Ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του κ. Βλάντιμιρ Πούτιν, δυο φορές μέσα σε ένα μήνα. Το Βελιγράδι ζητά από τη Ρωσία σιδηροδρομικό δάνειο, βοήθεια για υπερνίκηση της σοβαρής οικονομικής κρίσης, έχει μεγάλες ελπίδες σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του αγωγού αερίου South Stream και αναμένει να βρει επενδυτή για τη χαλυβουργία Smederevo Zelezara.
Κατά την παραμονή του στη Ρωσία, ο κ. Νίκολιτς δήλωσε σε ΜΜΕ πως είναι «μεγάλος Ρωσόφιλος», προσθέτοντας ότι «η μοναδική χώρα που αγαπώ περισσότερο από τη Ρωσία, είναι η Σερβία». Τα σχόλιά του προκάλεσαν συζητήσεις στο Βελιγράδι για το αν η νέα κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το δρόμο της προς την Ε.Ε. και στρέφεται στη Ρωσία.Μας δόθηκε η ευκαιρία και άλλη φορά να σημειώσουμε, ότι η Σερβία δεν έχει άλλη επιλογή από τη στενότερη σχέση της με τη Ρωσία. Άλλωστε, η θητεία του κ. Τάντιτς, στραμμένου αποκλειστικά στη Δύση, δεν επέφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ούτε η παράδοση στο δικαστήριο της Χάγης των καταζητούμενων Σέρβων (Μιλόσεβιτς, Μλάντιτς, Κάραζιτς), θεωρουμένων ηρώων από την πλειονότητα των Σέρβων, ευνόησε την Σερβία.
Απεναντίας, το μεγάλο εθνικό πρόβλημά της, η απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου, τείνει να παγιωθεί σε βάρος της. Και όχι μόνον αυτό, αλλά βλέπει και υποστήριξη από τον διεθνή παράγοντας στις αυτονομιστικές κινήσεις του Πρεσόβου, αλλά και της Βοϊβοντίνας (που χωρίς την έγκριση του Βελιγραδίου άνοιξε γραφείο στις Βρυξέλλες).
Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, επειδή οι Σέρβοι έχουν ένα χαρακτηριστικό που τους αποκλείει από την Δύση, όπως διαμορφώνεται αυτή σήμερα. Είναι Σλάβοι και Ορθόδοξοι χριστιανοί, οι μοναδικοί μαζί με τους Ρώσους (οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί δηλώνουν απόγονοι Θρακών και Μακεδόνων, και αποποιούνται την… ρετσινιά!). (voria)
Σχόλιο:
Στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε και η Ελλάδα (με διαφορετική πολιτική νοοτροπία, ως προϋπόθεση) να εκμεταλλευτεί την συγκεκριμένη προσέγγιση ως αντίβαρο στην μουσουλμανική διείσδυση στα Βαλκάνια, μιας και διαθέτει στενούς πολιτισμικούς-θρησκευτικούς δεσμούς με τις προαναφερθείσες χώρες. Και δεν χρειάζεται να δηλώσει ανοιχτά, όπως ο Νίκολιτς, στρατόπεδο μιας και η οικουμενικότητα του Έλληνα τον καθιστά, ορθόδοξο, βαλκάνιο, ευρωπαίο και ανατολίτη χωρίς να είναι σλάβος, δυτικός ή άραβας-τούρκος.
Άραγε η Δύση που υποστηρίζουμε μονόπλευρα, που μας υποστήριξε πραγματικά μέχρι τώρα;
pygmi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.