Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οι ξένοι πατεντάρουν ελληνικές ποικιλίες

7557b15d39f0f4403460174b3a48b1fe_M
Η κορωνέικη ελιά θεωρείται η «βασίλισσα» των ελληνικών ποικιλιών ελιάς προϊόν αιώνων συστηματικής καλλιέργειας με «πατρίδα» την Κορώνη της Μεσσηνίας. Ωστόσο η ελληνικότητά της δεν είναι κατοχυρωμένη!

Οι Αμερικάνοι χάρη στη συστηματική εργασία του Ινστιτούτου Smithsonian -η Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ-  έχουν φροντίσει να καταγράψουν το σύνολο των ειδών χλωρίδας αλλά και πανίδας του πλανήτη προκειμένου να πατεντάρουν τις ποικιλίες, όπως η κορωνέικη ελιά, οι οποίες δεν έχουν ακόμα κατοχυρωθεί.
Όπως ενημερώνει τους αναγνώστες των «Επικαίρων» ο κ. Νίκος Λάππας, επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), οι ξένοι κάτοχοι πατέντων -όχι μόνο Αμερικανοί- απαιτούν σημαντικά ποσά από τους παραγωγούς προκειμένου να τους τις παραχωρήσουν προς χρήση:
«Εταιρείες χρησιμοποιούν σαθρά επιχειρήματα, όπως το ότι έχουν βελτιώσει ποικιλίες, προκειμένου να ελέγχουν τα δικαιώματα πάνω στο πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο όμως δεν έχουν βελτιώσει οι ίδιες, αλλά η συνολική ανθρώπινη παρέμβαση ανά τους αιώνες», επισημαίνει ο κ. Λάππας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.