Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ελλάδα βάζει πλάτη στην ΕΕ για την Τουρκία…

 

Παρότι η τουρκική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα – και όχι μόνο – δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά ως «μη φιλική», οι… μεγαλόψυχοι Έλληνες αποφάσισαν για μια ακόμη φορά να βάλουν πλάτη» για τη γειτονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διευκολύνοντάς την.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ελλάδα θα υποστηρίξει το τουρκικό αίτημα οι πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ, χωρίς να υπόκεινται στο καθεστώς της βίζας. Αυτό φυσικά θα συνεπάγεται και την ευκολότερη πρόσβαση των Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση. Την υπόσχεση αυτή έδωσε σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η υπουργός στον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Εμπορικών Συναλλαγών της Τουρκίας (TOBB) που βρέθηκε στην Αθήνα.

 

Προφανώς, το πρόβλημα δεν δημιουργείται με τη συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών που ενδεχομένως ακόμη και για λόγους περιέργειας θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα χωρίς πολλές διατυπώσεις, αλλά η εκμετάλλευση αυτού του προνομίου από τις γνωστές και μη εξαιρετέες τουρκικές υπηρεσίες, οι οποίες θα διευκολυνθούν από το νέο καθεστώς στην προσπάθεια να αποκτήσουν άτομα που συνιστούν απειλή για την ελληνική εθνική ασφάλεια, εύκολη πρόσβαση στη χώρα μας.

Η λογική της υπουργού Τουρισμού είναι απολύτως κατανοητή. Ειδικά όταν το επιχείρημα της Ο. Κεφαλογιάννη είναι ότι οι επισκέψεις Τούρκων στα ελληνικά νησιά αυξήθηκαν κατά 180%. Ωστόσο, στην πολιτική δεν μπορείς τα ζητήματα που επηρεάζουν και την ασφάλεια της χώρας να τα αντιμετωπίζεις μονοδιάστατα, δηλαδή στη περίπτωσή μας, ως ένα ζήτημα που άπτεται των διμερών τουριστικών και ευρύτερα των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Τη στιγμή μάλιστα που η κρίση έχει πλήξει τους προϋπολογισμούς όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την εθνική ασφάλεια, οποιοδήποτε κι αν είναι το οικονομικό όφελος, η ελληνική προσοχή και η σκέψη που απαιτείται για τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί προτού ληφθούν αποφάσεις και δεσμεύσεις.

Όσον αφορά την πρόταση του Τούρκου αξιωματούχου όπως οι δυο χώρες συνεργαστούν για να προωθήσουν κοινά τουριστικά «πακέτα» σε αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, προφανώς έχει νόημα από οικονομικής πλευράς και θα μπορούσε αν αποφέρει σημαντικά και αμοιβαία οφέλη. Απλά, το επιχείρημά μας είναι, ότι το να δίδεται μεγαλύτερη προσοχή στα ζητήματα εθνικής ασφαλείας, ουσιαστικά ωφελεί μακροπρόθεσμα και τη σταθερότητα των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, του οικονομικού προεξάρχοντος…

defence-point.gr

Σχόλιο: Ρε Όλγα με τον Υπεξ το συζήτησες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.