Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: υπουργοί βόλευαν προεκλογικά… «κολλητούς» επί Μνημονίου!

DIAFTHORA

του Κωστή Πλάτζου
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, αλλά «ανήκει περισσότερο» σε …λίγους και εκλεκτούς.
Ενώ στην κυβέρνηση παριστάνουν τους έκπληκτους και αγανακτισμένους επειδή δεν μειώθηκαν μισθοί στις ΔΕΚΟ (πχ στη ΛΑΡΚΟ), οι κυβερνήσεις ήταν που την ίδια ώρα...

που υποθήκευαν επί τρία χρόνια τη χώρα και έκοβαν «οριζόντια και κάθετα» μισθούς και συντάξεις, από την άλλη -με φωτογραφικές διατάξεις- φρόντισαν να μοιράζουν αυξήσεις μισθών και μετατάξεις «εκτός ΑΣΕΠ» στους …εκλεκτούς τους.
«Μνημόνιο» βολέματος
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι απεσταλμένοι των δανειστών με τα όσα «σκαρφίστηκαν» κυβερνήσεις και κόμματα της χώρας -μέσα στους τελευταίους έξι μόλις μήνες που μεσολάβησαν από τον προηγούμενο έλεγχο- για να ..μην εφαρμόσουν το Μνημόνιο, να βολέψουν ημετέρους, να παρακάμψουν το ΑΣΕΠ και την απαγόρευση προσλήψεων, αλλά και για να φροντίσουν να μην «κουρευτούν» οι μισθοί για …ειδικές κατηγορίες μισθών και συνταξιούχων.
Έτσι τώρα ψάχνουν πώς θα εφαρμόσουν την Εφεδρεία, ενώ φρόντιζαν να αυξήσουν το υπαλληλικό προσωπικό του δημοσίου!
Μετά την αναχώρηση των ελεγκτών τον περασμένο Φεβρουάριο από την Αθήνα, κυβέρνηση και κόμματα που «μυρίζονταν» ήδη τις εκλογές, αντί να εφαρμόσουν το Μεσοπρόθεσμο και όσα τότε προέβλεπε, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βολέψουν «από το παράθυρο» τους συνεργάτες των υπουργών και λοιπούς «προνομιούχους», ακυρώνοντας έτσι τα μέτρα εξοικονόμησης από μισθούς και συντάξεις -που τώρα η νέα κυβέρνηση πιέζεται να καλύψει κόβοντας «οριζόντια και κάθετα» μισθούς και συντάξεις.
Οι ελεγκτές της Τρόικα δεν μπορούν να κατανοήσουν και σήμερα ακόμη την σπουδή της κυβέρνησης να διασώσει τα ειδικά μισθολόγια. «Έδειξαν» όμως στις συνομιλίες τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως ό,τι δεν κόψουν από τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, θα πρέπει να κοπούν από αλλού, ακόμα και αν πληγούν και πάλι οι μισθοί και οι συντάξεις των υπολοίπων που έχουν ήδη υποστεί περικοπές.
Για το «θράσος» που επιδεικνύουν όμως έχουν βρει πάτημα σε ενέργειες υπουργών, που αντί να εφαρμόσουν το Μνημόνιο, το «ακύρωσαν». Για παράδειγμα:
- Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του στις 19 Μαρτίου ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «ξεπαγώνει» τις προσλήψεις που είχε «παγώσει» ως υπουργός ο Γιάννης Ραγκούσης. Έδωσε εντολή σε όλο το στενό και ευρύτερο δημόσιο (υπουργεία, ΝΠΔΔ, δήμους κλπ) να συντάξουν και να αποστείλουν μέσα σε 4 μόλις μέρες (ως τις 23 Μαρτίου) λίστες με τα ονόματα όλων των υπό πρόσληψη υπαλλήλων, των οποίων οι διορισμοί στο δημόσιο εκκρεμούσαν.
Η διαταγή αφορούσε επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και όσους πέτυχαν με δικαστική απόφαση το διορισμό τους, αλλά ακόμα και διορισμούς βάσει «ειδικών διατάξεων»: πχ διακριθέντες αθλητές, συγγενείς θανόντων εν υπηρεσία κλπ. Όλες αυτές οι προσλήψεις συνυπολογίζονται στον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» που ισχύει για το 2012. Στην πράξη δηλαδή, οι νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα είναι φέτος ακόμα λιγότερες.
Η διαταγή όμως έφτασε και σε εκείνους τους φορείς που το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έθετε υπό κατάργηση ή συγχώνευση!
Έτσι η κυβέρνηση «άναψε το πράσινο φως» για να διοριστούν υπάλληλοι στο φορείς που σε λίγους μήνες θα κλείσουν και κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να προσληφθούν καν.

Για παράδειγμα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που τελεί υπό συγχώνευση με το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αποχώρησαν μεν 40 υπάλληλοι αλλά προσελήφθησαν και 4 νέοι, οι οποία μπορούν να ευελπιστούν έτσι πως θα απορροφηθούν κάπου αλλού στο δημόσιο, ακόμα και αν «κλείσει» το ΣΕΦ.
- Με άλλη απόφαση την ίδια μέρα –δυο βδομάδες ουσιαστικά αφότου είχε φύγει η Τρόικα από τη χώρα μας- το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φρόντισε να μεταταγούν στις θέσεις που προτιμούν ακόμα και συνεργάτες υπουργών –που λίγο καιρό αργότερα δεν θα ήταν καν πια βουλευτές- και να παίρνουν μεγαλύτερους μισθούς -έστω και «κουρεμένους»- σε σχέση με την θέση όπου κανονικά υπηρετούσαν!
Συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας νόμο που ψήφισαν τα κόμματα στο κοινοβούλιο (ν.4057/14.3.2012) έδωσε περιθώριο 2 μηνών (όσο χρειαζόταν δηλαδή μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές) για γίνουν μόνιμοι στις θέσεις όπου είχαν ήδη μεταταχθεί, όχι όμως με διαδικασίες ΑΣΕΠ αλλά με μια απλή αίτησή τους!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και συνεργάτες υπουργών όπως πχ διοικητικοί, δάσκαλοι, αστυνομικοί κλπ που αποσπάστηκαν σε γραφεία υπουργών ή στη Βουλή, μπορούν πια να μείνουν και να εργάζονται στις νέες θέσεις τους, χωρίς να ερωτηθεί το ΑΣΕΠ (μόνο μια 4μελής Επιτροπή του υπουργείου) απολαμβάνοντας μισθούς και παροχές που –έστω και «ψαλιδισμένες»- είναι συνήθως μεγαλύτερες και από τους αρχικούς μισθούς που είχαν (πριν το «κούρεμα») στις παλαιές θέσεις τους.
Αν αναλογιστεί κανείς πώς γίνονταν στο δημόσιο οι μετατάξεις πχ σε «επίζηλες» θέσεις εφοριακών ή από τους υπό κατάργηση οργανισμούς (πχ ΕΟΜΜΕΧ) προς άλλους φορείς και υπηρεσίες (υπουργείο Οικονομικών, ερευνητικά ιδρύματα κλπ), γίνεται αντιληπτή η έκταση του «βολέματος» των ημετέρων που έτσι και τις θέσεις τους διασώζουν στο δημόσιο, αλλά και τις μεταφέρουν σε καλύτερα πόστα για να αμείβονται με περισσότερα χρηματα.
Επί της ουσίας δηλαδή εξαιρέθηκαν «δια της πλαγίας οδού» και από την κατάργηση της θέσης στον φορέα που κάλυπταν αλλά και από το «κούρεμα» των μισθών τους.
Ψάχνουν «αντίμετρα» γιατί… ξέχασαν τα μέτρα
Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί τριβές και στα επιτελεία των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Καθώς τώρα επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν νέα «ισοδύναμα» μέτρα που δεν θα θίγουν μισθούς και συντάξεις, διαπιστώνουν πως πολλά από τα «παλαιά μέτρα» καταστρατηγήθηκαν στην πράξη. Το πλαφόν των 2.700 ευρώ στις συντάξεις -για παράδειγμα- αποτέλεσε αφορμή έντονων αντιδράσεων από πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ επειδή θεωρούν πως «έμεινε στα χαρτιά» και δεν εφαρμόστηκε, ενώ τώρα αναζητούνται περικοπές που θα θίγουν περισσότερους και με χαμηλότερο εισόδημα.
Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται πάμπολλες καθώς υπουργοί που συνυπέγραψαν το Μνημόνιο, με ειδικές ρυθμίσεις που έφεραν στη συνέχεια, πέτυχαν να εξαιρέσουν επιλεγμένους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων από μεγάλη περικοπή των μισθών τους.
Για παράδειγμα:
- με ειδική διάταξη (άρθρο 45 παρ.5 του Ν.3943/2011) εξαιρέθηκαν «φωτογραφικά» από την μείωση 30% και το πλαφόν των 4.000 ευρώ το μήνα στους μισθούς, «οι απασχολούμενοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία είναι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς που επιχορηγούνται και εποπτεύονται από το κράτος» καθώς και συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ΚΕ.Θ.Ε.Α. κλπ). Την υπογραφή τους έβαλαν τότε οι κύριοι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Καστανίδης, Πέτρος Γερουλάνος και Χάρης Παμπούκης –ενώ δεν υπέγραψε ο …αρμοδιότερος για να αποφασίζει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τ.υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστας Σκανδαλίδης.
- με άλλη διάταξη, οι 150 εργαζόμενοι της Πλοηγικής Υπηρεσίας πέτυχαν να δουλεύουν στο δημόσιο με μισθολόγιο… εφοπλιστικής εταιρίας.

Το άρθρο 6 του Ν.3872/10 όρισε ότι «από τις διατάξεις περί μείωσης αποδοχών και επιδομάτων και (…) περί απαγόρευσης συνομολόγησης, χορήγησης ή καταβολής με οποιονδήποτε τρόπο αυξήσεων (…) εξαιρείται αναδρομικά το ναυτικό προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας».
Το επιχείρημα ήταν πως η Πλοηγική Υπηρεσία ανήκε στο πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και διέθετε δικό της «ειδικό λογαριασμό», με έσοδα που προέρχονται από τα πλοηγικά δικαιώματα που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες για τα υπό πλοήγηση πλοία (φορτηγά, κρουαζιερόπλοια κ.λπ.).
Αυτό δεν ίσχυσε βεβαίως για άλλους δημοσίους υπαλλήλους που πληρώνονταν μέχρι πρότινος από ειδικούς λογαριασμούς (τελωνειακοί, εφοριακοί κλπ).
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.