Η ταινία που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων εξόργισε τους Βουλγάρους
Ιανουάριος 25, 2013.
Βερολίνο.
Όποιος νομίζει ότι το καταστροφικό παιχνίδι με την ιστορία των Βαλκανίων έχει τελειώσει, μάλλον, κάνει λάθος. Μόλις τώρα πυροδοτήθηκε μία άλλη σύγκρουση μεταξύ των γειτόνων Βουλγαρίας και Σκοπίων.
Και πάλι πρόκειται για την ταυτότητα, το έθνος, την ιστορία, γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα ‘Frankfurter Rundschau’.
Όλα ξεκίνησαν με μία ταινία των Σκοπίων. Το στόρι της ταινίας είναι ο έρωτας ενός Σλάβου με μια Εβραία και δείχνει πως σε μια νύχτα του Μαρτίου του 1943 οι Βούλγαροι στρατιώτες συγκεντρώνουν του Εβραίους στην κατεχόμενη τότε Βαρντάρσκα, η οποία αργότερα παραδόθηκε στους Γερμανούς.
Πολλοί Βούλγαροι πιστεύουν ότι η εικόνα τους έχει πληγεί σοβαρά. Η χώρα είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι, ακόμη και αν στον πόλεμο ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, είχε διασώσει τους Εβραίους της.
Το Νοέμβριο του 2012, τρεις Βούλγαροι ευρωβουλευτές, εξοργισμένοι από τις ιστορικές πλαστογραφήσεις, με επιστολή τους αντέδρασαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζήτησαν από την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία χρηματοδότησε κατά το ήμισυ την ταινία, να αποσυρθεί από αυτήν.
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρες τέτοιες διαστάσεις το θέμα, ώστε να ταυτιστεί η Βουλγαρία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της δεν θέλει να παραδώσει το ιστορικό όνομά της Μακεδονίας στα Σκόπια.
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι αντιτίθεται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.