Σελίδες

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Τουρκική πρόκληση στη Θράκη

thrace_big

Η άτυπη και μη αναγνωρισμένη «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF),Federation of Western Thrace Turks in Europe, με αγγελία της που δημοσιεύεται στο μεγάλο ευρωπαϊκό ιστότοπο εύρεσης εργασίας, eurobrussels.com, αναζητά αντιπρόσωπο για εργασία στα γραφεία της οργάνωσης στις Βρυξέλλες.

Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, όπως αναφέρει το εν λόγω site, είναι ο ενδιαφερόμενος να μιλάει Αγγλικά και Τουρκικά.

Στόχος της θέσης όπως δημοσιεύεται στην αγγελία, είναι η μετάδοση των αιτημάτων της οργάνωσης που αφορούν στα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» στην ευρωπαϊκή ένωση και η ανταλλαγή πληροφοριών με εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών οργανώσεων που προασπίζονται μειονοτικά δικαιώματα.

Συνεχείς προκλήσεις από την οργάνωση

Πρόκειται για τεράστια πρόκληση, καθώς η μειονότητα της Θράκης υφίσταται μόνο ως «Μουσουλμανική μειονότητα Ελλάδος», η οποία είναι και η μόνη επισήμως αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η μουσουλμανική μειονότητα αριθμεί πάνω από 100.000 άτομα ελληνικής εθνότητας, εκ των οποίων το 50% της θρησκευτικής μειονότητας είναι τουρκικής καταγωγής, 35% Πομάκοι και μόλις 15% Τσιγγάνοι μουσουλμάνοι.

Από μεριά της λοιπόν, η  Federation of Western Thrace Turks in Europe αναφέρει στην επίσημη σελίδα της, ότι σκοπός λειτουργίας της είναι «να ασχολείται με τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, με τις πιθανές τους λύσεις, την αναζήτηση των δικαιωμάτων των μελών του, την προστασία και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας των μελών της Μειονότητας στην Ευρώπη, την λύση των νομικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων τους που αντιμετωπίζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχουνε έρθει και εγκατασταθεί από την Ελλάδα».

Σε αυτά τα πλαίσια, αναζητά και υπάλληλο για τα ευρωπαϊκά της γραφεία.

Βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα, αλλά μόνο θρησκευτικές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Άρειος Πάγος δεν έχει αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Πρόκειται για ακόμα μια μεγάλη πρόκληση από την οργάνωση η οποία εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να αναγνωριστεί ως νόμιμη οργάνωση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να τα έχει καταφέρει.

Μόλις πριν από ένα μήνα, η ομάδα της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης», συμμετείχε σε ευρωπαϊκό τουρνουά για τις μειονότητες της Ευρώπης ως «Εθνική της Δυτικής Θράκης», με τη δική τους «σημαία» και τον δικό τους ύμνο που φέρει ως τίτλο το «My WesternThrace» («Δυτική μου Θράκη»).

«Περιοδεία» του Μπεκίρ Μποζντάγ σε Κομοτηνή και Ξάνθη

Στα παραπάνω να προστεθεί, ότι στις 17 Αυγούστου αναμένεται να μεταβεί στην Κομοτηνή και την Ξάνθη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ για να  προσευχηθεί με αφορμή την προσευχή του Μπαϊραμίου και να συναντηθεί με εκπροσώπους της οργάνωσης αλλά και άλλων Τουρκικών Συνδέσμων.

Στην επίσκεψη Μποζντάγ στην Δυτική Θράκη αναμένεται να λάβουν μέρος οι βουλευτές του ΑΚΡ που κατάγονται από την Δυτική Θράκη, Μεχμέτ Μουεζίνογλου και Χακάν Τσαβούσογλου, καθώς επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενικών Κοινωνιών , Κεμάλ Γιουρτάς και ο Πρόεδρος του ΤΙΚΑ (Δ/νση Συνεργασίας και Ανάπτυξης) Σερντάρ Τσάμ .

Ορισμός της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα

Η συνθήκη της Λωζάνης αποφεύγει τελείως τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» κατ’ απαίτηση μάλιστα της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον τότε βουλευτή Αδριανουπόλεως και μετέπειτα πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ισμέτ Ινονού, πού πίστευε πως το κριτήριο της θρησκείας θα αποτελούσε για την Τουρκία το βέλτιστο μέσο για μελλοντικό έλεγχο της μειονότητας.

Άλλωστε το εθνολογικό κριτήριο δεν θα μπορούσε να ενεργήσει υπέρ της ενότητας της μειονότητας αφού ήταν γνωστή η εθνοτική και φυλετική ανομοιογένεια των μουσουλμάνων της Ελλάδας. (news247)

pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.