Για τους περισσότερους από τους ανθρώπους του Γιώργου Παπανδρέου η γνωριμία τους μαζί του, τους άλλαξε τη ζωή. Για την ακρίβεια, ήταν σα να δέχθηκαν το άγγιγμα της Θεάς Τύχης. Στα χρόνια της πρωθυπουργίας του όλοι έλαβαν κορυφαίους τίτλους. Έγιναν υπουργοί, γενικοί γραμματείς, μπήκαν στα ΔΣ «πλούσιων» δημόσιων οργανισμών. Και μετά την απομάκρυνσή του, όμως, από την εξουσία οι περισσότεροι περνούν καλά. Πως το λέει στο διαφημιστικό του ΟΠΑΠ: «Σου αλλάζει τη ζωή»!
Με κορυφαία όλων την Τίνα, η οποία από βοηθητικό προσωπικό στο επιτελείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όταν ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών ήταν δήμαρχος Αθηναίων, έγινε πρακτικογράφος του Γιώργου και έφθασε να γίνει υπουργός Περιβάλλοντος. Ο «ευεργέτης» της, της εξασφάλισε και μια πενταετία «όλα πληρωμένα και τακτοποιημένα» (με σπίτι, νταντά και γυμναστήριο κοντά) στο Παρίσι, διορίζοντάς την εκπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΟΣΑ. Χωρίς opengov, αφού η επερχόμενη τότε κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν επέτρεπε ούτε τα προσχήματα να κρατηθούν. Η Τίνα, όμως, δεν είναι η μόνη που κάνει τη ζωή της με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο από την άλλη κόβει μισθούς και συντάξεις των 600 ευρώ. Ο Δημήτρης Δρούτσας απολαμβάνει τη ζωή στο Βερολίνο, μαζί με τη σύζυγό του δημοσιογράφο, η οποία ασκεί καθήκοντα ανταποκριτή στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Ενώ οι υπόλοιποι έλληνες ευρωβουλευτές κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα Βρυξέλλες, ο Δημήτρης Δρούτσας προτιμά το Βρυξέλλες- Βερολίνο. Αν και σύμφωνα με τους συναδέλφους του, και από το ΠΑΣΟΚ, «δε μένει μέρες και δεν κάνει παρέα μαζί μας»! Προφανώς απογοητευμένος που από υπουργός έγινε ευρωβουλευτής, δε δείχνει την υποχρέωση να τιμήσει τη φανέλα που φορά. Επίσης, απέχει και από τις κομματικές δραστηριότητες, καθώς μία φορά που κλήθηκε στην Ιπποκράτους δήλωσε ασθένεια. Παρολαυτά, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier υποστηρίζοντας τη θέση ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα θα πρέπει να… ανατιναχθεί!
Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να πει στον κύριο Δρούτσα ότι τον πρόλαβε ο… Γιώργος Παπανδρέου! Και μία σημείωση: πως θα μπορούσε να είναι άλλη η κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τη σωτηρία της Ελλάδας όταν ο Γιώργος Παπανδρέου την έλεγε (και τη λέει) διεφθαρμένη χώρα και ο υπουργός Εξωτερικών του κάνει δηλώσεις σα να τη μισεί; Αν ντρέπονταν για τη χώρα τους ας άφηναν άλλους να την εκπροσωπήσουν…
Ο Σταύρος Λαμπρινίδης, όλως τυχαίως μετά τη συμμετοχή της Λαίδης Άστον στο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο φέτος έγινε στη Σάμο, ορίστηκε ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι και αυτός ευρωβουλευτής, ο επικεφαλής, μάλιστα, των ελλήνων ευρωβουλευτών. Ο τρίτος της παρέας του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν τόσο τυχερός. Ο Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος άφησε έδρα στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας για να ζήσει το «ελληνικό όνειρο» δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, έχει καταθέσει προφορικό αίτημα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών για να διοριστεί ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Αλλά, φαίνεται το αίτημά του να έχει μπει στο συρτάρι. Αντίθετα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδειξε ενδιαφέρον στο να διευκολύνει την επιστροφή του Πάνου Μπεγλίτη (πριν γίνει βουλευτής και υπουργός ανήκε στο διπλωματικό σώμα) αλλά το νομικό συμβούλιο ζητά να επιστρέψει με τον παλιό του βαθμό.
Στο υπουργείο Εξωτερικών είναι οι οργανικές θέσεις δύο ακόμη συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου. Του Νίκου Ζιώγα, της «σκιάς» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και του φωτογράφου του, Νίκου Φίλη. Οι κακές γλώσσες στην Ιπποκράτους λένε ότι επειδή δεν υπήρχε άλλη θέση και όταν διορίστηκε τοποθετήθηκε σε θέση… κηπουρού! Η Αίγλη Μπαλαμάτση, η υπεύθυνη για τα social media του Γιώργου Παπανδρέου, είναι διορισμένη στη Βουλή και δε χάνει ευκαιρία να βγαίνει στο twitter και το facebook κάθε φορά που δει μία είδηση καλή για τον πρώην πρωθυπουργό. Ο συνεργάτης της, Παναγιώτης Βρυώνης, αφού πέρασε από το ΔΣ του ΟΠΑΠ, θέση την οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να αφήσει, έχει επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα.
Με διαδικασίες fast track αποχώρησε από το ιερατείο και την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ο Χάρης Παμπούκης. Ακόμη πιο σύντομο ήταν το πέρασμα του Ηλία Μόσιαλου. Αντίθετα, πιστός μέχρι το τέλος έμεινε ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος εγκατέλειψε την πολιτική και επέστρεψε στο δικηγορικό του γραφείο. Σε αναζήτηση επαγγελματικού και πολιτικού μέλλοντος είναι οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Ραγκούσης (πριν ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή είχε ταχυφαγείο στην Πάρο), ενώ ο Παύλος Γερουλάνος επέστρεψε στις οικογενειακές επιχειρήσεις (έχει ιχθυοτροφεία στην Κεφαλονιά). Τέλος, τους δικούς τους πολιτικούς δρόμους εκτός ΠΑΣΟΚ και προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά αναζητούν ο Νίκος Κοτζιάς και η Λούκα Κατσέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.