Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Επιφυλακτική η Ρωσία, το μπαλάκι στην Κύπρο από την ΕΕ




Προχωράει η ρώσο-ευρωπαϊκή προσέγγιση. Στην 30η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία συζήτησαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν μια σειρά από θέματα στα οποία μπορούν να συνεργαστούν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας γείτονας της Ρωσίας με την οποία μας συνδέουν κοινά ιστορικά, πολιτιστικά αλλά και οικονομικά στοιχεία» υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων, όπως στην μείωση των εμποδίων για το διμερές εμπόριο καθώς και στην επιστημονική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Από την πλευρά του ο Πούτιν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η Ε.Ε παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους της Ρωσίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας και εξέφρασε την ευχή του να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία για την μεταφορά υδρογονανθράκων στην Ευρώπη μέσω της Ρωσίας.
Τέλος αφού ο Ρώσος ηγέτης τόνισε την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας εξέφρασε επιφυλάξεις για την συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Κύπρου. Οι φόβοι του Πούτιν είναι απολύτως δικαιολογημένοι, αφού η οικονομική πολιτική της Τρόικα έχει αυξήσει την ύφεση και πιθανή της Ρωσίας σ’ ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα, όσο και να χει θα επηρεάσει την ρωσική οικονομία.
Ο Πρόεδρος Μπαρόζο, από την πλευρά του, έριξε το μπαλάκι στην Κύπρο, αναφέροντας πως υπήρξαν διαβουλεύσεις για συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, αλλά είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να λάβει υπεύθυνη θέση η κυβέρνηση της Λευκωσίας.
pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.