Σελίδες

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Μυστικές επιχειρήσεις βοήθειας στους επαναστάτες της Συρίας

 

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία δεν έχουν επιτύχει τίποτα, αλλά κατά τους τελευταίους μήνες οι δυτικές χώρες έχουν αφήσει υπαινιγμούς ότι παρέχουν ανεπίσημη στήριξη στην  αντιπολίτευση που πολεμά το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, παρά τη συζήτηση, μόνο πολύ περιορισμένη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια έχει υπάρξει, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι στις αποδιοργανωμένες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης έχουν διεισδύσει ομάδες Σαλαφιστών.

Προμήθεια όπλων: Κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβε την άρνηση του Παρισιού να εξοπλίσει τη συριακή αντιπολίτευση. Επισήμως, ως εκ τούτου, μόνο το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία παρέχουν εξοπλισμό στον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας. Κάποιος εξοπλισμός, όπως τα αυστριακά αυτόματα ακριβείας Steyr, προέρχονται απευθείας από το στρατιωτικό οπλοστάσιο του Κατάρ, ενώ τα υπόλοιπα αποκτήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως από την Kintex, τη βουλγαρική εταιρεία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού. Τα όπλα μεταφέρονται στη Συρία με την υλικοτεχνική υποστήριξη διαφόρων δυτικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της DGSE της Γαλλίας, οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα φτάσουν στα χέρια των Σαλαφιστών.

Τα όπλα που παρέχονται είναι ελαφρύς οπλισμός και ένας περιορισμένος αριθμός RPGs. Η Τουρκία, η οποία παρακολουθεί στενά τα σύνορά της με τη Συρία, έχει απαγορεύσει τη μεταφορά των βαρέων όπλων για να εξασφαλίσει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του τουρκικού στρατού και μετά να πέσουν στα χέρια των Κούρδων αυτονομιστών που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία. Για να μειώσει την εξάρτησή του από την Άγκυρα και να ανοίξει νέες πηγές εφοδιασμού, ιδίως για τα πυρομαχικά στα οποία δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατέστρεψε πρόσφατα σταθμούς ραντάρ κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία, «τυφλώνοντας» τη συριακή Πολεμική Αεροπορία όσον αφορά την κίνηση των οχημάτων στα νότια-ανατολικά σύνορα της χώρας.

Ανταλλαγή πληροφοριών: Παρά το γεγονός ότι δεν προμηθεύουν όπλα για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, η FSA, η CIA και η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (MI6) παρέχουν δορυφορικές εικόνες των κινήσεων των κυβερνητικών συριακών στρατευμάτων και πληροφορίες που προέρχονται από την παρακολούθηση των συριακών στρατιωτικών επικοινωνιών. Ωστόσο, αν και οι αξιωματούχοι του Στρατού που εξορίστηκαν στην Τουρκία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που παρέχονται με στόχο στρατιωτικούς στόχους, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους πολεμιστές του Στρατού επί εδάφους. Αλλά οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν τους έχουν δώσει εμπειρογνώμονες για να τους βοηθήσουν: η μόνη εκπαίδευση που έχει προταθεί για τα στρατεύματα της αντιπολίτευσης λαμβάνει χώρα σε στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία και την Ιορδανία και αφορά τη χρήση των κρυπτογραφημένων ραδιοφωνικών δικτύων.

Ιατρική περίθαλψη και οργανωτική βοήθεια: Το Παρίσι δημιούργησε μια ιατρικο-χειρουργική μονάδα στο στρατόπεδο Ζαατάρι στην Ιορδανία – το οποίο μέχρι στιγμής έχει περιθάλψει περισσότερους πρόσφυγες από μαχητές- και έχει επίσης δημιουργήσει ένα μυστικό νοσοκομείο στη Συρία, ενώ ετοιμάζει άλλα τρία. Οι πρωτοβουλίες αυτές συντονίζονται από τον Ερίκ Σεβαλιέ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δαμασκό μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Σεβαλιέ εργάστηκε στο παρελθόν για τους Γιατρούς του Κόσμου και ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου του πρώην γάλλου υπουργού Υγείας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Με τη βοήθεια του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Ριάντ Σεΐφ, ο Σεβαλιέ σκοπεύει επίσης να στηρίξει τα τοπικά συμβούλια που θέσπισε ο Ελεύθερος Στρατός της Συρίας για να διαχειρίζεται τις απελευθερωμένες ζώνες, ιδιαίτερα στην Αζάζ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.