Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Βοήθεια στην Κύπρο υπό όρους τονίζει ο Μεντβέντεφ. «Ναι» του Eurogroup για παράταση. Απομονώνονται οι Γερμανοί;

medvedev



Την πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει την Κύπρο εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της διάσωσης θα πρέπει να βαρύνει την ίδια την κυπριακή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt από το Νταβός, ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ρωσία δεν αρνείται τη βοήθειά της, ωστόσο θα την παρέχει «υπό όρους», οι οποίοι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν εξ’ αρχής.
«Πριν γίνει αυτό δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα από εμάς», δήλωσε. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο το 2011, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που θέλουν παράταση της αποπληρωμής του δανείου ή ακόμα και διαγραφής μέρους αυτού.
Η Κύπρος έχει προσφύγει στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς οι διεθνείς πιστωτές εξετάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών, καθώς και τις δυνατότητες ιδιωτικοποιήσεων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κυπριακού προγράμματος.

«Ναι» του Eurogroup για παράταση του ρωσικού δανείου στην Κύπρο!


2c5427beffd845c83fb6299f3b86ec4e_XLΟι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποστηρίζουν το αίτημα της Κύπρου να πάρει από τη Ρωσία μια πενταετή παράταση για ένα δάνειο 2,5 δισεκ. ευρώ που οφείλει να αποπληρώσει το 2016, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
“Η κυβέρνηση της Κύπρου ανέφερε στο Eurogroup (που συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα) ότι έχει ζητήσει από τη Ρωσική Ομοσπονδία να παραταθεί το υφιστάμενο δάνειο για πέντε χρόνια”, αναφέρεται στο έγγραφο. “Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει την υποστήριξη του Eurogroup σ΄ αυτό”, προστίθεται.
Να θυμίσουμε ότι η Κύπρος είχε λάβει το δάνειο των 2,5 δις ευρώ, μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, η οποία κόστισε στο κυπριακό κράτος ακριβώς το ίδιο ποσό.
olympia.gr

Απομονώνονται οι Γερμανοί στη διάσωση της Κύπρου;


Δημοσίευμα του έγκυρου στα ευρωπαϊκά θέματα «euobserver» θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) να βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το θέμα της οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο.
Αντικείμενο της διαμάχης είναι δήλωση του Σόιμπλε ο οποίος, προφανώς στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής στρατηγικής της χώρας του εν όψει των συνομιλιών με την Κύπρο για το «πακέτο» διάσωσης, ανέφερε ότι «συστημικά» η Κύπρος δεν απειλεί τη συνοχή και την επιβίωση της Ευρωζώνης.

Κάπου εδώ «ερέθισε» τα αντανακλαστικά του Ιταλού επικεφαλής, Μάριο Μόντι, ο οποίος προφανώς δεν έχει όρεξη για ρίσκα τη στιγμή που τα ποσά που απαιτούνται είναι κυριολεκτικά αστεία λόγω του μικρού μεγέθους της οικονομίας του νησιού, ούτε έχει καμία όρεξη να ασχοληθεί και πολύ με τις κινήσεις τακτικής των Γερμανών.
Ο Ντράγκι αγρίεψε λοιπόν και διαμήνυσε μέσω του «Der Spiegel» στον Σόιμπλε ότι το τι γίνεται «συστημικά» είναι δουλειά των οικονομολόγων και όχι των πολιτικών για να το κρίνουν, προειδοποιώντας ότι πιθανή κυπριακή χρεοκοπία μπορεί να καταστρέψει την ηρεμία στις αγορέςπου έχει πετύχει με τόσο κόπο η Ευρωζώνη…
Φαίνεται όμως ότι τη «σκληράδα» του Σόιμπλε βαρέθηκαν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Φιλανδό Επίτροπο Οικονοιμικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, αλλά και τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ταμείου για τη διάσωση των ευρωπαϊκών οικονομιών (ESM), να τάσσονται υπέρ του Μάριο Ντράγκι, μαζί με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ECB, Γιοργκ Άσμουσεν…
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.