Πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης
«Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ήρθε ουρανοκατέβατη», απάντησε μεταξύ άλλων στον κ.Γαλανό ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Σχετικά άρθρα:
Επιστροφή της Αμμοχώστου αξίωσαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της κατεχόμενης πόλης (05/08/2012)
Το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα αναπτερώσει τις προσδοκίες για λύση (05/08/2012)
Δ.Χριστόφιας: Ολοι μαζί να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση που μας απειλεί καθημερινά (05/08/2012)
Λευκωσία: Νέες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, πυροδότησαν δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος απαντούσε σε επικρίσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, στη διάρκεια χθεσινοβραδινής αντικατοχικής εκδήλωσης στη Δερύνεια για την κατεχόμενη πόλη.
Στις δηλώσεις του ο κ. Γαλανός είχε αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προβάλλει επαρκώς την τουρκική κατοχή, στο πλαίσιο της Προεδρίας της ΕΕ.
Έκανε επίσης λόγο για αποδυνάμωση του ηθικού και της πίστης του λαού.
«Δυστυχώς», είπε ο κ. Γαλανός, «μαζί με την οικονομική κατάρρευση, υπάρχει και πλήρης απογοήτευση, η οποία δεν υπήρχε ούτε το 1974, διότι ο κόσμος σήμερα δεν βλέπει φως στην άκρη της σήραγγας».
Απαντώντας στον κ. Γαλανό, ο πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε τις επικρίσεις και τόνισε ότι το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται καθημερινά σε όλες τις αντζέντες και σε όλες τις συναντήσεις με ηγέτες κρατών και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να αποδίδεται η τουρκική αδιαλλαξία στην κρίση και να επιρρίπτονται ευθύνες στην Κυβέρνηση.
«Η κρίση», τόνισε, «είναι παγκόσμια και δεν ήρθε ουρανοκατέβατη».
Επέρριψε ευθύνες σε όσους χωρίς να ειδοποιήσουν την Κυβέρνηση, όπως ανέφερε, δούλεψαν ούτως ώστε να εκτεθούν οι τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα.
«Αυτό το φόρτωμα στις πλάτες της Κυβέρνησης και προπάντων του προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε, «δεν είναι αποδεκτό».
Αντιδράσεις κομμάτων
Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΔΗΣΥ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι είναι θλιβερό με το παραμικρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα έπρεπε να ενώνει και να παρακολουθεί πως θα μπορούσε να διορθώσει στρεβλώσεις που ενδεχόμενα παρουσιάζει το εσωτερικό μέτωπο, να επιτίθεται είτε στους πολιτικούς του αντιπάλους είτε στο τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο της αντικατοχικής εκδήλωσης, είχε κληθεί να σχολιάσει αναφορά του προέδρου Χριστόφια ότι κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη εκδήλωση ακούει «μάθημα από καθ’ έδρας» και ότι «δεν είναι αποδεκτό το φόρτωμα στις πλάτες της κυβέρνησης και προπάντων του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Τέτοιες μέρες πρέπει να κυριαρχεί ο ενωτικός και αγωνιστικός λόγος και όχι διχαστικές αναφορές», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια.
Ο κ. Λιλλήκας κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για αδιαλλαξία και αθέτηση δεσμεύσεων, τονίζοντας ότι δεν σεβάστηκε τη συμφωνία που υπογράφτηκε με τον Ταλάτ για την Αμμόχωστο το 2006.
«Ο λόγος των πολιτικών πρέπει να είναι ενωτικός, να στρέφεται προς το λαό και να δίνει ελπίδα με τρόπο που να εκφράζει την περηφάνια του κυπριακού ελληνισμού και όχι να είναι διχαστικός», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αναστασιάδη και Λιλλήκα, ο κ. Μαλάς τόνισε ακόμη ότι ο μίζερος πολιτικός λόγος και η εσωστρέφεια δεν στέλνουν μήνυμα ελπίδας.
«Είμαστε», είπε ο κ. Μαλάς, « ένας περήφανος λαός και πρέπει να το αποδείξουμε και στις δύσκολες στιγμές και όχι να καλλιεργούμε στο λαό αισθήματα αναβλητικότητας. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό ενός αγωνιζόμενου λαού».
Εκπληξη από την «εκτός ορίων και πρωτοφανή αντίδραση»του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις λογικές και «δικαιολογημένες αναφορές» του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού στη ψεσινή αντικατοχική εκδήλωση στη Δερύνεια, εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, διά της Εκπροσώπου του Ελένης Χρυσοστόμου.
«Ο κ. Χριστόφιας, με το γνωστό πλέον οργίλο ύφος του, με εκνευρισμό που φανερώνει ενοχή και τις προκλητικές αναφορές του, μετέτρεψε μια καθιερωμένη αντικατοχική εκδήλωση σε μια προσωπική παράσταση πολιτικής μισαλλοδοξίας. Το show συμπλήρωσαν οι γνωστοί πλέον-πλην όλο και πιο λιγοστοί-χειροκροτητές», ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις η κ. Χρυσοστόμου.
Σύμφωνα με την κ. Χρυσοστόμου, οι Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Γαλανός είχε απόλυτο δίκαιο.
Φιλελεύθερος
Ακάλυπτη αφήνει η ΕΕ τη Λευκωσία στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά
Βρυξέλλες: «Ακάλυπτη» και αγκαλιά με το «νέο όραμα» της Τουρκίας για «συνιδιοκτησία» της Κύπρου, στη βάση «της εγγενούς συστατικής εξουσίας των “δύο λαών”», αφήνει τη Λευκωσία η Κοινή Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρκείται στην κλασική αναφορά για λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ, χωρίς να επιχειρεί καν να βάλει την Άγκυρα στη θέση της, ενώ παράλληλα χαιρετίζει τη Θετική Ατζέντα για προώθηση νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Η Κοινή Θέση, την οποία εξασφάλισε ο «Φ», αρκείται να εκφράσει αορίστως «σοβαρές ανησυχίες» για τουρκικές απειλές, χωρίς όμως να τις συγκεκριμενοποιεί στην περίπτωση της Κύπρου και να καταδικάσει την Άγκυρα, έστω και φραστικά, για την πολεμική που ανέπτυξε γύρω από το ζήτημα των υδρογονανθράκων.
Η Κοινή Θέση αρκείται επίσης να εκφράσει «βαθιά απογοήτευση» για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, καθώς και «λύπη» αναφορικά με την απόφαση της Άγκυρας να παγώσει τις σχέσεις της με την κυπριακή Προεδρία και για τις απειλές που εκτόξευσε μόνο επί του εν λόγω ζητήματος.
Η πολιτική της «ανησυχίας» της «απογοήτευσης» και της «λύπης» δεν δίνει πάντως καμιά απάντηση στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας. Η οποία, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή ο «Φ», υπέβαλε και γραπτώς προς την ΕΕ το νέο της όραμα για την Κύπρο, φωτογραφίζοντας λύση συνομοσπονδίας και κάνοντας λόγο για εγγενή συστατική εξουσία «δύο λαών» στο νησί, υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία του κράτους απορρέει «μέσω μιας κοινής άσκησης της αυτοδιάθεσης (self-determination) από τις δύο κοινότητες». Αρκείται απλώς να επαναλάβει, όπως κάθε χρόνο, την κλασική αναφορά για λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα, χωρίς να την επικαιροποιεί προκειμένου να δώσει απάντηση στο «νέο όραμα» της Τουρκίας.
Διαβάστε περισσότερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί
ινφογνώμων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.