Εκτός ελέγχου το Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία πλέον!
Το άκουσμα της είδησης της απαγωγής του κ. Αϊγκιούν προκάλεσε πολιτική θύελλα και αναστάτωση στην τουρκική πρωτεύουσα. Το βράδυ της Κυριακής, η ηγεσία του CHP απέστειλε μια ομάδα βουλευτών στην επαρχία Ντέρσιμ και επιχείρησε να έρθει παρασκηνιακά σε επαφή με διάφορους κουρδικούς πολιτικούς κύκλους με απώτερο στόχο την απελευθέρωση του βουλευτή του.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έσπευσε να καταδικάσει την απαγωγή του κ. Αϊγκιούν. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». Ο κ. Αϊγκιούν ανήκει στην φυλή Ζαζά και ακολουθεί το αλεβίτικο δόγμα. Το τελευταίο διάστημα, ο βουλευτής του CHP έχει έρθει στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής χώρας με την έντονη κριτική που ασκεί στο κυβερνών κόμμα στα πεδία του εκδημοκρατισμού, της υπεράσπισης του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας και των θρησκευτικών ελευθεριών των Τούρκων πολιτών.
Η νέα εξέλιξη στην Τουρκία έρχεται να ρίξει φως στις διαστάσεις, τις οποίες έχει πλέον λάβει το Κουρδικό Ζήτημα στην γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έσπευσαν στο διαδίκτυο για να εκφράσουν την απογοήτευση και την απόγνωση τους. Στο σύνολο τους, οι Τούρκοι πολίτες τόνισαν ότι πλέον το Κουρδικό Πρόβλημα είναι εκτός ελέγχου και ότι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας αδυνατεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της κάποιες περιοχές της Τουρκίας.
Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας την Δευτέρα ξεκίνησαν μια επιχείρηση επιδιώκοντας να απελευθερώσουν τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Χιουσεγίν Αϊγκιούν.ο οποίος απήχθη απο Κούρδους Μαχητές του PKK στην επαρχία Ντέρσιμ (Τούντζελι). Είναι η πρώτη φορά απο την ημέρα που το ΡΚΚ απο το 1984 απο τότε δηλαδή που ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του για την αυτονομία των Κουρδικών περιοχών οι οποίες τουρκοκρατούνται που απαγάγει μέλος του Τουρκικού Κοινοβουλίου..Η απαγωγή θεωρείται από πολλούς αναλυτές και δημοσιογράφους ως μια προσπάθεια προσέλκυσης της Τουρκικής Κοινής Γνώμης αλλά κα της Διεθνούς Κοινής Γνώμης πάνω στο Κουρδικό ζήτημα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Κούρδων οι οποίοι αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Τουρκικού στρατού θέτει σε κίνδυνο την ζωή του Βουλευτή.
Υπάρχει και η σημειολογία της ενέργειας αυτής την οποία επισημαίνει ο Υπουργός. Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν ο οποίος θεωρεί οτι το PKK με την σύλληψη του Βουλευτή σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη "αίσθηση" στην επέτειο των 28 χρόνων ενόπλου αγώνα του ενώ ο εν λόγω Βουλευτής φέρεται να "πληρώνει" τις δηλώσεις του σε προγενέστερο χρόνο σύμφωνα με τις οποίες το PKK πρέπει να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα
Με την απαγωγή του Τούρκου Βουλευτή γίνεται απόλυτα εμφανή η παράλυση του Τουρκικού Κράτους στις Κουρδικές περιοχές το οποίο έχει αρκεστεί στην στρατιωτική και αστυνομική εκπροσώπηση του.
Ταυτόχρονα οι Κούρδοι φέρονται να υποστηρίζουν οτι πλέον τα σύνορα στην περιοχή είναι τεχνητά καθως πλέον δεν υπάρχει συνοριακή γραμμή Τουρκίας -Ιράκ κατά τον Μουράτ Καραγιλάν (Προέδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Ελεύθερου Κουρδιστάν (KCK) και υπ'αριθμόν Νο.2 στην ιεραρχία του PKK) .ενώ ένας εκ των στρατιωτικών διοικητών του PKK ο Bahoz Erdal, ανέφερε οτι οι Κούρδοι μπορούν να μετακινούνται στο Κουρδιστάν απο Βορρά σε Νότο και απο Ανατολή σε Δύση και στα τέσσερα Κουρδικά Κράτη κατά το δοκούν χωρίς καμιά βίζα η θεώρηση (αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ένοπλους μαχητές) και αυτό αποτελεί τρανό επίτευγμα της επαναστατικής τους λειτουργίας
Αμηχανία στην Ουάσιγκτον, πανικός στην Αγκυρα
Ο Ερντογάν απείλησε ότι «δεν θα διστάσει να επέμβει και στρατιωτικά στη (βόρεια) Συρία αν οι εκεί Κούρδοι προχωρήσουν σε συνεργασία με το τουρκικό ΡΚΚ». Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε ότι «ο Ασαντ εξοπλίζει του Κούρδους». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει, επί του παρόντος, να λάβει θέση και περιορίζεται στη δήλωση ότι «το όλο πρόβλημα της Συρίας (...) είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή».
Υπάρχουν φήμες - στην Ευρώπη τις θεωρούν βάσιμες - ότι κυοφορείται το «Δυτικό Κουρδιστάν» (με «ανατολικό» το ομόσπονδο κουρδικό κρατίδιο στο Ιράκ). Μάλιστα στην Αγκυρα μιλούν και για κυοφορούμενη «Δημοκρατία του ΡΚΚ». Η Δημοκρατική Ενωση διαψεύδει ότι είναι παράρτημα ή έστω στενά συνεργαζόμενη με το «τρομοκρατικό ΡΚΚ», όπως υποστηρίζουν πολλοί στην Τουρκία, δεν αρνείται όμως ότι τη συνδέουν «ιδεολογικοί, ψυχικοί και εθνικοί δεσμοί» με τους Κούρδους της Τουρκίας.
Περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στις βόρειες επαρχίες της Συρίας που συνορεύουν με τη Νότια Τουρκία, στην πλειονότητά τους απόγονοι σουνιτών προσφύγων από την Τουρκία της δεκαετίας του '20. Ως πέρυσι ήταν δεύτερης κατηγορίας πολίτες, χωρίς στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα, αλλά τον Απρίλιο 2011 ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, για να ενισχύσει τη θέση του, τους παραχώρησε το δικαίωμα να αποκτήσουν συριακή υπηκοότητα, γεγονός το οποίο επέτρεψε να δημιουργηθεί στη ΒΔ Συρία ένας κομματικός συνασπισμός - η Δημοκρατική Ενωση. Ο στρατός, οι δυνάμεις ασφαλείας και η συριακή γραφειοκρατία αποσύρθηκαν από την περιοχή με επακόλουθο να αναδυθεί ένα «αυτόνομο εθνικό διοικητικό μόρφωμα», καθαρά κουρδικό.
Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να φοβάται ότι αυτό το «μόρφωμα» μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πολιτική και εθνική απειλή εναντίον της. Καθώς η Συρία καταρρέει, ο δρόμος για ένα ημιανεξάρτητο κουρδικό κράτος «μπορεί να ανοίξει την όρεξη στους Κούρδους της Τουρκίας να τους μιμηθούν» γράφει η Λάλε Κεμάλ στην τουρκική «Zaman».
Η κυβέρνηση Ερντογάν, παρά τα στρατιωτικά γυμνάσια - τα πρώτα από το 1991 - και τη μετακίνηση δυνάμεων στα συρο-τουρκικά σύνορα, παρά τους λεονταρισμούς της και τις απειλές που εκτοξεύονται από πολλές πλευρές αντιλαμβάνεται ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει αν όχι ανεξάρτητο συριοκουρδικό κράτος τουλάχιστον ένα σχήμα διοικητικής αυτονομίας, στα πρότυπα του αυτοδιοικούμενου ιρακινού Κουρδιστάν. Γι' αυτό αναζητεί τρόπους να καθυστερήσει μια τέτοια εξέλιξη. Μια κρούση στην Ουάσιγκτον απογοήτευσε και η τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεν έσβησε τις τουρκικές ανησυχίες μήπως η Αμερική «δεν θα είχε αντίρρηση στην ανάδυση ενός νέου κουρδικού κρατιδίου».
Δειλά στην αρχή, πιο πυκνά και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές και γράφονται άρθρα στην Τουρκία που συγκλίνουν στο ότι αργά ή γρήγορα οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ θα συγκροτήσουν ένα ενιαίο κράτος το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να αφήσει αδιάφορους τους 12 εκατ. Κούρδους της Τουρκίας.
Ο Σολί Οζέλ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, προειδοποιεί ότι μια τουρκική εισβολή στη Συρία δεν θα είχε αποτέλεσμα: «Πέρα από τη φιλοπόλεμη δημαγωγία η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο συριακό (Κουρδιστάν). Εδώ δεν είναι το ορεινό Ιράκ. Εδώ υπάρχουν πόλεις και οι Τούρκοι δεν έχουν διάθεση για οδομαχίες».
infognomon με πληροφορίες απο το tovima
λόγιος ερμής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.