Σελίδες

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Deutsche Welle: Η Αθήνα βρίσκεται υπό καθεστώς προτεκτοράτου της τρόικας





Και συνεχίζει να είναι οικονομικό και πολιτικό πειραματόζωο στο εργαστήρι του ευρώ…
Η επαναγορά ομολόγων επέτυχε, διαπιστώνουν άπαντες, αλλά για τους Έλληνες δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ξεπέρασμα άλλου ενός εμποδίου για την οικονομική επιβίωση της χώρας τους, και γι αυτό χρειάζεται ανάπτυξη.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχολιαστικό άρθρο στη ελβετική Neue Zürcher Zeitung.
«Deal για την Αθήνα»

«Παρά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το χρέος δεν είναι βιώσιμο για μια οικονομία που συρρικνώνεται συνεχώς» διαπιστώνει ο σχολιαστής της. «Αν αυτή η τάση δεν σταματήσει, τότε η θετική επίδραση της επαναγοράς ομολόγων θα εξατμιστεί. Η συνεχιζόμενη ύφεση έχει τις αιτίες της: από τη μια η ανασφάλεια για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και από την άλλη η έλλειψη ρευστότητας.
Για τους Έλληνες θα έρθει η πραγματική αλλαγή όταν γίνει ορατή η ανάπτυξη” καταλήγει.
Η αυστριακή Die Presse κάνει έναν απολογισμό της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ και υποστηρίζει ότι η χώρα, που αποκαλεί «Δούρειο Ίππο» έγινε η αφορμή για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.
«Παρά το γεγονός ότι οι άλλες χώρες διαπιστώνουν προόδους στην κατεύθυνση βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα είναι και παραμένει πονοκέφαλος για την ΕΕ.
Η Αθήνα βρίσκεται υπό καθεστώς προτεκτοράτου της τρόικας και συνεχίζει να είναι οικονομικό και πολιτικό πειραματόζωο στο εργαστήρι του ευρώ» σημειώνει.
Σε άλλο σημείο του σχολίου ο αυστριακός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αν αποτύχουν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και η επιστροφή στην ανάπτυξη, τότε υπάρχει το λεγόμενο «deal για την Αθήνα», δηλαδή ελεγχόμενη και με τη συναίνεσή της έξοδoς από την ευρωζώνη κατά το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Deutsche Welle
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.