Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό. Tι ζητούν οι εργαζόμενοι του Μετρό! Τι είναι το μέτρο της επίταξης. Ανακοινώνουν απεργίες το ένα μέσο μετά το άλλο

xatzidakis_533_355



Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τον Υπ. Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, που αποφάσισε την επίταξη των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, καθώς σήμερα έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει στους απεργούς.
“Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων”, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ τόνισε ότι στον διάλογο που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο.
Παράλληλα, είπε ο κ. Χατζηδάκης, η δικαιοσύνη φυσικά θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο σε σχέση με τις έρευνες και τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν λαμβάνοντας τις δικές της αποφάσεις.
olympia.gr

Tι ζητούν οι εργαζόμενοι του Μετρό! Έκτακτη ανακοίνωση την ώρα που συνεδριάζει το Μαξίμου


metroΝα ισχύσει η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ ζητούν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στο μετρό, προκειμένου να αναστείλουν «προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους».
Ειδικότερα, με έκτακτη ανακοίνωσή τους, τα σωματεία (ΣΕΛΜΑ , ΣΗΑΜ, Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Σωματείο Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) προτείνουν να ισχύσει η υπάρχουσα συλλογική σύμβασή τους, η οποία ούτως ή άλλως λήγει τον Απρίλιο και μέχρι τότε να υπάρξει διάλογος του υπουργείου Μεταφορών με τους εργαζόμενους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
«Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρουν.
protothema.gr

Τι είναι το μέτρο της επίταξης



1883745_533_355Η Πολιτική Επιστράτευση είναι η επίταξη (δηλαδή η υποχρεωτική παροχή) των προσωπικών υπηρεσιών αυτών που επιτάσσονται, καθώς και των μέσων (π.χ. οχήματα, πλοία κλπ) που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.
Κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης» (Π.Σ.Ε.Α.) (ΦΕΚ Α΄ 236/1974)[1], το άρθρο 18 του οποίου επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση στην περίπτωση “πολιτικής κινητοποίησης”.
Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Επιστράτευσης βαραίνει τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό.
Οι περιφέρειες μοιράζουν στους επιστρατευόμενους “φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης” (αντίστοιχα με τα “φύλλα πορείας” της στρατιωτικής επιστράτευσης).
Όσοι αρνούνται να υπακούσουν δικάζονται με αυτόφωρο.
Το 2006 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτεργατών (ΠΝΟ) κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αμφισβητώντας την ισχύ του Ν.Δ. 17/1974, καθώς αυτό είχε εκδοθεί με βάση το παλιότερο Σύνταγμα του 1952. Το ΣτΕ δεν αποφάσισε ποτέ επί του θέματος, καθώς στο μεταξύ η Κυβέρνηση απέσυρε την απόφαση της επίταξης.
ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ
1979 Τραπεζικοί υπάλληλοι
1983 Οδηγοί και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων
1986 Χειριστές και ιπτάμενοι μηχανικοί της Ολυμπιακής Αεροπορίας
1994 Οδηγοί λεωφορείων ΟΑΣΑ
2002 Ναυτεργάτες
2006 Ναυτεργάτες
2010 Ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτίων
2011 Υπάλληλοι καθαριότητας Ο.Τ.Α
newsit.gr


«Φωτιά» στα μέσα μεταφοράς από την επίταξη της κυβέρνησης! Ανακοινώνουν απεργίες το ένα μέσο μετά το άλλο


apergia_ph1[1]Η επίταξη των απεργών στο Μετρό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από λίγη ώρα, έβαλε «φωτιά» στα μέσα μεταφοράς, τα οποία ανακοινώνουν τη μια απεργία μετά την άλλη!
24ωρες επαναλαμβανόμενες ανακοίνωσε ο Προαστιακός, ενώ ακινητοποιούνται λεωφορεία, τραμ και ηλεκτρικός μέχρι την λήξη της βάρδιας.
Με τη λήξη της μαραθώνιας 5ωρης σύσκεψης στο Μαξίμου και την ανακοίνωση της επίταξης, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια εκπρόσωποι εργαζομένων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Mε μαζικές απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς

8B0ACD0C96FF99EA27B8A5A8B849C065Σαν πρόκληση εξέλαβαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των απεργών στο μετρό, προκειμένου να επιτύχει τη λήξη της απεργίας.
Ενώ η Περιφέρεια Αττικής προετοιμάζει τα ατομικά φύλλα που θα επιδοθούν στους απεργούς, το υπουργείο Ανάπτυξης ακολουθεί σκληρή γραμμή, καθώς μετά τη συνεννόηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στη σκλήρυνση της στάσης του στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι στο μετρό αποφασίσουν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλγαν στο protothema.gr πως «η μάχη της μεταρρύθμισης είναι δίχως γυρισμό», κόβοντας κάθε γέφυρα με τους συνδικαλιστές – απεργούς. Ως απολύτως κρίσιμη πάντως θεωρείται η σημερινή ημέρα ενώ αύριο κιόλας έχει καθοριστεί η αποστολή σημειωμάτων σε προσωπική βάση προς όλους τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. με προσκλήσεις για να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Τα συνδικάτα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς απάντησαν με αποφάσεις για απεργίες.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (λήξη της βάρδιας) παρατείνεται η απεργία σε τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο που επρόκειτο να λήξει στις 16.00 το απόγευμα της Πέμπτης.
Από το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ κατέρχονται σε 24ωρη απεργία, όπως και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό που εκ των πραγμάτων αύριο αναμένεται να ακινητοποιηθεί.
Τόσο οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ όσο και στον προαστιακό σκέπτονται να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.
«Η κυβέρνηση αντί να δείξει έξοδο στο αδιέξοδο, διέταξε επίταξη. Από αύριο οι εργαζόμενοι στον προσταστιακό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα. Δεν πάει άλλο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό σιδηρόδρομο Νίκος Δρίτσας, από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, όπου βρέθηκε στο πλευρό των απεργών εργαζομένων στο μετρό.
Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί από το πρωί είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο και οχυρωμένοι πίσω από την κλειδωμένη αύλεια πόρτα, όπου έχουν ακινητοποιήσει και δύο ανυψωτικά μηχανήματα.
Έκτακτη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ
Σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΓΣΕΕ αναμένεται να καθοριστεί η τακτική αντίδραση του τριτοβάθμιου σωματείου των εργαζομένων και να ληφθεί απόφαση για το αν η ΓΣΕΕ θα καλύψει τις απεργίες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο αμαξοστάσιο του Μετρό Διαμαντόπουλος – Στρατούλης – Λαφαζάνης
Λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών στο μετρό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος μετέβη στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια εκφράζοντας την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.
Περίπου στις τρεις το μεσημέρι στο αμαξοστάσιο του μετρό έφτασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης.
O κ. Στρατούλης είπε ότι «η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους.
Μάλιστα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους εργαζόμενους «όποια απόφαση και αν πάρουν».
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.