Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ε.Ε.: «Πράσινο φως» υπο όρους στην Αλβανία

 Ε.Ε.: «Πράσινο φως» υπο όρους στην Αλβανία

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πορίσμα της έκθεσης προόδου για τις υποψήφιες χώρες που φιλοδοξούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Φούλε, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για την Αλβανία, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη και την δημόσια διοίκηση.

"Η Αλβανία έχει κάνει θετικά βήματα κατά το παρελθόν έτος. Έχει εκπληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έθεσε ως προϋπόθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προτείνει  να δοθεί υπό όρους στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας" δήλωσε ο Φούλε.

Ο όρος σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την πολιτική συμφωνία του περασμένου Νοέμβριου, όπως η κοινοβουλευτική και η δικαστική μεταρρύθμιση  ενώ θα ληφθεί υπόψιν και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Εν τω μεταξύ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκος Χουντής, δήλωσε ότι στα Τίρανα έχουν επιτευχθεί κάποιοι στόχοι, ωστόσο, τόνισε ότι δεν έφτασε ακόμα σε μια βιώσιμη σταθερότητα συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις.

Η Αλβανία είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στο καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 28 Απριλίου 2009. Η πρώτη έκθεση προόδου ήταν αρνητική διότι η χώρα δεν πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια, ενώ στην έκθεση προόδου του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως όρο 12 μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Αλβανία ούτως ώστε να λάβει το “status”.

aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.