Σαφή μηνύματα στην Αθήνα στέλνουν οι Ρώσοι αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Συνδέουν την έκβασή της με την πορεία των μελλοντικών ρωσικών επενδύσεων και σε άλλους τομείς, όπως στους σιδηροδρόμους και στον τουρισμό.
Διαβάστε από το ΕΘΝΟΣ:
Θυμίζουν, επίσης, πως την περίοδο της κρίσης οι επενδύσεις τους στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 190%, φτάνοντας το 2011 στα 93 δισ. δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα, δύο εφημερίδες, η «Moscow Times» και η «Kommersant», αναφέρονται με δημοσιεύματά τους στη συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Negusneft του ομίλου Sintez στον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης του ομίλου της ΔΕΠΑ, στις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και στην αλλαγή των όρων που έκανε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για να μπουν ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες στη δεύτερη φάση.
Προαπαιτούμενο
Η «Moscow Times» τονίζει χθες ότι «η επιτυχία μιας ρωσικής εταιρείας στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ ανοίγει τον δρόμο σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα, σε μια χώρα που συνδέεται με τη Ρωσία και με θρησκευτικούς δεσμούς». (ΠΥΓΜΗ: Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ορθοδοξία είναι μεγάλο χαρτί στην εξωτερική πολιτική, άσχετα εάν πιστεύει κάποιος ή όχι).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι επενδύσεις όμως εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων αερίου».
Η ίδια εφημερίδα μεταδίδει την αποφασιστικότητα των ρωσικών εταιρειών να χτυπήσουν τον διαγωνισμό: «Το φυσικό αέριο έγινε το κέντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ ρωσικών εταιρειών που έχουν έτοιμα τα μετρητά και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι διστάζουν να συμβάλουν στην αύξηση της επιρροής της Μόσχας στα χωράφια τους».
Παραθέτουν και δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου της Sintez, Αντρέι Κορόλιεφ: «Η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κέντρο για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες, καθώς και από τις χώρες της Κασπίας», ενώ δεν αποκλείει και τη συνεργασία με τη Gazprom «αν κάνει ελκυστική πρόταση».
Η «Moscow Times» κάνει αναφορά στις γνωστές «ευρωπαϊκές παρεμβάσεις» και στις δηλώσεις «Αμερικανών επισήμων» για τον αποκλεισμό των ρωσικών εταιρειών. Τονίζει η εφημερίδα ότι «η Ελλάδα δεν διστάζει να πλεύσει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν ρωσικές εταιρείες να πάρουν τον έλεγχο της ενέργειας».
Ενδιαφέρον
Το άρθρο υπενθυμίζει ότι «ρωσικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, για τουριστικές ευκαιρίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», και με νόημα υπογραμμίζει: «Ομως όλα εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του φυσικού αερίου».
Προσθέτει, δε, με νόημα: «Οι ρωσικές εταιρείες δεν αγνόησαν την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις έκαναν άλμα από 32 δισ. δολάρια το 2009 σε 93 δισ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «KOMMERSANT»:
Υψηλότερες οι προσφορές Gazprom και Sintez
Στις υψηλότερες προσφορές που έκαναν η Gazprom και η Sintez σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του διαγωνισμού αναφέρεται η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», σχολιάζοντας επίσης και την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ.
«Η Ελλάδα φοβάται μια αποτυχία της υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το 2013, από την οποία εξαρτάται η κοινοτική βοήθεια, και για τον λόγο αυτό η Αθήνα βρήκε ένα ημίμετρο», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή της. Οπως εξηγεί, οι εταιρείες από τη λίστα προτίμησης μπορούν έως τα μέσα Μαρτίου να δημιουργήσουν κοινοπραξία με μία από τις 14 επιχειρήσεις που δεν προκρίθηκαν στον πρώτο γύρο.
Το δημοσίευμα συνεχίζει την ερμηνεία αυτής της αλλαγής των όρων, σημειώνοντας: «Η διεύρυνση των θέσεων της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραδοσιακά δεν είναι ευπρόσδεκτη, οι ελληνικές Αρχές επέτρεψαν στις εταιρείες που προκρίθηκαν στον τελικό γύρο του διαγωνισμού να προσελκύσουν στη συναλλαγή εταίρους οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στην πρώτη φάση».
Η «Kommersant», επικαλούμενη τραπεζική πηγή, λέει ότι «η Sintez στην πρώτη φάση του διαγωνισμού πρότεινε και για τη ΔΕΠΑ και για τον ΔΕΣΦΑ 1,8 με 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η Gazprom πρότεινε για τη ΔΕΠΑ πιο πολλά από την M&M GasCo, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προτείνει για τον ΔΕΣΦΑ πιο πολλά από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν».
Το ίδιο δημοσίευμα λέει πως η Gazprom, αν κερδίσει τη ΔΕΠΑ, θα πληρώσει με ίδια κεφάλαια, ενώ για τη μη συμμετοχή της στην απόκτηση του ΔΕΣΦΑ επικαλείται τους περιορισμούς των Βρυξελλών.
pygmi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.