η αδήλωτη εργασία υπολογίζεται από τη Κομισιόν στο 25% της απασχόλησης, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι μόλις 9,7%!!!

protothema.gr

Σχόλιο ιστολογίου: Πρέπει να καταλάβουμε όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραοικονομίας οφείλεται στους λαθρομετανάστες. Τα 48 δις με φορολόγηση 23% (σε επιχειρήσεις η φορολογία φτάνει το 40% και μην ξεχνάμε και άλλα έσοδα που έχει κράτος από την ασφάλιση) είναι 10 δις έσοδα. Προσθέστε και 7 δις που ξοδεύουμε για περίθαλψη των λαθρομεταναστών. Συνολικά σε παλαιότερη έρευνα είχε υπολογισθεί ότι το πρόβλημα των λαθρομεταναστών ζημιώνει το κράτος κατά 28 δις την ώρα που το φουσκωμένο έλλειμα που παρουσίασε το πασοκ για να μπούμε στο ΔΝΤ ήταν 24 δις. Δεν φταίνε φυσικά οι λαθρομετανάστες αλλά αυτοί που τους χρησιμοποιήσαν και τους χρησιμοποιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.