Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μας δουλεύει ο Ντάισελμπλουμ. Αφού είπε ότι το μέτρο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο μπορεί να γίνει και αλλού, έπειτα ανασκεύασε και τώρα λέει πάλι τα ίδια για επιβάρυνση των καταθετών - Αντιδρούν Ολάντ και Ραχόι



Νέες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για επιβάρυνση των καταθετών - Αντιδρούν Ολάντ και Ραχόι


Επανέρχεται στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα για επιβάρυνση των καταθετών σε περίπτωση διάσωσης τραπεζών, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο Rtl είπε χαρακτηριστικά «θα σπάσουμε τον αυτοματισμό που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις... Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι καταθέτες... Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και τους Financial Times, δήλωσε πως η αξιοποίηση καταθέσεων για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για τη διαχείριση των τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη.
Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα ο κ. Ντάισελμπλουμ ανασκεύασε και σημείωσε πως «η Κύπρος είναι μία ειδική περίπτωση [που ενέχει] εξαιρετικές προκλήσεις, οι οποίες απαίτησαν τα μέτρα bail-in (‘κούρεμα’ καταθέσεων)».
Τα επίμαχα σχόλια προκάλεσαν πτώση στα χρηματιστήρια και αποδυνάμωση του ευρώ.
Οι καταθέσεις πρέπει να είναι εγγυημένες, η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, δήλωσε από την πλευρά του την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Δεν αποκλείει το «κούρεμα» των καταθετών ο Μπαρνιέ
Ανοιχτό πάντως άφησε το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθετών και η εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.
Όπως είπε η Σαντάλ Χιούς, στην πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «σε κανένα σημείο δεν είναι δυνατό να επιβαρυνθούν οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον».
Προσθεσε ωστόσο οτι η απόφαση για την Κύπρο δεν είναι «μοντέλο» διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον", ωστόσο πάντως ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών.
Πάντως, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας δήλωσε μετά από τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ότι η Ευρωζώνη είναι ασφαλής για τις τραπεζικές καταθέσεις, τονίζοντας ότι αυτό διευκρινίστηκε απόλυτα στο Eurogroup. «Η λύση που προκρίθηκε αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα», υπογράμμισε.
euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.