Οι γείτονές μας φαίνεται πως βρήκαν ευκαιρία με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και έχουν βάλει ως στόχο να αγοράσουν, «μπιρ παρά», τα λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας μας. «Οι Τούρκοι επιχειρηματίες ξεκινούν επίθεση στα ελληνικά λιμάνια», είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας «Vatan» που κάνει αναφορά στο ενδιαφέρον των τουρκικών ομίλων. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως Τούρκοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς πώλησης 23 λιμανιών και μαρινών της Ελλάδας!
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επενδυτικής εταιρίας «Global Yatirim», Αντνάν Νας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα συμμετάσχουμε σε όλους τους διαγωνισμούς λιμανιών και μαρινών, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Διαθέτουμε τα απαραίτητα κεφάλαια». Ο ίδιος τονίζει πως ίσως έχουν μαζί τους ως συνεργάτη και κάποια ελληνική εταιρία. «Δεν νομίζω να αντιμετωπίσουμε μεγάλες αντιδράσεις με την παρουσία μας. Αλλωστε, οι Ελληνες αυτή την περίοδο αντιδρούν πιο έντονα στους Ευρωπαίους. Ομως, πιθανόν να έχουμε μαζί μας, έστω και συμβολικά, έναν Ελληνα συνεργάτη», αναφέρει ο Νας.
Η συγκεκριμένη τουρκική επενδυτική εταιρία διαθέτει ίδια κεφάλαια 350 εκατομμυρίων ευρώ και, όπως ισχυρίζονται, δεν χρειάζονται κεφαλαιακή ένεση από καμία τράπεζα για να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους.
Η «Global Yatirim» εξειδικεύεται στον τομέα της κατασκευής και λειτουργίας λιμανιών. Παράλληλα δραστηριοποιείται στον τομέα ενέργειας κυρίως στoν τομέα φυσικού αερίου.
Ενας άλλος τουρκικός όμιλος, ο «Doguş Holding A.Ş», είχε ανακοίνωσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χουσνού Ακχαν, είχε αναφέρει πως έχουν ετοιμαστεί συμβάσεις για την εξαγορά τεσσάρων μαρινών στην Ελλάδα. «Εχουμε ήδη κάνει αίτηση στο υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας. Ευελπιστούμε πως σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες», ανέφερε ο Ακχαν.
Στόχος του τουρκικού ομίλου, όπως δηλώνει διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Doguş, είναι οι μαρίνες της Κέρκυρας, της Λευκάδας και επίσης κάνει αναφορά και για μαρίνες στην Αθήνα και την Πελοπόννησο, χωρίς να τις κατονομάζει. Η συνολική επένδυση για την εξαγορά θα φτάσει περίπου τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Οι μαρίνες που σκοπεύει να αγοράσει ο όμιλος Dogus έχουν χωρητικότητα 3.755 σκαφών.
Ο όμιλος Doguş, μέσω της θυγατρικής εταιρίας «D Marin», ήδη διαθέτει 4 μαρίνες στα παράλια του Αιγαίου και έχει ως στόχο την επέκτασή του σε όλη τη Μεσόγειο. Ο όμιλος Doguş θεωρείται από τους μεγαλύτερους της Τουρκίας, διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, Garanti Bank, διαθέτει δύο τηλεοπτικά δίκτυα, το NTV και το STAR, και παράλληλα έχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ.
Η ελληνοτουρκική συνεργασία στη Μυτιλήνη…
Πάντως, ήδη τον περασμένο Μάιο, τη λειτουργία της τουριστικής μαρίνας της Μυτιλήνης ανέλαβε η ελληνοτουρκική κοινοπραξία της «Folli Follie» και της τουρκικής «Setur Servis Turistik». Βασικός μέτοχος της τουρκικής εταιρίας είναι ο τουρκικός όμιλος Koç, με πρόεδρο τον Μουσταφά Κοτς (φωτό). Η σύμβαση προβλέπει ότι η κοινοπραξία θα διαχειρίζεται τη μαρίνα για 40 χρόνια, καταβάλλοντας ετήσιο μίσθωμα 250.000 ευρώ. Η μαρίνα περιλαμβάνει 252 θέσεις ελλιμενισμού, εκ των οποίων 222 στο θαλάσσιο και 30 στο χερσαίο χώρο.
…και το κάλεσμα της Όλγας Κεφαλογιάννη
Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξή της στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Ηürriyet Daily News» είχε δώσει το στίγμα της ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας και είχε αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ως προτεραιότητα τη συνεργασία με τη Τουρκία στον τομέα του τουρισμού. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει τη Τουρκία ως ανταγωνίστρια αλλά ως εταίρο.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη είχε μίλησει για κοινές επενδύσεις και εκστρατείες για την προσέλκυση τουριστών. «Για μας είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε. Οταν μιλάμε για τις αγορές του εξωτερικού, όπως η Κίνα, για παράδειγμα, είναι αυτονόητο ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ένα κοινό πακέτο για τους ανθρώπους που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου για να επισκεφτούν τη χώρα μας, κάτι που θα ωφελούσε τις οικονομίες των δύο χωρών», είπε.
Οι τουρκικές εφημερίδες, πάντως, γράφουν: «Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το παράδειγμα μιας νέας μαρίνας στη Λέσβο, ακριβώς απέναντι από την τουρκική πόλη του Αϊβαλιού, η οποία λειτουργεί από κοινού από τουρκικό όμιλο και μια ελληνική εταιρία που συνεργάζονται».
Μ.Κωστίδης στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.