Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΒΟΜΒΑ Χρυσόγονου για την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων σε περίπτωση θέσπισης Νέου Συντάγματος!!!

assets_LARGE_t_240761_54129639_type12128



Η γνωστή κίνηση πολιτών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για της Ριζική Αλλαγή του Συντάγματος», στα πλαίσια της προσπάθειάς της για την πρόκληση δημοσίου διαλόγου σε σχέση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα της Ελλάδας, απηύθυνε ορισμένες ερωτήσεις στον καθηγητή του Συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ κ. Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος και απάντησε στις ερωτήσεις αυτές.
Μια από τις ερωτήσεις είχε ως αντικείμενο το τι θα ισχύσει με τα θέματα της ποινικής ευθύνης των πολιτικών προσώπων (παραγραφή, κ.λ.π.), σε περίπτωση κατάργησης (όχι αναθεώρησης) του ισχύοντος Συντάγματος και θέσπισης εξ υπαρχής νέου. Η απάντηση του κ. Χρυσόγονου ήταν πραγματική βόμβα για το πολιτικό σύστημα και στην ουσία επιβεβαιώνει τη δική μας άποψη που είχαμε παρουσιάσει με την ανάρτηση Μόνο με αλλαγή του Συντάγματος θα τιμωρηθούν οι πολιτικοί.
Η σχετική ερώτηση και η σχετική απάντηση έχουν ως εξής:
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Σε περίπτωση κατάργησης ενός Συντάγματος και θέσπισης νέου, σύμφωνα με την άποψή σας υπάρχει ρήξη στη συνέχεια του συνταγματικού Δικαίου. Το νέο Δίκαιο είναι πρωτογενές μη δεσμευόμενο από το παλιό. Αν κάτι τέτοιο συμβεί στη χώρα μας, τί θα ισχύσει με τις διατάξεις του παλιού Συντάγματος που αφορούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, όπως για παράδειγμα το άρθρο 86; Θα θεωρηθεί ότι υπάρχει συνέχεια Δικαίου και δεσμεύουν και το νέο Δίκαιο (όπως συμβαίνει στην περίπτωση αναθεώρησης) και επομένως οι ευθύνες έχουν παραγραφεί; Ή τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα ενδέχεται να κληθούν από τη Δικαιοσύνη να λογοδοτήσουν, όπως συνέβη στην περίπτωση της χούντας, σε σχέση με την μη ισχύ του Συντάγματος του 1952, όπως αποφάνθηκε τότε ο ΑΠ;
Κ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Κατά γενική αρχή του δικαίου οι νέοι κανόνες (ακόμη και οι συνταγματικοί) καταλαμβάνουν στο πεδίο εφαρμογής τους έννομες σχέσεις και βιοτικά συμβάντα που έλαβαν χώρα μετά τη θέση αυτών σε ισχύ. Το αντίθετο, δηλαδή η ρυθμιστική κατάληψη από το νεοπαγές δικαιικό καθεστώς ήδη γεγονότων συμβάντων, θα ήταν δυνατό μόνο με ειδική πρόβλεψη (ρήτρα αναδρομικότητας) του νέου Συντάγματος. Αυτό όντας αδέσμευτο θα μπορούσε να περιέχει οποιαδήποτε ρύθμιση για την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, χωρίς να τίθενται ζητήματα ενδεχόμενης παραγραφής.
Όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις μπορείτε να τις διαβάσετε στο neosyntagma
Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.