Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ εργαζόμενοι της Vodafone κινητοποιούνται. Όχι, δεν είναι για την δολοφονία του τ. συναδέλφου τους, Κώστα Τσαλικίδη.



Ανοίγει πάλι ο φάκελος της αυτοκτονίας Τσαλικίδη

“Πρώτα ήλθαν για τους κομμουνιστές. Δεν μίλησα, δεν ήμουν κομμουνιστής”.

Άλλωστε όταν κρεμιόταν ο συνάδελφος τους Κώστας Τσαλικίδης, σιωπούσαν.

Όταν έπαιρναν προαγωγές οι άλλοι δύο συνάδελφοι τους και συνεργάτες του Κώστα Τσαλικίδη ως ανταμοιβή για την “αφοσίωση” τους, σιωπούσαν.

Όταν η εταιρεία είχε μετατραπεί σε άνδρο παρακολουθήσεων εις βάρος της πολιτικής ηγεσίας και πολιτών, σιωπούσαν.

Όταν σβήστηκε το πρόστιμο της εταιρείας για το θέμα των υποκλοπών, σιώπησαν.

Όταν χρεωνόντουσαν καταχρηστικά οι πολίτες – συνδρομητές, σιωπούσαν.

Τώρα που βάλλονται οι ίδιοι, αποφάσισαν να μιλήσουν. Εμείς παρ’ όλα αυτά θα ακούσουμε ΚΑΙ αυτούς και θα παραθέσουμε αυτούσια την ανακοίνωση τους:

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2012
 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ – ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ
=> Όλοι σήμερα 13/11 στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στις 4:00μμ στην κουζίνα του ισογείου του κτιρίου της Λυκόβρυσης
για να οργανώσουμε την αντίστασή μας στην Εθελούσια
=> Συμμετέχουμε αύριο Τετάρτη 14/11 στη Στάση Εργασίας της ΓΣΕΕ από τις 12:00 το μεσημέρι έως την λήξη της βάρδιας
Συνάδελφοι,
Σήμερα το πρωί προσκληθήκαμε από τους εκπροσώπους της Διοίκησης σε συνάντηση «ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας της εταιρίας στην περίοδο 2012-2013». Όπως αποκαλύφτηκε σ’ αυτή την συζήτηση, σκοπός της Διοίκησης ήταν να μας ανακοινώσει  την ειλημμένη απόφασή της για την πραγματοποίηση προγράμματος «εθελουσίας εξόδου» στην Διεύθυνση του Customer, διάρκειας μιας εβδομάδας, από σήμερα 13-11-2012 έως τις 19-11-2012.
Στόχος είναι να φύγει το 10% των εργαζομένων στην Διεύθυνση του Customer, δηλαδή 60-80 συνάδελφοι αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως θέσης στο οργανόγραμμα ή άλλων χαρακτηριστικών. Για να το πετύχουν αυτό, καλούν όλους τους συναδέλφους από την συγκεκριμένη Διεύθυνση που ενδιαφέρονται να αποχωρήσουν από την εταιρία εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα μέσω Intranet. Υποτίθεται ότι δεν θα ασκηθούν ατομικές πιέσεις προϊσταμένων, ούτε θα γίνουν ιδιαίτερες συναντήσεις με συγκεκριμένους συναδέλφους. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει τίποτε, γιατί έχουν ήδη προσπαθήσει να προετοιμάσουν το έδαφος. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι στο Customer, εδώ και μήνες ασκούνται αφόρητες πιέσεις από τους προϊσταμένους προς τους εργαζόμενους για να παραιτηθούν γιατί «ρίχνουν τα στατιστικά της ομάδας», γιατί «έχουν κουραστεί» κλπ.
Τα λεγόμενα «κίνητρα» που προσφέρει η εταιρία, και ανακοινώθηκαν προ ολίγου μέσω Bulletin Board, είναι:
1) Καταβολή ενός ποσού που αντιστοιχεί στη τρέχουσα νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, και το οποίο καταχρηστικά και για λόγους παραπλάνησης των συναδέλφων το χαρακτηρίζουν «οικειοθελή παροχή».
2) Καταβολή της λεγόμενης «εφάπαξ οικειοθελούς παροχής», η οποία περιλαμβάνει ένα ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας ενός έτους, προσαυξημένο κατά μόλις ένα μισθό για άγαμους συναδέλφους, 2 μισθούς για έγγαμους με ένα παιδί και 3 μισθούς για έγγαμους με δύο παιδιά και άνω.
3) Ένα επιπλέον ποσό σύμφωνα με την φόρμουλα: ηλικία x προϋπηρεσία x 0,01 μισθοί, δηλ 2-6 μισθοί επιπλέον. Πχ. για έναν συνάδελφο 36 ετών με 14 χρόνια προϋπηρεσία 36 x 14 x 0,01=5 μισθοί επιπλέον.
4) Επέκταση του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Αlico) για όλη την οικογένεια για ένα έτος.
5) Παροχή του 100% των εργοδοτικών εισφορών στους συμμετέχοντες στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Alico.
Από τις παραπάνω «παροχές» είναι φανερό ότι στόχος είναι η αποχώρηση των μεγαλύτερων σε ηλικία συναδέλφων, των παντρεμένων, με παιδιά, δηλαδή εκείνων των συναδέλφων που έχουν σοβαρότερες υποχρεώσεις. Αλλά για την Διοίκηση αυτά δεν μετράνε, μετράει μόνο ότι αυτοί οι συνάδελφοι είναι πιο «ακριβοί».
Για να δικαιολογήσει την εθελουσία, η διοίκηση επικαλέστηκε την υστέρηση των εσόδων για την περίοδο 2012-13 κατά 12% σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, ενώ μας δήλωσαν ότι «πλέον πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για την Vodafone Ελλάδας ως μια μικρή εταιρία σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου»!
ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ = ΑΝΕΡΓΙΑ
Τα «επιχειρήματα» της διοίκησης είναι απαράδεκτα και προκλητικά. Μιλάνε για μικρή εταιρία, όταν είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα! Λένε ότι δεν πιάσανε τους στόχους των εσόδων, όταν είναι από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες στην Ελλάδα.
Ένα πράγμα είναι καθαρό. Εμείς, οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν ευθυνόμαστε για την κρίση, αλλά πάνω στη δουλειά μας θησαύρισε η εταιρία όλα αυτά τα χρόνια. Και σήμερα η εταιρία προσπαθεί να περάσει πάνω μας όλο το πρόβλημα της κρίσης,πετώντας συναδέλφους στην ανεργία. Αυτό είναι η «εθελουσία». Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που η αγορά εργασίας έχει στενέψει απελπιστικά, δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε μισή θέση εργασίας.
Τα «ανταλλάγματα» της διοίκησης είναι κυριολεκτικά ψίχουλα και δεν εξασφαλίζουν κανέναν. Ένας λόγος παραπάνω να μην επιτρέψουμε τη μείωση των θέσεων εργασίας. (Πχ. για τον έγγαμο συνάδελφο 38 ετών με ένα παιδί και 10 χρόνια προϋπηρεσίας καταβάλλονται  λιγότερο από 6 μισθοί επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης και του επιδόματος ανεργίας, που θα του καταβάλλονταν έτσι κι αλλιώς αν απολύονταν).
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ
Συνάδελφοι,
Η αποδοχή της «εθελουσίας» δεν είναι ατομική υπόθεση. Η σωτηρία ή η απώλεια μιας θέσης εργασίας δεν είναι θέμα «του καθενός συναδέλφου χωριστά». Ούτε είναι θέμα μόνο του Customer. Αν περάσει σήμερα η μείωση του προσωπικού στο Customer, γρήγορα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα τμήματα (ήδη δηλώνουν ότι αν υπάρξει ενδιαφέρον ένταξης στο πρόγραμμα εργαζομένων από άλλες διευθύνσεις, θα εξεταστούν κατά περίπτωση). Μόνο όλοι μαζί υπερασπιζόμενοι τις θέσεις εργασίας, εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να έχουμε και να διεκδικούμε αξιοπρεπή δουλειά, μισθούς, συμβάσεις. Αν αφήσουμε τους εργοδότες να συρρικνώνουν ή και να διαλύουν τις δουλειές (σήμερα τον διπλανό μας, αύριο εμάς, σήμερα το ένα τμήμα, αύριο τον άλλο), δεν μας περιμένει παρά ένα μέλλον εξαθλίωσης χωρίς τέλος.
Αποδοχή της εθελουσίας σημαίνει επίσης ότι βοηθάμε την εταιρία και στα υπόλοιπα σχέδιά της να μειώσει το εργασιακό κόστος (όπως ονομάζουν τους μισθούς, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας). Τι σημαίνει αυτό;
- Μαζική απώλεια κι άλλων θέσεων εργασίας
- Εντατικοποίηση της δουλειάς χωρίς όριο. Ιδιαίτερα στο Customer, που ήδη οι ρυθμοί δουλειάς έχουν «χτυπήσει κόκκινο»,
- Πέρασμα εργασιών σε εργολαβικές εταιρίες, με ενοικιαζόμενους συναδέλφους. Εκεί, όσοι είναι «τυχεροί» να δουλέψουν (όπως θα μας πουν), θα έχουν πολύ χαμηλότερους μισθούς και μηδαμινά δικαιώματα (συλλογική σύμβαση, διαλείμματα κ.λπ.).
- Χειροτέρευση των μισθών και διαρκή υπονόμευση της επιχειρησιακής ΣΣΕ.
- Χτύπημα του Σωματείου, για να μην μπορούμε ν’ αντισταθούμε στα παραπάνω.
Όλοι οι συνάδελφοι μαζί και ο καθένας χωριστά έχουμε ευθύνη για τα παραπάνω. Δεν πρέπει να πουλήσουμε τις δουλειές μας, για ένα μέλλον ανεργίας, ανασφάλειας και εξαθλίωσης. Δεν πρέπει να δεχτούμε να μας «ξαποστείλει» η διοίκηση μιας εταιρίας.
Μαζί με το Σωματείο,
ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ.
ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ.
=> ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ 13/11 ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στις 4:00μμ στην κουζίνα του ισογείου του κτιρίου της Λυκόβρυσης
για να οργανώσουμε την αντίστασή μας στην Εθελουσία
=> Συμμετέχουμε αύριο Τετάρτη 14/11 στη Στάση Εργασίας της ΓΣΕΕ από τις 12:00 το μεσημέρι έως την λήξη της βάρδιας

Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.