Ο ΛΕΓΌΜΕΝΟΣ «ΦΡΆΧΤΗΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ» ΟΛΟΚΛΗΡΏΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΛΊΓΕΣ ΜΈΡΕΣ, ΕΝΏ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΉΣ ΤΆΦΡΟΥ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΈΝΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΌ «ΕΡΓΑΛΕΊΟ» ΑΝΆΣΧΕΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΘΌΡΙΟ, ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ. ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΎΟ ΈΡΓΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΕΠΙΚΡΙΘΕΊ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΑ ΤΌΣΟ ΑΠΌ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΎΣ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΌΣΟ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΉΣ ΧΏΡΑΣ.
Ο φράχτης εξυπηρετεί ανάγκες ανάσχεσης της εισόδου των λαθρομεταναστών, αλλά δεν αφορά το σύνολο της μεθορίου με την Τουρκία, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 160 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα τεχνητό εμπόδιο 10.365 μέτρων, το οποίο καλύπτει ένα χερσαίο κομμάτι των συνόρων, από τον μεθοριακό σταθμό Καστανιών μέχρι τον ποταμό Εβρο νοτιότερα.Πέρασμα
Στην περιοχή αυτή η συνοριακή γραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι το ποτάμι αλλά βρίσκεται δυτικότερα. Ετσι οι λαθρομετανάστες μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα να περνούν τον Εβρο χωρίς το εμπόδιο των ελληνικών αρχών, αφού το συγκεκριμένο τμήμα του ποταμού βρίσκεται μέσα στο έδαφος της Τουρκίας. Στη συνέχεια εισέρχονταν στην Ελλάδα από τα πολλά περάσματα της χερσαίας αυτής περιοχής, που διαθέτει σε πολλά σημεία και πυκνή βλάστηση, με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές να αδυνατούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις μετακινήσεις.
Για τη σκοπιμότητα δημιουργίας του φράχτη στον Εβρο υπήρξαν αρκετές αμφισβητήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ η ΕΕ τελικά δεν δέχθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο. Ο φράχτης υπήρξε επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη όταν υπουργός ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος προκήρυξε το έργο και υπόγραψε τη σχετική σύμβαση ανάθεσης τον περασμένο Μάιο.
Αυτή προέβλεπε ως χρόνο κατασκευής ένα διάστημα περίπου πέντε μηνών, όμως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τους χειμερινούς μήνες η χάραξη και η εγκατάσταση του εργολάβου καθυστέρησε και οι εργασίες τελικά ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Η κατασκευή με μια μικρή καθυστέρηση λίγων μηνών ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρξει υπέρβαση του κόστους που προβλεπόταν από τη σύμβαση, που ήταν 3.160.000 ευρώ, όπως διαβεβαιώνει και ο πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας Πέτρος Δαγρές. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν στα 5,5 εκατ. ευρώ.
Για το ιδιαίτερο ως προς την κατασκευή αυτό έργο, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 6.000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, 800 τόνοι χάλυβα, 20.700 μέτρα συρματοπλέγματος, 140.000 μέτρα κονσερτίνας και 210.000 μέτρα σύρματος (ούγια). Το ύψος του «φράχτη» είναι στα τέσσερα μέτρα, ενώ η θεμελίωση των χαλύβδινων πασσάλων που τον στηρίζουν έγινε με σκυρόδεμα στα 2,5 μέτρα βάθος.Αποτελείται από δύο συρματοπλέγματα, το μπροστινό προς την πλευρά της Τουρκίας πάνω από δύο μέτρα και στη συνέχεια ένα δεύτερο ύψους πάνω από τρία μέτρα, ενώ το συνολικό ύψος του με την ενδιάμεση κονσερτίνα φτάνει τα τέσσερα μέτρα. Οπως λένε οι ειδικοί, ο συγκεκριμένος φράχτης έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αδιαπέραστος χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων.
Ψύχραιμες αντιδράσεις
Στη χάραξη του έργου υπήρξαν επανειλημμένα προσκόμματα από τις τουρκικές αρχές, που αντιμετωπίστηκαν όμως με ψυχραιμία και με επιτυχία τόσο από τα στελέχη του στρατού όσο και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και κατασκευαστικά θέματα τα οποία και επιλύθηκαν.Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο σχέδιο αστυνόμευσης σε όλη τη μεθοριακή περιοχή του Εβρου, με την ενίσχυση από ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛΑΣ και άλλα μέσα, τα αποτελέσματα στην ανάσχεση των λαθρομεταναστών είναι εντυπωσιακά. Οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται, από χιλιάδες προηγουμένως, έχουν περιοριστεί σε μερικές δεκάδες τους τελευταίους μήνες.Στην αποτροπή αυτή βοηθά -σύμφωνα με τις αρχές- ήδη και ο φράχτης. Το τραγικό συμβάν της Λέσβου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι οι οικονομικοί μετανάστες και οι διακινητές τους αναζητούν πλέον εναλλακτικούς τρόπους ώστε να περάσουν στην Ελλάδα.
Αμυντικό αλλά και αντιπλημμυρικό έργο
Προχωράει η «τάφρος» παρά τις αντιδράσεις
Στόχος της περίφημης «τάφρου», που εκτείνεται σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, είναι να καλύψει το σύνολο σχεδόν της μεθορίου σε απόσταση 120 χιλομέτρων και είναι έργο που κατασκευάζει -χωρίς τυμπανοκρουσίες- ο στρατός από τα τέλη του 2009.Εντάσσεται στο ευρύτερο αμυντικό σύστημα της ακριτικής περιοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όταν ολοκληρωθεί δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά -έως έναν βαθμό- και για τους λαθρομετανάστες.
Βάθος επτά μέτρα.
Εχει πλάτος περίπου 30 μέτρα και βάθος σχεδόν επτά μέτρα. Μέσα στην τάφρο θα διοχετεύεται νερό από τον ποταμό Εβρο ενώ θα λειτουργεί επιπλέον και εκτονωτικά στις περιπτώσεις που πλημμυρίζει ο Εβρος, αφού ένα μέρος του νερού θα μπορεί να καταλήγει απευθείας στη θάλασσα.
Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τη σκοπιμότητα κατασκευής τόσο του «φράχτη» όσο και της τεχνητής τάφρου, δηλώνοντας έκπληκτος και ανήσυχος. «Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά χρήματα για ένα τέτοιο σχέδιο, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση», για να προσθέσει κάνοντας επίδειξη πνεύματος ότι «η τάφρος είναι μια παγίδα, όμως για ποιον; Οποιος σκάβει λάκκο, πέφτει ο ίδιος μέσα...». Πριν από λίγες μέρες μάλιστα βρέθηκαν στον Εβρο και επιθεώρησαν τα έργα της τάφρου, που γίνονται αποκλειστικά από τον ελληνικό στρατό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
infognomonpolitics.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.