Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Οι φαντασιώσεις της Τουρκίας για εισβολή στην Συρία, μπορεί να μετατραπούν σε εφιάλτες.

RTR35NP4.jpg



Ένα τουρκικό τανκ κάνει ελιγμούς κοντά στην πόλη Κιλης ΝΑ της Τουρκίας , 30/7/2012 .
Μέρος συνοδείας 20 μηχανοκίνητων αρμάτων που μετέφεραν στρατιώτες, βλήματα και θωρακισμένα οχήματα στα σύνορα με την Συρία. …
(Φωτογραφία REUTERS/Umit Bektas)
Από : Emre Akoz
Διανύουμε μια παράξενη περίοδο τόσων πολλών ανυπόστατων, ανίδεων υποθέσεων και θεωριών που επιπλέουν γύρω . Μια εξ αυτών αφορά την στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας .
Ο κύριος διαπραγματευτής στην Ε.Ε. Υπουργός Egemen Baris , αναφέρει ότι : Η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας είναι αρκετή ώστε να ‘’σκουπίσει’’ την Συρία σε μερικές ώρες.
Χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ Samil Tayyar είπε στην τηλεόραση : ‘’Εάν η Τουρκία θέλει , μπορεί να φτάσει στην Δαμασκό σε 3 ώρες ‘’.
Αυτές οι δυο εκφράσεις θα μπορούσαν να έχουν κάποιες ομοιότητες εάν συγκρίνουν αριθμητικά ο αριθμός των στρατών των δυο εθνών, τα αεροπλάνα , τανκ δεδομένου ότι η Τουρκία έχει σε όλα τα ως άνω υπεροχή.
Αλλά τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι καταστροφικά παραπλανητικές επειδή το ζήτημα δεν είναι η διαμάχη των δυο γειτονικών χωρών και η νίκη τη μίας έναντι της άλλη.
Θα μπορούσε να εκληφθεί σαν μια Σουνίτική επίθεση .
1. Μετά την ολοκλήρωση της κατοχής , θα έλθει μιας περίοδος που ο νικητής θα πει: ‘’Ευχόμαστε να μην είχαμε πραγματοποιήσει αυτή την ενέργεια.’’ Θυμηθείτε πως το 2003 οι Η.Π.Α. – η μεγαλύτερη στρατιωτική υπερδύναμη παγκοσμίως – κατέλαβε το Ιρακ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με τις λιγότερες απώλειες. Όταν επισήμως απέσυρε τα στρατεύματά της από το Ιράκ το 2011 , 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και πολλοί περισσότεροι τραυματιστεί .
Σαφώς οι απώλειες των εχθρικών στρατευμάτων (στρατιώτες από το στρατόπεδο του Σαντάμ και την αντίσταση) ήταν πολύ μεγαλύτερες αλλά για την Αμερικανική κοινή γνώμη οι δικές τους απώλειες μετρούσαν.
Έτσι λοιπόν ποιο θα ήταν το κόστος μιας εισβολής στην Δαμασκό από την Τουρκία ; Πόσοι μάρτυρες ; Πόσοι τραυματισμένοι ; Πόσο θα κόστιζε;
2) Η κατοχή της Συρίας από την Τουρκία θα σήμαινε αναταραχή στον Σηίτικο κόσμο. Ο Ελεύθερος Στρατός της Συρίας (FSA) είναι βασισμένος στην διαμάχη μεταξύ των Σουνιτών και Ισλαμιστών στρατιωτικών εναντίων των Σουνιτών που έχουν συμπράξει με κάποιες ομάδες Τζιχαντ και Al_Kάϊντα . Όταν η Τουρκία βοηθήσει την FSA σημαίνει κατ’ αντιστοιχία ότι υποστηρίζει αυτές τις ομάδες και αυτό ‘’δεν αρέσει’’ τους Σηίτες . Πιστεύουν ότι μετά (ο Σύριος Πρόεδρος Bashar) ο Al-Assad θα πέσει και οι Σουνίτες θα σφαγιάζουν τους Σηίτες.
Αυτός είναι και ο λόγος που η εισβολή της Τουρκίας στην Δαμασκό θα οδηγήσει τους Σηίτες σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις . Θα κάνουν τα πάντα ώστε να αντισταθούν σε μια τέτοια Τουρκική κίνηση. Η Έξοδος από κάτι τέτοιο θα είναι σκέτος εφιάλτης.
3) ΣΕ κάποιο άρθρο είχα αναφέρει : ‘’Σκεφτείτε την Συρία όπως την Ρωσία’’ . Η μοναδική Ρωσική βάση στην Μεσόγειο είναι στο λιμάνι Tartus. Ο Συριακός στρατός είναι εξοπλισμένος με ρώσικα όπλα. Για την Ρωσία η Συρία κατέχει διπλό ρόλο . Αφενός μια μεγάλη οπλική αγορά αλλά κατέχει και καλή γεωστρατηγική θέση για έλεγχο της περιοχής.
Έτσι αν κάποιος παρατηρεί μόνο αριθμούς , θα έλεγε ότι ο Τουρκικός Στρατός μπορεί να φτάσει στην Δαμασκό σε τρεις με τέσσερις ώρες . Αλλά μετά τι ;
ΘΑ κήρυττε η Ρωσία πόλεμο σε ΝΑΤΟΙΚΟ μέλος όπως η Τουρκία ;
Και βέβαια όχι.
Αλλά μια φανατική τρομοκρατική οργάνωση εναντίον του Βλαντιμήρ Πούτιν θα ανατίναζε τους σωλήνες μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία . Οι παραδόσεις αερίου θα διακόπτονταν για αρκετές εβδομάδες καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.
Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί σε αυτό το σημείο τι ακραίες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει το PKK
Εν συντομία , είναι πολύ εύκολο κάποιος να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους καταστάσεις και υποθέσεις αλλά η έξοδος από αυτές είναι πολύ δύσκολη. Η φαντασία της εισόδου σε τέτοιες περιπέτειες μπορεί να τελειώσει σε μια εφιαλτική έξοδο .
olympia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.