Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τι γυρεύουν Γαλλία και «σύμμαχοι» στο Μάλι;




Τι γυρεύουν Γαλλία και «σύμμαχοι» στο Μάλι; (Μέρος Α’)

  • William F. Engdahl: «Πίσω από την γαλλική εισβολή βρίσκεται ο πολύ ισχυρός δάκτυλος του αμερικανικού Πενταγώνου»
  • Alex Korbel: «Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο που θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική»;
Russia Today
19 Ιανουαρίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Καθώς εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες καταφθάνουν στο Μάλι για να εμποδίσουν μια επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών που ήδη έχουν τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας, εγείρονται αρκετά ερωτήματα ως προς τα κίνητρα πίσω από αυτή την παρέμβαση. Ο καθηγητής γεωπολιτικής και συγγραφέας William Engdahl δήλωσε σε συνέντευξή του στο Russia Today ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Γαλλία ως αποδιοπομπαίο τράγο προκειμένου να κρύψουν τις δικές τους επιδιώξεις στην περιοχή.
Russia Today: Σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης προσπαθούν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, τι ακριβώς επιδιώκει να επιτύχει το Παρίσι με τη συμμετοχή του σε μια ακόμη στρατιωτική σύγκρουση σε ξένη χώρα;
William Engdahl: Κατά τη γνώμη μου, η εισβολή στο Μάλι αποτελεί μια νέα φάση των διαδοχικών επεμβάσεων αποσυντονισμού, στις οποίες έπαιξε ενεργό ρόλο η Γαλλία, επεμβάσεων όπως εκείνη της Λιβύης πέρυσι, με την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Κατά μία έννοια, πρόκειται για μια απόδειξη ότι η γαλλική νεοαποικιοκρατία είναι σε πλήρη δράση.
Ωστόσο – και αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον – πιστεύω ότιπίσω από την γαλλική εισβολήβρίσκεται ο πολύ ισχυρός δάκτυλος του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο έχει σχεδιάσει τον διαμελισμό του Μάλι, έναν διαμελισμό ο οποίος ήδη διαφαίνεται απειλητικά στον ορίζοντα. Σχεδιάζουν, λοιπόν, την απόσχισηαπό την υπόλοιπη χώρα του Βόρειου Μάλι (όπου η δράση της Αλ-Κάιντα και των άλλων ομάδων τρομοκρατών υποτίθεται αποτελεί την αφορμή της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης), από το Νότιο Μάλι, μια ως επί το πλείστον αγροτική περιοχή, η οποία ωστόσο δεν στερείται στρατηγικής σημασίας ορυκτών πόρων.
Επειδή στο Βόρειο Μάλι ανακαλύφθηκαν πρόσφατα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, αναγκαστικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι για κάποιους ήταν κάτι παραπάνω από εξυπηρετικό το γεγονός ότι πέρυσι αρκετές ομάδες ένοπλων ισλαμιστών πέρασαν τα σύνορα με τη Λιβύη, καθόλου τυχαία. Και… τι σύμπτωση! Ακριβώς σ’ εκείνη τη φάση, ένας στρατιωτικός διοικητής που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ οργάνωσε ένα πραξικόπημα στην πρωτεύουσα της χώρας, στα νότια, και εγκαθίδρυσε ένα δικτατορικό καθεστώς, ανατρέποντας έτσι έναν από τους ελάχιστους δημοκρατικά εκλεγμένους προέδρους στην Αφρική!
Είναι σαφές, επομένως, ότι η όλη επιχείρηση φέρει τη σφραγίδα της Αφρικανικής Διοίκησης [Africom ή African Command] των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και αποτελεί μια προσπάθεια στρατιωτικής κατοχής ολόκληρης την περιοχής και των πόρων της. Το Μάλι είναι μια εξαιρετικής σημασίας, από γεωπολιτική άποψη, χώρα. Συνορεύει με την Αλγερία, μια χώρα που είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους των διαφόρων επεμβάσεων του ΝΑΤΟ υπέρ της Γαλλίας, των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων». Μεγάλης σημασίας είναι και η Μαυριτανία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουινέα, και η Μπουρκίνα Φάσο. Όλη αυτή η περιοχή ξεχειλίζει από ανεκμετάλλευτους πόρους, ανάμεσα στους οποίους είναι ο χρυσός, το ουράνιο, το μαγγάνιο και ο χαλκός.
Russia Today: Λογικό, αλλά γιατί ήταν η Γαλλία η πρώτη Δυτική χώρα που ενεπλάκη σε τέτοιο βαθμό; Και τι είδους μήνυμα αποτελεί αυτή η στρατιωτική πρωτοβουλία για τους συμμάχους της;
William Engdahl: Ο ρόλος της Γαλλίας αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης Οbama: «Ας αφήσουμε τη Γαλλία να εισπράξει την κατακραυγή για αυτή την εισβολή, όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης και άλλων χωρών που δέχτηκαν επίθεση τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ εμείς οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουμε να παίξουμε έναν πιο διακριτικό ρόλο στο παρασκήνιο, αντί να βγούμε μπροστά όπως κάναμε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, χάνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας και του γοήτρου μας σε όλο τον κόσμο». Οι Αμερικανοί παίζουν για άλλη μια φορά ένα πονηρό παιχνίδι, αλλά το γεγονός ότι έσπευσαν να ανακοινώσουν την υποστήριξή τους στη γαλλική στρατιωτική επέμβαση και τις ενέργειες της Africom τα τελευταία δύο χρόνια στο Μάλι τους «άδειασε» και κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη επέμβαση είναι αμερικάνικη «δουλειά», με τη Γαλλία να παίζει τον ρόλο του μικρού εταίρου.
Russia Today: Για πόσο διάστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρκέσει αυτή η σύγκρουση; Μήπως θα τα βρουν σκούρα οι Γάλλοι εκεί; Και ποιοι άλλοι είναι πιθανό να εμπλακούν;
William Engdahl: Θεωρώ ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να εμπλακούν σε μια εισβολή τύπου Αφγανιστάν, με χρήση δυνάμεων πεζικού. Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και να εκπαιδεύσουν Γάλλους των ειδικών δυνάμεων αλλά, ειλικρινά, πιστεύω ότι η Αλ-Κάιντα στο βόρειο τμήμα του Μαγκρέμπ λειτουργεί με πολύ ύποπτο τρόπο και το χρονοδιάγραμμα των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της υποδηλώνει ότι κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ δεν αποκλείεται να υποβοηθούν τις ομάδες της Αλ-Κάιντα, οπλίζοντάς τις ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες «συνθήκες» που θα δικαιολογούν μια επέμβαση του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι παίζεται και θα παιχθεί ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι στο Μάλι και συγχρόνωςπολύ επικίνδυνο, όταν η Αφρική ξαφνικά μετατρέπεται σε μια ήπειρο που ήδη ανακάλυψαν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες, ως το επόμενο Ελντοράντο, με ανείπωτο πλούτο και πόρους πρόσφορους για πλιάτσικο.
Enter video caption here
«Χιονοστιβάδα παράπλευρων επιπτώσεων»
Σε συνέντευξή του στο Russia Today, ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Alex Korbel από το Contrepoints, τόνισε: «Όταν η Γαλλία ξεκίνησε την στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια χιονοστιβάδα παράπλευρων επιπτώσεων, όπως την κατάσταση με τους ομήρους στην Αλγερία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί».
«Έχουμε να κάνουμε με μια ορατή απειλή, αν υπολογίσει κανείς τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, και μιλάμε για άμαχους πολίτες», δήλωσε ο Korbel στο ρωσικό κανάλι.
«Καθώς οι ισλαμιστές ήδη συγκρούονται με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, η σύγκρουση είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες, και θα μπορούσε ενδεχομένως να διαχυθεί σε ολόκληρη την Δυτική Αφρική», υπογράμμισε ο Γάλλος αναλυτής, εκφράζοντας την άποψη ότι «η Γαλλία έχει διαπράξει μεγάλο σφάλμα με το να εμπλακεί σε μια σύγκρουση που είναι βέβαιο ότι θα κλιμακωθεί».
«Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο που θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Korbel.

«Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών δεν υποστηρίζει την προσέγγιση της γαλλικής κυβέρνησης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν, αμέσως μετά την εκλογή του Hollande, το 64 % των Γάλλων θεώρησε ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια διεθνή κρίση; Και όσον αφορά τον πόλεμο στο Μάλι, σύντομα οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι ένας περιττός, δαπανηρός και επικίνδυνος πόλεμος».
Όσο για το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο Γάλλος αναλυτής πιστεύει ότι η Γαλλία απλά δεν είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά αυτόν τον πόλεμο.

«Αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε σε 16 διαφορετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και το Μάλι είναι η τελευταία. Το δημόσιο χρέος της χώρας αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και ο προϋπολογισμός είναι μείον από το 1974. Σαφώς δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό να διαθέσουμε για τη χρηματοδότηση ενός νέου περιττού πολέμου», τόνισε ο Γάλλος αναλυτής στο RT.
Enter video caption here


Tι γυρεύουν Γαλλία και «σύμμαχοι» στο Μάλι; (Μέρος Β’)


Μία ακόμη χώρα-Ελντοράντο έγινε στόχος άπληστων ισχυρών. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Μάλι με βόμβες και σφαίρες γίνονται ταυτόχρονα και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία μέσω της υποδούλωσης με αφορμή ένα ανύπαρκτο χρέος”…
Του R. Teichmann
Νews Beacon Ireland
21 Ιανουαρίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Σε ανακοίνωσή της πριν από μία εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε τα εξής:

"Πρόκειται να αποστείλουμε 2.500 στρατιώτες,οι οποίοι θα στηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι σε ένοπλες συγκρούσεις εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. Η Γαλλία έχει ήδη αναπτύξει στρατό περίπου 750 ανδρών στο Μάλι, και 40 τεθωρακισμένα κατέφθασαν στοΜπαμάκο την Τρίτη το πρωί .....

….Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη των επίγειων και αεροπορικών δυνάμεων....

….Ο στόχος μας είναι ένας. Να εξασφαλίσουμε ότι μετά την αποχώρησή μας, με το τέλος της επέμβασής μας, το Μάλι θα είναι ασφαλές, θα διαθέτει νόμιμα εκλεγμένες αρχές, δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες και δεν υπάρχουν πλέον τρομοκράτες να απειλούν το έδαφός του". [1]
Αυτή είναι η επίσημη θέση και το φαινομενικό σκεπτικό της Γαλλίας και όσων την υποστηρίζουν. Και, φυσικά, αυτό είναι που ακούμε συνεχώς από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Γαλλία υποστηρίζεται και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας τωνΗΠΑ, Leon Panetta, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να συνδράμουν την Γαλλία, αποστέλλοντας μυστικούς πράκτορες οι οποίοι θα συνεργαστούν με τις γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι. [2] ΟΚαναδάς, το Βέλγιο, η Δανία και ηΓερμανία έχουν επίσης στηρίξει δημοσίως την γαλλική εισβολή, υποσχόμενες υλικοτεχνική υποστήριξη για την καταστολή των ανταρτών. [3]
Αν είμαστε αρκετά εύπιστοι ώστε να πιστέψουμε όλο αυτό το «αφήγημα», θα πλανηθούμε, αγνοώντας για άλλη μια φορά τους πραγματικούς λόγους της εισβολής.
Αλλά ας δούμε πρώτα τι γράφει η γνωστή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια για το Μάλι:

"Το Μάλι είναι κράτος της Δυτικής Αφρικής. Επί αποικιοκρατίας ονομαζόταν Γαλλικό Σουδάν (ΣτΜ: και ακόμα παλιότεραΑυτοκρατορία του Μαλί). Η έκταση της χώρας είναι 1.240.000 τετ. χλμ., έχει πληθυσμό 12.666.987, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009 και πρωτεύουσά του είναι το Μπαμάκο. Συνορεύει ΒΑ με την Αλγερία, Α με τον Νίγηρα, Ν με το Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα και Γουινέα και Δ με τη Σενεγάλη και Μαυριτανία. Το κλίμα είναι ξηρό και θερμό, καθώς το βόρειο 1/3 της χώρας καταλαμβάνει η έρημος της Σαχάρας. Η χώρα είναι κυρίως αγροτική. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Ντιονκουντά Τραουρέ (υπηρεσιακός),έπειτα από το πραξικόπημα του 2012 .

Οικονομία
Το Μάλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πτωχότερες χώρες του κόσμου, καθώς το 65% περίπου της συνολικής του έκτασης καταλαμβάνεται από την έρημο Σαχάρα. Οι οικονομικές δραστηριότητες εντοπίζονται στις παραποτάμιες περιοχές, οι οποίες αρδεύονται από τον ποταμό Νίγηρα. Το 80% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στις αγροτικές και αλιευτικές εργασίες, ενώ η στοιχειώδης εγχώρια βιομηχανία περιορίζεται στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Η οικονομία της χώρας είναι εύθραυστη, καθώς στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακιού και εξαρτάται από την τιμή του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Η οικονομία υποβοηθείται, επίσης, και από την εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Κάγιο (Kayo) και Σικάσσο (Sicasso). Στην οκταετία 1996 – 2008 η κυβέρνηση ακολούθησε πρόγραμμα αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών, χάρη στο οποίο επιτεύχθηκε οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 5%. Το ΑΕΠανήλθε στα 14,5 εκ. δολάρια (υπολογισμός) για το 2008, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν της τάξεως των 1.200 δολαρίων"...

«Μια από τις πτωχότερες χώρες του κόσμου», λοιπόν. Και ενώ «επιτεύχθηκε οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 5% στην οκταετία 1996 – 2008», ξαφνικά, το 2012, γίνεται ένααμερικανοκίνητο πραξικόπημα και βυθίζεται η χώρα στο χάος, ενώ τα βόρεια σύνορα παραμένουν διάτρητα, ώστε να μπαίνουν ανεξέλεγκτα μέσω Αλγερίας μπουλούκια από «αντάρτες» της Αλ-Κάινταπου προηγουμένως εκπαιδεύτηκαν στην επίσης ΝΑΤΟκρατούμενη Λιβύη… για να γίνει της Συρίας. Μέχρι που, πριν από μια εβδομάδα περίπου, εισέβαλαν οι Γάλλοι.
Γιατί άραγε;
«Τα είδαν όλα από δορυφόρους την δεκαετία του ‘70»…

Μια ματιά στους φυσικούς πόρους του Μάλι αρκεί για να μας αποκαλύψει γιατί η χώρα αυτή έχει υποστεί εισβολή.
Μάλι: ένα κυριολεκτικό Ελντοράντο ορυκτών (4)
Χρυσός: Το Μάλι είναι ήδη η τρίτη χώρα σε παραγωγή χρυσού στην Αφρική με αρκετά ακόμη ανεξερεύνητα κοιτάσματα. Το Μάλι ήταν ξακουστό για τον χρυσό του από την εποχή της Μεγάλης Αυτοκρατορίας του Μαλί. Πηγαίνοντας για το προσκύνημά του στη Μέκκα το 1324, ο αυτοκράτορας Kankou Moussa, μετέφερε με το καραβάνι του περισσότερους από 8 τόνους χρυσού! Άρα το Μάλι ήταν από πολύ παλιά, εδώ και πάνω από μισή χιλιετία, χώρα ξακουστή για τα χρυσωρυχεία της.
Στο Μάλι λειτουργούν σήμερα επτά ορυχεία χρυσού: τα χρυσωρυχεία της Kalana και της Morila στο Νότιο Μάλι, τα ορυχεία στην Yatela, την Sadiola και το Loulo στο Δυτικό Μάλι, και κάποια ορυχεία που έχουν πρόσφατα ξαναρχίσει να παράγουν χρυσό, τα σημαντικότερα από τα οποία βρίσκονται στο Syama και το Tabakoto. Οι σημαντικότερες έρευνες για χρυσό διεξάγονται σήμερα στο Κofi, το Kodieran, το Gounkoto, την Κomana, το Banankoro, την Kobada και την Nampala.

Ουράνιο: Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις και οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Έρευνες διεξάγονται σήμερα από διάφορες εταιρείες, με σαφείς ενδείξεις για κοιτάσματα ουρανίου στο Μάλι. Πιθανά κοιτάσματα ουρανίου υπάρχουν στην περιοχή Falea και καλύπτουν 150 χλμ ² του λεκανοπεδίου Falea-Βόρειας Γουινέας, ένα ιζηματογενές λεκανοπέδιο που χρονολογείται από την νεοπροτεροζωική εποχή και χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσες ραδιομετρικές γεωλογικές ανωμαλίες. Τα κοιτάσματα ουρανίου στην περιοχή Falea εκτιμώνται σε 5.000 τόνους. Τα έργα εξόρυξης στο Kidal, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, με έκταση 19.930 km2, καλύπτουν μια τεράστια περιοχή γεμάτη με γεωλογικούς κρυστάλλους, γνωστή ως L'Adrar Des Iforas. Ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ουρανίου υπάρχουν και στην περιοχή Samit. Μόνο τα κοιτάσματα στη θέση Gao εκτιμώνται σε 200 τόνους.
Διαμάντια: Το Μάλι έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει την εξόρυξη διαμαντιών. Στην περιοχή Kayes (όπου ήδη λειτουργούν μεταλλεία και είναι γνωστή ως Περιοχή 1), έχουν ανακαλυφθεί 30 φλέβες με κιµπερλίτες (ολοµελανοκρατικά πετρώµατα πλούσια σε µαγνήσιο και κάλιo), από τις οποίες οι οκτώ ήδη μαρτυρούν την ύπαρξη διαμαντιών. Διαμάντια έχουν ανακαλυφθεί και στην διοικητική περιφέρεια του Sikasso, στο νότιο Μάλι.
Πολύτιμοι λίθοι και σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί

Στο Nioro και στο Bafoulabe: Γρανάτης και σπάνια μαγνητικά ορυκτά
Στο Bougouni και στο λεκανοπέδιο Faleme: Πηγματίτης
Στην Gourma: Γρανάτης και κορούνδιο
Στην περιοχή L'Adrar des Ilforas - Πηγματίτης και άλλα ορυκτά
Στην Hombori Douentza: Χαλαζίας και ανθρακικά άλατα
Σιδηρομετάλλευμα, Βωξίτης και Μαγγάνιο: σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν στο Μάλι, αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Το Μάλι έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος που βρίσκονται στις περιοχές της Djidian-Kenieba, της Diamou και του Bale.
Τα αποθέματα βωξίτη υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. τόνους και βρίσκονται στην Kita, την Kenieba και την Bafing-Makana. Ίχνη μαγγανίου έχουν βρεθεί στην Bafing - Makana, την Tondibi και την Tassiga.

Άλλα ορυκτά κοιτάσματα, πιστοποιημένα και πιθανά, στο υπέδαφος του Μάλι




Κοιτάσματα ασβεστούχων πετρωμάτων: Εκτιμάται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια τόνοι στην περιοχή Gangotery, 30 εκατομμύρια τόνοι στην περιοχή Astro και 2,2 εκατ. τόνοι στο Bah El Heri (βόρεια του Goundam).

Χαλκός: Πιθανά κοιτάσματα στο Bafing Makan (Δυτικό Μάλι) και στην Ouatagouna (Βόρειο Μάλι).

Μάρμαρο: Εκτιμάται ότι υπάρχουν 10,6 εκατ. τόνοι μαρμάρου στην περιοχή Selinkegny (Bafoulabe) και ενδείξεις υπάρχουν και στην Madibaya.

Γύψος: 35 εκατομμύρια τόνοι στο Taoudenit και 0,37 εκατ. τόνοι στο Indice Kereit (βόρεια του Tessalit).
Καολίνης : Εκτιμάται ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο τόνοι στο Gao (Βόρειο Μάλι).
Φωσφορικό άλας: Αποθέματα έχουν εντοπιστεί στο Tamaguilelt, η παραγωγή ανέρχεται σε 18.000 τόνους τον χρόνο και εκτιμάται ότι το συνολικό κοίτασμα αγγίζει τους 12 εκατομμύρια τόνους. Υπάρχουν τέσσερα άλλα πιθανά κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα, με 10 εκατομμύρια τόνους φωσφορικού άλατος.
Μόλυβδος και ψευδάργυρος: 1,7 εκατομμύρια τόνοι εντοπίστηκαν στην περιοχή Tessalit στο βόρειο τμήμα της χώρας και ενδείξεις για κοιτάσματα υπάρχουν στην Bafing Makana (Δυτικό Μάλι) και Fafa (Βόρειο Μάλι).
Λίθιο: Ενδείξεις για κοιτάσματα στο Kayes (Δυτικό Μάλι) και το κοίτασμα στο Bougouni (Νότιο Μάλι) εκτιμάται σε 4 εκατ. τόνους.

Σχιστόλιθος ασφάλτου: Τα κοιτάσματα εκτιμώνται σε 870 εκατομμύρια τόνους, ενώ πιθανά κοιτάσματα υπάρχουν και στις περιοχές Agamor και Almoustrat στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Λιγνίτης: Τα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. τόνους, ενώ ενδείξεις για νέο πιθανό κοίτασμα βρέθηκαν στο Bourem (Βόρειο Μάλι)

Αλίτης (Ορυκτό αλάτι) : Τα σημαντικότερα κοιτάσματα εντοπίστηκαν στο Taoudenni (Βόρειο Μάλι) και εκτιμώνται σε 53 εκατομμύρια τόνους.
Διατομίτης (ή Γη διατομών) : Τα κοιτάσματα εκτιμώνται σε 65 εκατομμύρια τόνους και εντοπίζονται στην Douna Behri (Βόρειο Μάλι).

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Μάλι προσελκύουν ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές
Η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Μάλι έχει τεκμηριωθεί από το 1970, όταν σποραδικές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις αποκάλυψαν πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διεθνώς, το Μάλι έχει εντείνει την προώθηση και τις έρευνες για πετρέλαιο, καθώς και την παραγωγή και την επέκταση δυνατοτήτων εξαγωγών υδρογονανθράκων. Επίσης, το Μάλι θα μπορούσε κάλλιστα να αναχθεί σε έναν στρατηγικής σημασίας κόμβο και πέρασμα αγωγών πετρελαίου από τα κοιτάσματα νοτίως της Σαχάρας προς τον Δυτικό κόσμο και υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του λεκανοπεδίου Taoudeni με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Αλγερίας.
Εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για την επανεκτίμηση δεδομένων από προηγούμενες γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες, εστιάζοντας σε πέντε ιζηματογενείς λεκάνες στο βόρειο τμήμα της χώρας: στην Taoudeni, την Tamesna, την Ilumenden, την Ditch Νara και το Gao.
Νά, λοιπόν, πώς εξηγούνται όλα…
Ό, τι κι αν μεταδίδεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι σαφές ότι ο στόχος αυτού του νέου πολέμου δεν είναι άλλος από την αποψίλωση άλλης μιας από τους φυσικούς της πόρους με την εξασφάλιση της πρόσβασης των διεθνών εταιρειών στην χώρα αυτή, για να αρχίσει η λεηλασία. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Μάλι με βόμβες και σφαίρες γίνονται ταυτόχρονα και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία μέσω της υποδούλωσης με αφορμή ένα ανύπαρκτο «χρέος»
Ενώ συγχρόνως οι λαοί υποφέρουν και πεθαίνουν...
Η Guardian ανέφερε σε δημοσίευμά της πριν από μερικές ημέρες [5]:
"Ο αριθμός των μέχρι στιγμής νεκρών δεν έχει ακόμα υπολογιστεί, αλλά σύμφωνα με ανακοινωθέν που εκφωνήθηκε από την κρατική τηλεόραση αργά το Σάββατο, τουλάχιστον 11 πολίτες του Μάλι σκοτώθηκαν στην πόλη Konna.

Ο Sory Diakite, δήμαρχος της Konna, αναφέρει ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και παιδιά, τα οποία πνίγηκαν αφού έπεσαν σε ένα ποτάμι, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τις βόμβες.

«Άλλοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις αυλές τους, ή έξω από τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να βρουν καταφύγιο. Κάποιοι πνίγηκαν στο ποτάμι. Τουλάχιστον τρία παιδιά έπεσαν στο ποτάμι σε μια προσπάθεια να κολυμπήσουν προς την άλλη όχθη. Συγχρόνως υπέστησαν σοβαρές καταστροφές οι υποδομές στην περιοχή», δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος εγκατέλειψε την πόλη με την οικογένειά του και σήμερα βρίσκεται στο Μπαμάκο”.
Ποιος ξέρει ποιος να είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών σήμερα…
Ο Θεός να φυλάει την κάθε χώρα (και τον λαό της) που διαθέτει φυσικούς πόρους που για κάποιους πρέπει με το "έτσι θέλω" να αξιοποιηθούν.
Πηγές:

[1] [2] [3] Άρθρο της ιστοσελίδας Russia Today News: «H Γαλλία ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στο Μάλι»
[4] Όλα τα στοιχεία προέρχονται από το Les Journées Minières et Pétrolières du Mali (έκδοση του υπουργείου Ανάπτυξης του Μάλι)
[5] Άρθρο της εφημερίδας Guardian: «Αποστολή στρατευμάτων από γειτονικές χώρες του Μάλι για στήριξη της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης»
Δορυφορικός χάρτης του Μάλι από το Google Earth Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

1 σχόλιο:

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.