Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η άλλη άποψη που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι, εκπεφρασμένη από τον Π.Σ.Ε.Ε.Δ.


Σε δύσκολες εποχές στην Ελλάδα πάντα υπάρχουν αυτοί, οι οποίοι ανιδιοτελώς και με μηδενική βοήθεια από το κράτος δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προσφέρουν στον συμπολίτη τους, από όποιο πόστο κι αν βρίσκονται. Από το ΠΥΓΜΗ.gr ο Κίμωνας Γεωργακάκης θέλοντας να αναδείξει την προσπάθεια και την προσφορά του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Π.Σ.Ε.Ε.Δ.) ήρθε σε επαφή με τους Περικλή Χόβολο, Λοχαγό Υ/φ, Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου και Δημήτρη Περιβολίδη, Υπολοχαγό ΚΔ, Ειδικό Γραμματέα του Συνδέσμου.
Όπως μας δήλωσαν στην συνέντευξη που μας παραχώρησαν, βασικό μέλημά τους είναι η προσπάθεια να κρατήσουν την ετοιμότητα των εφέδρων, όσο ψηλότερα γίνεται, με εκδηλώσεις και μαθήματα που χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους, μιας και για την συντήρηση του Συνδέσμου δεν φτάνει η συμβολική ετήσια συνδρομή των εγγεγραμμένων μελών (25 ευρώ). Αν και δουλεύουν σκληρά για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, βρίσκουν πάντα χρόνο, προκειμένου να δίνουν το παρόν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, που είναι εποπτευόμενος από το Υπουργείο Άμυνας.
Οι έφεδροι αξιωματικοί υπογράμμισαν ότι διαθέτουν γνώσεις, τις οποίες πρέπει να κατανοήσει το κοινωνικό σύνολο, έτσι ώστε να γνωρίζει πώς να προστατευτεί σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, κοινωνικής αναταραχής ή εμπόλεμης κατάστασης, αφού, όπως εκτιμούν, η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Μιλούν για μια Ελλάδα στρατιωτικά ανέτοιμη και έναν λαό επαναπαυμένο. Ωστόσο πιστεύουν στην ψυχή του Έλληνα, που και πάλι θα δώσει την λύση. Τέλος, αφού καταδικάζουν την μη αξιοποίηση του σχεδίου Παλλαϊκής Άμυνας την δεκαετία του ’80, απευθύνονται στους νέους ανθρώπους: Εξηγούν, γιατί στις ειδικές δυνάμεις υπάρχει «τρέλα», η οποία πολλές φορές παρεξηγείται, προτρέπουν τους εκπαιδευτές να εξηγούν στον εκπαιδευόμενο για ποιο λόγο κάνει το καθετί και δηλώνουν εκ διαμέτρου αντίθετοι με τα καψόνια, που σκοπό έχουν να μειώσουν την προσωπικότητα του στρατιώτη.
Διαβάστε μια συνέντευξη που δεν κουράζει και τοποθετεί σε μια εντελώς διαφορετική βάση την φιλοσοφία που πρέπει να διέπει την λειτουργία του στρατού, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης:
ΠΥΓΜΗ: Τι ακριβώς είναι ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Π.Σ.Ε.Ε.Δ.) και που αναφέρεται;
Περικλής Χόβολος: Ο Π.Σ.Ε.Ε.Δ. είναι ένας σύνδεσμος εφέδρων, ο οποίος είναι άμεσα εποπτευόμενος από το Υπουργείο Άμυνας και μάλιστα ο μοναδικός που έχει εγκριθεί στην Ελλάδα. Λειτουργεί, επίσης, σαν δευτερογενή δράση ομάδα εκτάκτων αναγκών στον Δήμο Αθηναίων, στον Δήμο Παλιού Φαλήρου και στην Πολιτική Προστασία. Τις γνώσεις που έχουμε, μπορούμε να τις διαθέσουμε στο κοινωνικό σύνολο όχι μόνο σε πολεμικές περιόδους αλλά και σε ειρηνικές. Ένα οργανωμένο σύνολο, εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο είναι πάντα χρήσιμο σε τέτοιες καταστάσεις που επικρατεί πανικός.
ΠΥΓΜΗ: Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος ύπαρξης του συνδέσμου, απ’ ότι κατάλαβα, δηλαδή η εθελοντική προσφορά στο σύνολο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Περικλής Χόβολος: Το ένα κομμάτι. Μέλημά μας είναι επιπλέον η συνέχιση της εκπαίδευσης αυτών που έχουν ήδη υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό με σκοπό τη συντήρηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Μέλη γίνονται δεκτά όσοι έχουν υπηρετήσει τον ΕΣ σε οποιοδήποτε όπλο και σώμα και με οποιοδήποτε βαθμό.
Δημήτρης Περιβολίδης: Έχουμε σχολεία ορεινού αγώνα, αλεξιπτωτιστών, αυτοδυτών, πεζικού, πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης. Να πω εδώ, ότι αναπτύσσουμε επικουρική ομάδα του πυροσβεστικού σώματος σε έκτακτες καταστάσεις. Έργο μας δεν είναι βέβαια η πυρόσβεση, αλλά λειτουργούμε επικουρικά μετά την κατάσβεση της φωτιάς, απομάκρυνση κατοίκων από επικίνδυνες περιοχές, ρύθμιση κυκλοφορίας κλπ.
ΠΥΓΜΗ: Οι εποχές είναι δύσκολες και στην κοινωνία παρατηρείται έντονη αναταραχή και ανησυχία. Μεταναστευτικό, ανεργία, ιδεολογικός φανατισμός. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος και αν ναι, ποιος;
Δημήτρης Περιβολίδης: Γενικά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Καταρχήν θα μιλήσω για το μεταναστευτικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέσα στην πατρίδα μας ένα ικανό ποσό από άτομα, τα οποία είναι τα πιο πολλά άντρες και νεαρής ηλικίας και μπορούν να κάνουν τα πάντα. Δεν αναφέρομαι στους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν έρθει για να βρουν μια δουλειά, να φάνε ένα κομμάτι ψωμί. Ωστόσο, ανάμεσα σ’ αυτούς έχουν παρεισφρήσει σίγουρα άτομα, τα οποία είναι εντελλόμενα. Είτε λειτουργούν ως κατάσκοποι, είτε θα λειτουργήσουν σαν «σκανδάλη» για να ξεκινήσει το κάτι παραπάνω.
ΠΥΓΜΗ: Δηλαδή είναι άμεσος ο κίνδυνος αναταραχής στην ελληνική κοινωνία;
Δημήτρης Περιβολίδης: Ναι, εάν κρίνουμε το τελευταίο διάστημα από την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» ή πιο παλιά από την «πορτοκαλί επανάσταση». Όλα αυτά είναι γύρω μας. Και όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου, κάποια στιγμή η φωτιά θα φθάσει και στο δικό σου. Αυτά πιστεύω ότι είναι αυτονόητα. Απλά μέχρι στιγμής λείπει το έναυσμα. Οι αιτίες υπάρχουν, η αφορμή λείπει ακόμα.
ΠΥΓΜΗ: Σ’ αυτό βοηθάει η οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τον ιδεολογικό φανατισμό και την άνοδο των άκρων;
Δημήτρης Περιβολίδης: Βέβαια! Η εξαθλίωση αυτό προκαλεί. Ο άνθρωπος όταν είναι εξαθλιωμένος δεν σκέφτεται λογικά. Κοιτάει πώς θα κερδίσει έστω και ένα κομμάτι ψωμί για να φάει την ημέρα. Οπότε είναι άμεσα ελεγχόμενος για το παραμικρό.
Περικλής Χόβολος: Να συμπληρώσω ότι έχουμε να κάνουμε με άτομα, τα οποία είναι μιας άλλης θρησκείας, η οποία είναι πολύ επιθετική. Είναι ένα προσάναμμα πάρα πολύ μεγάλο, το οποίο περιμένει μία σπίθα για να εκραγεί…
ΠΥΓΜΗ: Σε περίπτωση οικονομικού κραχ ή έναρξης πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εμπλοκής της;
Περικλής Χόβολος: Η Ελλάδα είναι παντελώς ανέτοιμη. Έχουμε έναν ενεργό στρατό, ο οποίος από άποψη αριθμητική δεν διαφέρει σε τίποτα από μια αστυνομία. Δεν γεμίζει ούτε το Ο.Α.Κ.Α. Εν ενεργεία είναι περίπου 60000. Η επάνδρωση των μονάδων είναι γύρω στο 23%. Δεν υπάρχουν μονάδες στον ΕΣ αυτή τη στιγμή. Μία μονάδα, η οποία έχει επάνδρωση κάτω από το 40%, δε θεωρείται αξιόμαχη. Φαντάσου λοιπόν στο 23% τι συμβαίνει. Όλη την δουλειά πρέπει να την κάνει η εφεδρεία. Μια εφεδρεία που είναι ανεκπαίδευτη, ανοργάνωτη. Με ευθύνη της πολιτείας 100%. Σε ότι, αφορά τον πληθυσμό, είναι ανέτοιμος, ζει σε μια νιρβάνα: «Δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Εμάς δεν θα μας ακουμπήσουν». Δεν ενημερώνεται ο πληθυσμός, προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Δεν λέμε ότι θα γίνει κάτι άμεσα. Κάνουν ασκήσεις συναγερμού, αλλά τις σειρήνες δεν τις ακούνε όλοι. Πέραν τούτου δεν έχει γίνει έλεγχος στα καταφύγια. Υπάρχει ένα καταφύγιο στο Λυκαβηττό με 150 κλίνες. Δεν έχει πάει κάποιος να δει αν υπάρχουν τα κλινοσκεπάσματα, τα στρώματα, τα τρόφιμα που πρέπει να αντικατασταθούν, οι πόρτες εάν ανοίγουν, οι παροχές νερού και ρεύματος αν λειτουργούν. Ο κόσμος δεν είναι καν ενημερωμένος για το τι θα κάνει π.χ. σε μια φυσική καταστροφή, όπως ο σεισμός. Εκείνη την στιγμή δεν θα λειτουργεί τίποτα (ούτε κινητό ούτε ραδιόφωνο). Τρανό παράδειγμα ο σεισμός στην Πάρνηθα. Εμείς τρέξαμε και ανασύραμε πρώτοι τους νεκρούς από την Ρικομέξ με επικεφαλή τον εφ λοχαγό (κδ/αλ), Ιάσωνα Κωνσταντόπουλο, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του ΠΣΕΕΔ. Και μας έβλεπε ο κόσμος και έλεγε καλά που ήρθατε εσείς παιδιά γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε.
ΠΥΓΜΗ: Στο σύνδεσμο διδάσκετε μεθόδους επιβίωσης σε πολίτες;
Περικλής Χόβολος: Δίνουμε μαθήματα στα εγγεγραμμένα μέλη μας, που έχουν ήδη υπηρετήσει στον ΕΣ και διαθέτουν έστω στοιχειώδεις γνώσεις. Από κει και πέρα δεχόμαστε και μέλη σε αθλητικό τμήμα, στο οποίο μπορούν να εγγραφούν γυναίκες ή νέοι (που δεν υπηρετήσει ακόμα την θητεία τους) ως αθλούμενα μέλη. Επίσης, είχαμε οργανώσει μία ημερίδα σε σχολείο των Αχαρνών με θέμα την ασφαλή εκκένωση κτιρίου σε περίπτωση σεισμού. Όποτε μας δίνεται η ευκαιρία, γίνεται κάτι. Δεν είναι όμως κάτι οργανωμένο. Εάν μας ζητηθεί, από την Πολιτεία να συνεισφέρουμε επίσημα σ’ αυτήν την κατεύθυνση, πολύ ευχαρίστως.
ΠΥΓΜΗ: Στην ιστοσελίδα μας είχαμε δημοσιεύσει παλιό σχέδιο νόμου για την Παλλαϊκή Άμυνα στα πρότυπα Ελβετίας και Ισραήλ, το οποίο, όπως και τα περισσότερα καλά πράγματα, μπήκε στο συρτάρι. Πιστεύετε ότι, εάν εφαρμοζόταν, οι Έλληνες πολίτες θα ήταν προετοιμασμένοι σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, κοινωνικής αναταραχής ή ακόμα και εχθρικής επιδρομής;
Δημήτρης Περιβολίδης: Σαφώς! Ο κόσμος θα ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει επιτυχώς φυσικές καταστροφές και εχθρικές επιδρομές, αφού θα ήταν ήδη εκπαιδευμένος. Η Ελβετία δεν είναι όπως η Ελλάδα. Πηγαίνει ο κληρωτός στον στρατό και όταν γίνεται έφεδρος επειδή απολύεται, δεν τον ξεχνάει ο στρατός. Παραμένει ενεργός σαν έφεδρος μέχρι τα 55-60. Μάλιστα, όταν απολύεται, παίρνει μαζί του τα ρούχα του, τον οπλισμό του, το κράνος του κλπ. Έτσι, όταν χρειασθεί να κληθεί, πάει έτοιμος στη μονάδα του. Το μόνο που θα του δώσουν φαΐ, πυρομαχικά, εντολές. Αντίθετα, στην Ελλάδα με το που παίρνουμε το απολυτήριο μας ξεχνάνε όλοι. Τουλάχιστον να αντιγράψουμε τους Ελβετούς, αν είναι να αντιγράφουμε την Δύση.
ΠΥΓΜΗ: Οπότε θεωρείτε τραγικό λάθος που η Παλλαϊκή Άμυνα δεν εφαρμόστηκε στην πράξη;
Περικλής Χόβολος: Δεν το δέχομαι ως λάθος. Υπήρχε σκοπιμότητα!
Δημήτρης Περιβολίδης: Κατήργησαν την έννοια πολίτης-οπλίτης που υπήρχε από την αρχαιότητα.
ΠΥΓΜΗ: Τέλος λίγες ερωτήσεις που αφορούν κυρίως εμάς τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουμε συχνά τους Έλληνες καταδρομείς, αναρωτιοόμαστε, γιατί δείχνουν τόσο παθιασμένοι, παρεξηγώντας καμία φορά τις εκδηλώσεις τους. Γιατί ένας ειδικοδυναμίτης πρέπει να έχει αυτό που λέμε «τρέλα» κατά την εκπαίδευση και πως αυτό θα βοηθήσει σε μια επιχείρηση;
Περικλής Χόβολος: Εγώ δεν είμαι ειδικοδυναμίτης και γι’ αυτό παίρνω πρώτος το λόγο. Οι ειδικές δυνάμεις είναι ότι καλύτερο διαθέτει ο κάθε στρατός. Στην Ελλάδα τους έχουν υποβιβάσει σε επίλεκτο πεζικό. Οι ειδικοδυναμίτες είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κίνδυνο. Αν λοιπόν ένας ειδικοδυναμίτης δεν κουβαλάει «τρέλα», δεν μπορεί να γίνει σωστή δουλειά.
ΠΥΓΜΗ: Άρα αυτή η «τρέλα» δε συνάδει με κάποιον εθνικισμό ή σοβινισμό;
Δημήτρης Περιβολίδης: Είναι απαραίτητη πρακτικά.Πρέπει να υπερβείς όλα τα όρια ενός μέσου ανθρώπου. Και για να ολοκληρώσεις την εκπαίδευση αλλά και για να αναλάβεις μια αποστολή και να την φέρεις εις πέρας. Οι αποστολές είναι εντελώς ακραίες. Π.χ. στους πεζοναύτες σου λένε ότι στο πρώτο κύμα απόβασης δικαιολογούνται το 90% απώλειες, αρκεί το 10% να μου κάνει το προγεφύρωμα. Εάν δεν έχεις εκείνη την «τρέλα»…
ΠΥΓΜΗ: Γιατί οι νέοι απαξιώνουν σήμερα την στρατιωτική θητεία;
Δημήτρης Περιβολίδης: Καταρχήν, η στρατιωτική θητεία έχει ήδη απαξιωθεί από την Πολιτεία, το κράτος. Δεν περιμένει ο νέος να απαξιώσει κάτι. Όταν ο νέος από το σπίτι του και στη συνέχεια από το σχολείο δεν έχει γαλουχηθεί στο να αγαπάει την πατρίδα του, να έχει ένα σκοπό για την πατρίδα του… Βλέπει το στρατό σαν μια αγγαρεία, ότι δεν χρειάζεται.
ΠΥΓΜΗ: Μήπως ο ρόλος των εκπαιδευτών σ’ ένα στρατό θα βοηθούσε, ώστε οι νέοι άνθρωποι να έβλεπαν αλλιώς τη στρατιωτική θητεία;
Δημήτρης Περιβολίδης: Οι εκπαιδευτές, όταν μαθαίνουν ένα αντικείμενο στον στρατιώτη, από το πιο απλό που θα φανεί σαν αγγαρεία μέχρι το πιο σοβαρό, πρέπει να εξηγούν στον εκπαιδευόμενο για ποιο λόγο το κάνει. Έτσι ο στρατιώτης θα εκτελεί την άσκηση και θα μάθει να δρα αυτόματα. Π.χ. όταν εγώ υπηρετούσα μας έλεγαν «αεροπορία βάλλεσθε» και εμείς το θεωρούσαμε καψόνι γιατί έπρεπε να πέσουμε κάτω, να κυληθούμε, να λερωθούμε και όλα τα σχετικά. Αυτό σε πραγματικές συνθήκες μάχης σώζει ζωές, στην κυριολεξία…
ΠΥΓΜΗ: Είναι σωστό να μειώνεται η προσωπικότητα του στρατιώτη;
Περικλής Χόβολος: Σ’ αυτό ήθελα να εστιάσω. Πρώτα-πρώτα θα έπρεπε να υπάρχει μία προεργασία από αξιωματικούς του υγειονομικού σώματος στρατού, ψυχολόγους, προκειμένου να προετοιμάσουν τα παιδιά από τα σχολεία, λέγοντας τους ότι στο μέλλον θα κληθούν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία και δεν πρέπει να φοβούνται. Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας ο εκπαιδευτής δεν πρέπει να «λιώσει» την προσωπικότητα του εκπαιδευόμενου, αλλά να τον μάθει να λειτουργεί μέσα σ’ ένα σύνολο, να πειθαρχεί, να ακολουθεί διαταγές κλπ. με άλλους τρόπους. Μαχητής χωρίς προσωπικότητα δεν είναι μαχητής. Επίσης, δεν αξιοποιούν τους στρατιώτες με βάση το αντικείμενο γνώσεων τους.
ΠΥΓΜΗ: Θα ήθελα, τέλος, και από τους δυο σας με δυο-τρία λόγια να δώσετε ένα αισιόδοξο μήνυμα στη νεολαία και γιατί όχι και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό:
Περικλής Χόβολος: Ο Έλληνας έχει μέσα στο DNA του την αγάπη για την πατρίδα. Όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, θα βγουν πολιτικές ηγεσίες που θα δείξουν το δρόμο και θα ακολουθήσει ο κόσμος. Είμαι πεπεισμένος ακράδαντα. Η ιστορία μας το δείχνει. Άτομα, τα οποία δείχνουν τώρα να μην ενδιαφέρονται, είναι τα πρώτα που θα τρέξουν και θα σκιστούν να πολεμήσουν για την πατρίδα(και πραγματικά και μεταφορικά), ή να συμβάλουν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Δημήτρης Περιβολίδης: Απλά η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει! Σαν άτομα μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Εντούτοις χρειαζόμαστε μία βοήθεια, μία οργάνωση. Χρειαζόμαστε υλικά, εκπαίδευση. Όταν γίνουν αυτά, μετά δε φοβόμαστε κανέναν και τίποτα. Όπως είπε και ο συνάδελφος το DNA είναι DNA. Δεν αλλάζει. Εδώ και χιλιάδες χρόνια… Το τελευταίο παράδειγμα το είχαμε και το 87 και το 96 με τα Ίμια. Όλοι ήταν έτοιμοι στα χαρακώματα. Βέβαια αυτοί που κάνουν πίσω πάντα υπάρχουν. Είναι ένα μικρό ποσοστό και ξέρουμε ποιοι είναι και τους βάζουμε στη θέση τους, τους παραγκωνίζουμε και δεν επηρεάζουν κανένα. Απλά, θέλουμε βοήθεια.
ΠΥΓΜΗ: Ο σύνδεσμός είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή;
Δημήτρης Περιβολίδης: Εμείς είμαστε έτοιμοι.
Περικλής Χόβολος: Ανά πάσα στιγμή. Και ατομικά και συλλογικά
ΠΥΓΜΗ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.