Σελίδες

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η στρατιά των 250 συμβούλων του Γ. Παπανδρέου κόστιζε 32 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο

397319_10150525973364678_195901154677_8916381_876259537_n

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ       

Μπορεί στο Λογιστήριο του Κράτους οι 72 συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου να εμφανίζονταν ότι κοστίζουν ετησίως 642.751 ευρώ, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π+13», η απίστευτη στρατιά των 250 συνολικά (φανερών, μυστικών και αμφιλεγόμενων) συμβούλων του πρώην πρωθυπουργού, στην πραγματικότητα μας κόστιζε για αμοιβές, παροχές και υπηρεσίες τους, συνολικά, με το ιλιγγιώδες ποσό των 32 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο!

Ο ιστός των αμφιλεγόμενων συμβούλων

Όλα συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι ο Γ. Παπανδρέου άρχισε να δημιουργεί συστηματικά και σοβαρά τον αρχικό πυρήνα των πρώτων συμβούλων του, κατά τη διάρκεια της θητείας ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπό τον Θεόδ. Πάγκαλο την περίοδο 1993-94.

Με αυτή την ιδιότητα έχοντας απεριόριστο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του, μπορούσε να μετακινείται απαρατήρητος σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, να δημιουργεί συστηματικά έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών, για προσωπικό του κυρίως όφελος, που θα συναντήσουμε επί πρωθυπουργίας του, όπως πολιτικοί, διπλωμάτες, ανώτερα στελέχη ξένων ΜΜΕ, θρησκευτικοί παράγοντες, ομογενείς, ξένοι επιχειρηματίες, εταιρείες συμβούλων κ.ά.

Μια δεκαετία, περίπου, αργότερα ο Γ. Παπανδρέου ένιωθε ασφαλής και άτρωτος, λένε κάποιοι που τον γνωρίζουν καλά και αυτό επειδή είχε στο πλευρό του έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που μπορούσαν, πλέον, να καλύψουν, αποκλειστικά για αυτόν με τον μανδύα (φανερού ή μυστικού) συμβούλου, ένα ευρύ πεδίο, σκοτεινών, περίεργων και απίστευτων δραστηριοτήτων…

Η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών λέγεται ότι έδωσε τη δυνατότητα στον Γ. Παπανδρέου να εντρυφήσει και να γίνει ειδικός στη διάθεση -μακριά από κάθε έλεγχο- των τεράστιων μυστικών κονδυλίων του υπουργείου, που προορίζονταν για εθνικούς σκοπούς.

Αυτοί ακριβώς οι εθνικοί λόγοι και σκοποί, σταδιακά φαίνεται να εμπλουτίζονται στη θητεία του Γ. Παπανδρέου αλλά και μετά, μέσω ανθρώπων του σε καίριες διευθύνσεις, με το μανδύα κι άλλων πιο σύνθετων αποστολών, όπως ειρηνευτικές, περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, θρησκευτικές, μειονοτικές κ.λπ.

Εκείνη ακριβώς την περίοδο, μια άγνωστη νεανική φιγούρα μπαινοβγαίνει στο ίδιο υπουργείο σε ακατάλληλες ώρες με σχετική άνεση και ελευθερία, παρότι λιγομίλητος και απρόσιτος σύντομα γίνεται γνωστό ότι το όνομα του είναι Άλεξ Ρόντος…

Είναι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά θα επανασχεδιάσει με την ανοχή της τότε ηγεσίας του υπ. Εξωτερικών την εύρεση αλλά και τη διάθεση των «μυστικών κονδυλίων», λανσάροντας την κρυφή διπλωματία των καλυμμένων επιχειρήσεων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Πίσω από τα έξοδα λειτουργίας, μισθοδοσίας και των αμέτρητων εικονικών και πραγματικών αποστολών τους αυτές οι ΜΚΟ θα αποδειχθούν ανεξάντλητες μηχανές παραγωγής (και σπατάλης) δημόσιου χρήματος, παρέχοντας αμοιβές, και πλουσιοπάροχες μάλιστα, σε μια στρατιά φανερών αλλά και αμφιλεγόμενων Ελλήνων και ξένων συμβούλων του μετέπειτα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π+13», πίσω από στεγανούς και ειδικούς κωδικούς 5 υπουργείων η στρατιά των 250 συμβούλων του πρωθυπουργικού γραφείου είχε την ευχέρεια και την δυνατότητα να απολαμβάνει απίστευτους μισθούς, ακριβά δώρα, παροχές, μετακινήσεις VIP και απολαύσεις, σε χώρες του εξωτερικού, μακριά από κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Το μωσαϊκό των συμβούλων

Επί πρωθυπουργίας του ο Γ. Παπανδρέου είχε στη διάθεσή του ένα τεράστιο μωσαϊκό 250 συμβούλων, ωστόσο, το φανερό επιτελείο του ανερχόταν, σύμφωνα με την επίσημη μισθοδοσία του Λογιστηρίου του Κράτους, σε 72 άτομα.

Σε αυτό το επιτελείο περιλαμβάνονταν, συγκεκριμένα, οι εξής:

Στον «στενό πυρήνα» η Ειρήνη Λαμπρινού, η Γλυκερία Σιούτη, επιφορτισμένη με τα νομικά, παραμένοντας, παράλληλα, καθηγήτρια στο Καποδίστριο Πανεπιστήμιο, επίσης, ο Χάρης Παμπούκης, ο Λουκάς Παπαδήμος (μετέπειτα εντολοδόχος πρωθυπουργός), ο Π. Τσακλόγλου, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Αλ. Κόκκας, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και ο Άγγελος Χασαπόπουλος, που απολύθηκε μόλις ξέσπασε σάλος, όταν έγινε γνωστό ότι δεν υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, παρασύροντας σε παραίτηση και την «προστάτιδά του» Γλυκερία Σιούτη.

Επίσης, ο Κ. Θέος, σήμερα στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, τότε προϊστάμενος στο Γραφείο Σχεδιασμού Στρατηγικής, ο Ν. Ζιώγας, επί των δημοσίων σχέσεων ειδικός σύμβουλος (αποσπασμένος από το ΥΠ.ΕΞ. με βαθμό εμπειρογνώμονα πρεσβευτή συμβούλου), ο Ανδρέας Δρυμιώτης, επίσης ως ειδικός σύμβουλος και η Ελισάβετ Λινού.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι η θητεία του πρώην υπουργού Οικονομικών της ιταλικής κυβέρνησης Τομάζο Τσιόπα είχε οριστεί μέχρι το τέλος του 2010 και δεν ήταν αποκλειστικής χρήσης!

Στα ενδότερα και «ειδικά γραφεία», όπως: 1) του «Σχεδιασμού Στρατηγικής, για την επεξεργασία προτάσεων επίτευξης των στρατηγικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής», ως ειδικοί σύμβουλοι οι Ειρήνη Λαμπρινού (απόσπαση από τη Βουλή), ο δικηγόρος Π. Μαλαματής, η Σοφία Πέππα (αποσπασμένη από την γεν. γραμμ. Δημοσίων Έργων του υπ. Υποδομών), ως ειδικοί συνεργάτες οι Μελπομένη Κατσαμάγκα και Ιωάννα Κοτσιώνη. Επίσης, μετακλητοί υπάλληλοι, οι Κλεοπάτρα Κύρκου, Νεφέλη Λιζάρδου και Αναστασία Λουρή.

2) Διπλωματικά, για την «παρακολούθηση θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠ.ΕΞ., επεξεργασία προτάσεων και οργάνωση σε διπλωματικό επίπεδο των επισκέψεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό», ως ειδικού σύμβουλοι οι Χριστίνα Γεωργίου (γραμματέας πρεσβείας β’), Χρ. Μαργαρίτης (σύμβουλος πρεσβείας β’), Ι. Μαλούκας, Ι. Χατζηαντωνάκης, Αγγελική Κουρλού και Γ. Μπούνας, όλοι τους αποσπασμένοι από το ΥΠ.ΕΞ.

Ακόμα, ως ειδική συνεργάτιδα, η Μαρία Λαγάρα και οι μετακλητοί υπάλληλοι Όλγα Μεντζελοπούλου, Φανή Μουρίκη, Φωτεινή Μπινιάρη, Μαριάνθη Ξυδά, καθώς και η Ευσταθία Οικονομοπούλου.

3) Οικονομικό για την «παρακολούθηση της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης» ως ειδικοί συνεργάτες η Αλεξάνδρα Σιγάλα, με μετακλητή την Ελένη Φίλη και η Ήβη Κυριαζοπούλου.

4) Το Γραφείο για θέματα ποιότητας ζωής: σκοπός «η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών», ο Κωνσταντίνος Χολέβας, αποσπασμένος από τη γεν. γραμμ. Δημοσίων Έργων του υπ. Υποδομών.

5) Κοινωνικού Διαλόγου και Επικοινωνίας, που αποτελεί τη γέφυρα με «πολιτικούς, κοινωνικούς και εργασιακούς φορείς» ως ειδικός σύμβουλος ο Π. Ιωαννίδης, ειδικός συνεργάτης ο Π. Βρυώνης, μετακλητή υπάλληλος η Αικατερίνη Λίτινα (αποσπασμένη από τη γεν. γραμμ. Απόδημου Ελληνισμού/ΥΠ.ΕΞ.).

6) Οργάνωσης και Διοίκησης, το πολυπληθέστερο, με αρμοδιότητες στην πρόσληψη και ευθύνη για τη διοικητική κατάσταση του προσωπικού του πολιτικού γραφείου, τήρησης γενικού πρωτοκόλλου και της εκπροσώπησης πρωθυπουργού, με προϊστάμενο τον Χρ. Τζουτζουράκη (απόσπαση από τη Βουλή), ειδικούς συμβούλους τους: Δ. Ζαφειρόπουλο, Αλεξάνδρα Δελλή, Κωνσταντίνα Γαβαθά, Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου, Πανωραία Σπηλιοπούλου, Νίκη Τηλιακού και ειδικούς συνεργάτες τους Ν. Τυρικό, Ι. Στέλλα και Ιωάννα Γκόγκου.

Ακόμα, στην ειδική γραμματεία, οι: Μαργαρίτα Κατωμέρη, Βασιλική Καλόκα, Γεωργία Κουτσούκου, Ι. Σγαρδέλης, Αναστασία Σαμιούτου, Ιωάννα Σαλαμάνου, Μαρία Πούρη, Καλλιόπη Πετροπούλου, Φ. Πετρίδης, Ναπολέων Παπανδρέου, Α. Παγιούλας, Αφροδίτη Νικηφόρου-Γερασίμου, Σπ. Μαραγκός, Λεμονιά Τραγούση, Β. Φίλης, Αθανασία Κούτρα, Β. Κανελλόπουλος, Ι. Καλατζής, Γεωργία Διαμαντοπούλου, Γ. Δαρεμάς, Μαρία Γεωργουλάκη, Πολυξένη Γεωργίου, Ειρήνη Βαρθολομαίου, Ελένη Ασημακοπούλου, Νίκη Αλεξοπούλου και ιδιαίτερη γραμματέας η Μαρία Μακρυδάκη.

Προνόμια, μυστικά και σπατάλες…

Στους παραπάνω φανερούς συνεργάτες και συμβούλους του πρωθυπουργικού γραφείου πρέπει να περιλάβουμε και τον ατελείωτο στρατό στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, που αναλάμβαναν με εξουσιοδότηση του Γ. Παπανδρέου διάφορες υποθέσεις και θολές αποστολές, σπαταλώντας κυριολεκτικά απίστευτα χρηματικά ποσά.

Σε αυτό τα «αθέατο στρατηγείο» του αναφέρθηκε, για πρώτη φορά ό ίδιος ο Γ. Παπανδρέου σε ανύποπτη στιγμή, το 2005 σε συνέδριο στη Σύμη, κατά τη διάρκεια του οποίου ευχαρίστησε δημόσια τους διοργανωτές, αλλά και τους «ανθρώπους του» αναφερόμενος ονομαστικά στους Γρηγόρη Μανιάτη, Δημήτρη Δρούτσα, Άλεξ Ρόντο, Χάουαρντ Ρέιτσελ και Πωλίνα Λάμψα.

Πίσω από αυτούς, βάσει ενός καλοστημένου σχεδιασμού, είχε ήδη δημιουργηθεί ο αμέτρητος μυστικός στρατός συμβούλων, στους οποίους αποδόθηκε λίγο καιρό αργότερα μια σειρά σκοτεινών και επικίνδυνων υποθέσεων, όπως κάποιου Εσθονού ονόματι EErik-Niles Kross, στενό φίλο του Άλεξ Ρόντου, αλλά και του Γρηγόρη Μανιάτη ή Gregory Maniati, όπως είναι γνωστός στην ομογένεια των ΗΠΑ).

Όσον αφορά την Πωλίνα Λάμψα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έγγραφο με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2009, που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks, η εν λόγω μυστικοσύμβουλος επί των διεθνών σχέσεων του Γ. Παπανδρέου εκμυστηρεύθηκε σε ανώτερο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «ο Άλεξ Ρόντος λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού, μακριά από το προσκήνιο, και πως έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές, για λογαριασμό του Γ. Παπανδρέου».

Ήταν ο μηχανισμός κρυφής διπλωματίας του πρωθυπουργικού γραφείου πίσω από την εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, στη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας, στη ματαίωση κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία, προσέγγιση με Τουρκία, κινήσεις στο Σκοπιανό, διαρροές εγγράφων στην υπόθεση Βατοπαιδίου, στις υποκλοπές του Κώστα Καραμανλή κ.ά.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι όσον αφορά τους Άλεξ Ρόντος και Γρηγόρη Μανιάτη και δημιουργία ανθρωπιστικών ΜΚΟ, ως ανεξέλεγκτο κανάλι κρυφών χρηματοδοτήσεων, λέγεται ότι ήταν προτάσεις που υποδείχθηκαν από τον περιβόητο Τζορζ Σόρος με τον οποίο ο Γ. Παπανδρέου είχε γνωρισθεί και διατηρούσε φιλικές σχέσεις, ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90…

Έκτοτε, ένας συνεχής πακτωλός χρημάτων από κρυφά κονδύλια, η προέλευση και η κατάληξη των οποίων δεν έγιναν ευρέως γνωστές, πλημμύρισαν την θητεία του Γ. Παπανδρέου, αλλά και τις τσέπες όσων τον περιέλαβαν στο παρασκήνιο.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι από αυτά τα μυστικά κονδύλια, τόσο του ΥΠ.ΕΞ. και διάφορων άλλων υπουργείων που προαναφέραμε, ζούσαν πλουσιοπάροχα φίλοι και κολλητοί του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που αργότερα αποκάλεσαν ακόμα και μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ «κηπουρούς του Γιώργου»…

Είναι, επίσης, βέβαιο, ότι μέρος αυτών των χρημάτων δόθηκε ως αμοιβή, ειδικές αποζημιώσεις ή ως πανάκριβες παροχές (διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, μετακινήσεις με λίαρ τζετ κ.λπ.) και σε επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο, καθώς και ο οικονομολόγος Ρίτσαρντ Πάρκερ, ο νομικός Ρότζερ Γουίλκινς, ο διδάκτορ Τζεφ Μάλγκαν, ο καθηγητής Οικονομικών Στίγκλιτς κ.ά.

Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π+13», η σπατάλη των περιώνυμων μυστικών κονδυλίων της περιόδου αυτής, ώστε να χρειασθεί να εκταμιευθούν πρόωρα από προϋπολογισμούς επόμενων χρόνων!

Πόσο θα επαληθευτεί αυτό, μένει να μάθουμε σύντομα, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα της διάθεσης των μυστικών κονδυλίων της θητείας Γ. Παπανδρέου, εκεί όπου αναμένονται εκπλήξεις μεγατόνων!

λόγιος ερμής

1 σχόλιο:

  1. ειναι να απορει κανεις γιατι καταργηθηκε η θανατικη ποινη....σε τετοιες περιπτωσεις ειναι αναγκαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.