Δουρειος Ιππος Κλοπης Καταθεσεων
Από τον Πόρτα – Πόρτα
Given the size of deposits at Cypriot banks, there isn’t enough in eligible collateral for MRO financing (short term secured borrowing from ECB) to replace these lost deposits.
The flight of capital will increase the funding needs far beyond the ¤10bn Cyprus is trying to raise.
And it’s unclear if the ECB should continue to provide further emergency loans (ELA).
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤ !!
After all, the Eurosystem’s exposure to Cyprus is simply insignificant on a relative basis.
The ECB’s balance sheet is still massive. It can generate more than enough interest income in a few months to cover the losses of Cypriot banks’ defaulting on their ECB loans.
So why throw good money after bad?
Of course there are geopolitical implications of walking away from Cyprus.
Letting banks fail will likely result in Cyprus exiting the EMU and some fear that will trigger a contagion effect.[more]
However if the ECB sticks with its OMT program (commitment to buy unlimited amounts of periphery bonds) for the rest of the periphery,
the effect of "Cyprexit" could be contained.
But when it comes to the Eurozone, there is rarely a decisive action, and this mess will likely persist for some time.
ΝΤΡΟΠΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!
ΠΠ
BIS: $59 δισ. τα δάνεια ξένων τραπεζών στην Κύπρο. Ποσά έχουν Ελλάδα, Ρωσία και Γερμανία
Διασυνοριακοί δανειστές, με εξαίρεση αυτούς από τη Ρωσία, είχαν 59,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών δανείων προς εταιρείες στην Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Οπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, στα στατιστικά στοιχεία της BIS, που είναι η μόνη που καταγράφει το διασυνοριακό δανεισμό σε όλο τον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται δάνεια από τη Ρωσία.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι τα δάνεια που παραχώρησαν ρωσικές τράπεζες σε ρωσικές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο ανέρχονταν στα 30-40 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι δανειστές από την Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο, από τις χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις.
Μερικές τράπεζες δεν αποκάλυψαν τα δάνειά τους στην Κύπρο, αλλά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να ανακοινώσουν μια ανάλυση των στοιχείων με αφορμή το τεστ αντοχής που διενήργησε το 2011 στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το τεστ αντοχής έδειξε ότι η Alpha Bank στην Ελλάδα είχε έκθεση 4,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Η γερμανική HSH Nordbank είχε περίπου 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, κυρίως για πλοία που ανήκουν σε γερμανικές και διεθνείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο.
Ο ολλανδικός όμιλο ING είχε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ έκθεση του στο τέλος του περασμένου έτους σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Η ιταλική Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε ότι η έκθεση της σε δάνεια ήταν 138 εκατομμύρια ευρώ.
Η βρετανική τράπεζα HSBC είχε μια καθαρή έκθεση περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια προς την Κύπρο στα τέλη του 2012, η Barclays ανακοίνωσε ότι η καθαρή έκθεση της ήταν 323 εκατομμύρια στερλίνες και η RBS είχε δάνεια ύψους 377 εκατομμύρια στερλίνες, ως επί το πλείστον επιχειρηματικά δάνεια.
Τα ακόλουθα στοιχεία δείχνουν την έκθεση χωρών σε δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου (σε δισεκατομμύρια δολάρια)
Ρωσία 30-40,
Ελλάδα 16,4,
Γερμανία 7,6,
Γαλλία 2,5,
Ελβετία 2,2,
Ηνωμένο Βασίλειο 2,2,
Ολλανδία 1,9,
Αυστρία 1,7,
Ηνωμένες Πολιτείες 1,7,
Ιταλία 1,6,
Σουηδία 1,4
olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.