Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης,
πολιτικός επιστήμων
Ένα βασικό στοιχείο που λείπει από την ελληνική νοοτροπία του 2012 είναι ο εκλεκτικισμός. Η ανασφάλεια, που διακατέχει κάποιους λεγόμενους «ειδικούς» σ’ αυτή την χώρα, όταν εμφανίζεται ένα νέο και ικανό πρόσωπο σε κάποιον τομέα, κλάδο, εργασία κ.ο.κ., είναι σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία. Οι ικανοί, ελεύθεροι και εργατικοί νέοι άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο το μονοπώλιο της «σοφίας και της γνώσης» που παρουσιάζουν στον κόσμο οι «μέντορες» της σημερινής Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προνομία τους.
Στο εξωτερικό, όπου πολλοί νέοι έχουμε σπουδάσει, παρατηρούμε ότι τους ικανούς νέους επιστήμονες, τους «αρπάζουν», αφού τους εντοπίσουν, μονομιάς οι ντόπιοι ιθύνοντες, προκειμένου, εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και τον επαγγελματισμό τους, να ενισχύσουν την δύναμη της εταιρείας τους, των πανεπιστημίων τους ή ακόμα του κράτους τους. Μάλιστα στενοχωριούνται ιδιαίτερα, όταν εκείνοι επιλέγουν τον επαναπατρισμό για πολλούς και διάφορους λόγους.
Η νέο-ελληνική λογική του «σιγά μην μου πάρει την θέση αυτός» αποκλείει τα πάμπολλα κέρδη που σίγουρα θα αποκόμιζε η χώρα από την ικανότητα και τον επαγγελματισμό των όποιων νέων ανθρώπων με όρεξη για δουλειά και αυθόρμητη δημιουργικότητα. Ο γράφων δεν θα ξεχάσει ποτέ τη φράση Έλληνα… διδάκτορα, υπεύθυνου σύνταξης, που δήλωσε ευθαρσώς «εδώ τους πρακτικάριους τους έχουμε χε…ους».
Πράγματι έτσι είναι! Η κοινωνία αδιαφορεί για την νεολαία και οι κάθε είδους «ειδικοί» προτιμούν να έχουν δίπλα τους «ακόλουθους» που θα «παπαγαλίζουν» τις θεωρίες τους, παρά να στηρίξουν ελεύθερους και νέους στοχαστές-επαγγελματίες, εμπλουτίζοντας τους με την υπέρ-πολύτιμη εμπειρία τους και προωθώντας κατά αυτόν τον τρόπο την διαλεκτική έρευνα που προσφέρει το πραγματικά καινούριο σε κάθε επιστήμη.
Μπρος σ’ αυτή την κατάσταση οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν άρον-άρον την πατρίδα τους, με την ελπίδα ότι θα αναγνωριστεί η δουλειά τους στο εξωτερικό. Κάποιοι μένουν εδώ και προσπαθούν από τον τομέα τους να βοηθήσουν και να βοηθηθούν και οι ίδιοι.
Είναι επιτακτική ανάγκη, η Ελλάδα να αρχίσει σιγά-σιγά να υποστηρίζει το άξιο κομμάτι της νεολαίας, εισάγοντας προγράμματα γνωριμίας-απασχόλησης με τους νέους Έλληνες επιστήμονες εντός και εκτός συνόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.