Σελίδες

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Παράνομο το «Μνημείο των Τσάμηδων» κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα! - Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της περιοχής.

Παράνομο το «Μνημείο των Τσάμηδων» κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα! - Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της περιοχής


Ξεκίνησαν, και παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, οι εργασίες για την κατασκευή του Μνημείου που θέλει ο Ιντρίζι για να μνημονεύει υποτιθέμενες γενοκτονίες τησ δεκαετίας του ’40 στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για το «Μαυσωλείο» στην περιοχή μεταξύ Τζάρας και Μουρσιού. Το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο συνδιαχειρίζεται το κόμμα των Τσάμηδων έχοντας τον υφυπουργό, έβγαλε τα κονδύλια και διενεργήθηκε ο διαγωνισμός ανάθεσης. Εν καιρώ κρίσης, όπου μικρά παιδιά πεθαίνουν στα νοσοκομεία για πολύ απλά φάρμακα , ξεμπλοκάρουν το ένα εκατομμύριο Δολλάρια για να κρατούν ανοιχτή την προβοκάτσια και να προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών κατά παραγγελία των αφεντικών του Ιντρίζι.
Και πριν καλά – καλά στεγνώσει η μελάνη του διαγωνισμού ξεκίνησαν και οι εργασίες στον σημείο που εκείνος ισχυρίζονταν ότι υπάρχει μαζικός τάφος και άλλα παραμύθια. Έλα όμως που από μόνοι τους ξεσκεπάζουν το ψέμα και την απάτη. Σκάβουν άταχτα, μέρα και νύχτα καθότι θα τους έχει παραγγείλει να τελειώσουν για τις εκλογές. Πετάνε εκατοντάδες κυβικά χώματα χωρίς να κάνουν καμιά προσοχή ή να αναζητούν για οστά των υποτιθέμενων θυμάτων της γενοκτονίας που έχουν παραγγείλει οι Τούρκοι να παπαγαλίζει ο Ιντρίζι. Ξεσκέπασαν το ψέμα τους και δικαιώνουν τους κατοίκους του Μουρσί που έγραψαν από καιρό στο Μπερίσα και το διεθνή παράγοντα ότι στο σημείο εκείνο και σε κανένα άλλο σημείο δεν υφίσταται μαζικός τάφος.
Που όμως εισαγγελία, που όργανα να ελέγξουν τι κάνουν οι μπουλντόζες του Ταχίρι στο οικόπεδο;
Αλήθεια ασφαλείς πληροφορίες απ’ την Επαρχία Τζάρας αναφέρουν ότι ουδέποτε τους απασχόλησε αίτηση για έκδοση άδειας κατασκευής στο συγκεκριμένο σημείο και άλλο τόσο γι’ αυτό που με φούρια έχει καταπιαστεί το δίδυμο Ιντρίζι – Ταχίρι. Ποιος αδειοδότησε; Αυθαίρετη η κατασκευή; Αλλά και τη Γενική Επιθεώρηση Πολεοδομίας οι ίδιοι την ελέγχουν καθ’ ότι ο Πρωθυπουργός τους έχει διαθέσει στο Κόμμα τους τη θέση του προϊσταμένου.
Και πάμε παρακάτω: τα λεφτά για να προκηρύξουν το διαγωνισμό και να διεκπεραιώσουν την κατασκευή διατέθηκαν στην Επαρχία Μαρκατίου, που κατοικείται από Τσάμηδες αλλά που ούτε καν εφάπτεται των περιοχών υπό την διοικητική ευθύνη της Επαρχίας Τζάρας στην οποία και βρίσκεται το οικόπεδο. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι για ένα υδραγωγείο που θα γίνει στην Επαρχία Πωγωνίου να χρηματοδοτεί ο Δήμος της Τροπόγια; Γελοιότητες και ψεύδος.
Και ακόμη ένα σημείο: είπαν πως η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό είναι απ΄την Ιταλία. Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα είναι άλλη μια κομπίνα του Ταχίρι που πολλά πάρε – δώσε έχει με την Ιταλία σε διάφορες δουλειές και κυρίως σε δουλειές με φούντες.
Αυτά, αλλά όπως λένε το γινάτι βγάζει μάτι, και σίγουρα έτσι που το έχει πιάσει με προκλήσεις και απάτες ο Ιντρίζι κάπου θα σκαλώσει…
Το κείμενο που ακολουθεί αφορά την επιστολή που κάτοικοι του Μουρσιού και της Τζάρας με τις δικές τους υπογραφές απέστειλαν προ μηνών στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας αλλά και σημαντικές διπλωματικές αντιπροσωπείες και διεθνών οργανισμών. Διατυπώνουν κάθετα την αντίθετη γνώμη τους να κατασκευαστεί δήθεν νεκροταφείο και μνημείο στο χώρο τους για υποτιθέμενους νεκρούς Τσάμικης καταγωγής. Προειδοποιούν ότι αυτό μόνο εντάσεις θα δημιουργήσει και θα δηλητηριάζει μακροχρόνια τις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο κοινοτήτων στην περιοχή. Κυρίως όμως επισημαίνουν ότι η πρόκληση αυτή του Ιντρίζι δεν στηρίζεται παρά σε ένα ψέμα. Έχει τα θεμέλια στον αέρα … Και όμως το κράτος δεν σταμάτησε την πρόκληση….
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε κ. ———————–
Σας γράφουμε αυτή την Ανοιχτή Επιστολή. Όλη η κοινότητα των κατοίκων του Μουρσιού και της Τζάρας, για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με προσπάθεια που γίνεται, διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα, να αναγείρουν πλησίον των χωριών μας ένα μνημείο δήθεν αναμνηστικό. Θα είναι μια ανοιχτή προβοκάτσια όχι μόνο ως προς την ιστορία αλλά και την εσωτερική συνοχή του τόπου, αλλά και θίγεται γενικά η εικόνα της περιοχής μας που αγαπά την εργασία και την πρόοδο. Στο σημείο που ισχυρίζονται ότι υπάρχει μαζικός τάφος του τσάμικου πληθυσμού που μετακινούνταν μαζικά το ’44, λέμε με όλη την ευθύνη ότι δεν υπάρχουν τέτοια. Οποιοσδήποτε επιμένει περί του αντιθέτου ψεύδεται βαριά και προσβλέπει όχι στη μνήμη και τιμή αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων αλλά στη δημιουργία ενός τεχνητού αδικαιολόγητου μίσους.
Συγκεκριμένα και με ιστορικά τεκμήρια μπορούμε να σας πούμε ότι οι πρώτες Τσάμικες οικογένειες εμφανίστηκαν στην περιοχή γύρω στο 1928, περίοδος που έπεσε μεγάλη πείνα. Χωρίς τη θέληση του χωριού και της κοινότητας των κατοίκων της η κυβέρνηση του Ζώγκου τους εγκατέστησε στους μουσάδες των χωριών μας. Λόγω της κάθετης αντίστασης των χωρικών ο συγχωριανός μας Γιώργος Κέσκου, Δημογέροντας τότε του χωριού, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Οι άνθρωποι και πέθαιναν στις δύσκολες συνθήκες που ζούσαν και απ’ τη γρίπη που έπεσε εκείνη τη χρονιά, και επειδή δεν μπορούσαν να κηδευτούν στα οργανωμένα κοιμητήρια του Μουρσί και της Τζάρας, τους έθαψαν εκεί που προσωρινά είχαν εγκατασταθεί.
Στην τοποθεσία αυτή σταμάτησαν για τις πρώτες ανθρωπιστικές βοήθειες και οι Τσάμηδες που ήρθαν απ’ την Ελλάδα στα χρόνια ’44 – ‘ 45. Αμέσως αυτοί απομακρύνθηκαν σε μέρη πιο βαθιά στην Αλβανία. Εκείνες οι λίγες οικογένειες που υπήρχαν εκεί πριν αυτή την μετακίνηση πληθυσμού, με την ευκαιρία αυτής της μετακίνησης, με την ευκαιρία της ίδρυσης συνεταιρισμών και συνένωσης και διεύρυνσής τους, ήρθαν στη Τζάρα. Διαρκώς και σε όλες τις στιγμές, εμείς ο αυτόχθονος πληθυσμός της περιοχής και των χωριών τους σταθήκαμε κοντά και τους τείναμε χείρα βοήθειας και υποστήριξης, δημιουργώντας μια ανθρώπινη σχέση που κανένας πολιτικός τυχοδιωκτισμός δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει. Κανένα μνημείο δεν έχει νόημα, άλλο τόσο σε σημεία που κανένας τάφος δεν υπάρχει, διότι και εκείνοι που είχαν ενταφιαστεί εκεί τη δεκαετία του ’30, τους πήραν οι άνθρωποι τους στα νέα νεκροταφεία που οριστικά είχαν εγκατασταθεί.
Ακόμη και η απλή αναμνηστική στήλη που έχει τοποθετηθεί εκεί δεν έχει καμιά δικαιολογία που να συνδέεται με ύπαρξη τάφων, άλλο τόσο μαζικού. Εκεί ήταν απλά ένα λιβάδι. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια τόσο απροκάλυπτη ένταση στην δική μας περιοχή και κοινότητα.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει αμέσως να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια αυτών των κέντρων που για πολύ μικρά πολιτικά οφέλη θέλουν να ανάψουν μια τέτοια μισαλλοδοξία που δεν έχει ιστορική βάση. Είναι ένα βαρύ φόρτος αίσχους που θέλουν να εισαγάγουν στην περιοχή, και εμείς αρνούμαστε να το κρατήσουμε!
Ακολουθούν οι υπογραφές των κατοίκων
Μουρσί, Μάρτιος 2012
deropoli.com

Ο Artur Zheji «τα πήρε χοντρά» από τον πρόεδρο των τσάμηδων για την συνέντευξη με το Χρήστο Παππά!

Ο Artur Zheji «τα πήρε χοντρά» από τον πρόεδρο των τσάμηδων για την συνέντευξη με το Χρήστο Παππά!
Από την πρώτη στιγμή της τόσο θορυβώδης συνέντευξης του βουλευτή Χρήστου Παππά στον αυτοαποκαλούμενο δημοσιογράφο και αναλυτή Artur Zheji ο καθ’ ένας αναρωτιόταν: Γιατί; Πότε; Για πιο λόγο; Τι σκοπούς είχε η συνέντευξη; Και πολλά άλλα ερωτήματα.
Αυτό που ακούγετε πολύ στα Τίρανα αλλά τώρα πια και στην πόλη μας, στην Κορυτσά, σε χαμηλόφωνες συζητήσεις είναι μία πικρή αλήθεια. Αυτή η αλήθεια λέει πως ο Artur Zheji για να κάνει αυτή την συνέντευξη πληρώθηκε πολύ καλά από το τσάμικο κόμμα PDIU και το πρόεδρο τους (μεγάλο απατεώνα) Shpëtim Idrizi. Το ποσό των χρημάτων ήταν αρκετά μεγάλο. Αυτή η προφορική αλήθεια επαληθεύεται εάν τοποθετήσεις τα πράγματα με λογική σειρά και έπειτα όλες οι ερωτήσεις παίρνουν την απάντηση τους. Δύο λόγοι ενισχύουν την αλήθεια αυτή: 1) το άρθρο του Τσέλο Χότζα (ανθέλληνα και αντί-ορθόδοξου) στην εφημερίδα Standard, ο οποίος στο χθεσινό του άρθρο ούτε λίγο ούτε πολύ απευθύνετε στον Zheji και του λέει: «και τα διπλάσια από αυτά που πήρες να σου έδιναν, δεν έπρεπε να κάνεις αυτήν την συνέντευξη» και 2) ο προσκεκλημένος για να σχολιάσει την συνέντευξη του κ. Χρήστου Πάππα, ακριβώς μετά ήταν ο ίδιος ο Shpëtim Idrizi ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία για να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την πιο εύκολη πραγματοποίηση των πολιτικών και οικονομικών σκοπών του, για το κοντινό μέλλον, αλλά και αυτός ο ίδιος αποτελεί την απάντηση για κάθε ερώτηση σχετικά με την συνέντευξη, και το ρόλο της.
Όσο αφορά την ιστορία, κατά την επιστροφή του κ. Zheji με την συνοδεία του από την Αθήνα, που αποτελούνταν από τέσσερα πολυτελή τζίπ, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής οι Έλληνες ελεγκτές διαπίστωσαν παρατυπίες και για το λόγο αυτό έγιναν κάποιοι άλλοι έλεγχοι και πήραν σημειώσεις πάνω στο διαβατήριο τους.
foniortodoksonkoritsas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.