Το σχέδιο εξόντωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης “εκ των έσω” προχωράει κανονικά…
Αν και ο πρόεδρος του Eurogroup χρειάστηκε να μαζέψει τις πρώτες του δηλώσεις περί «μοντέλου Κύπρου», ο ευρωπαϊκός Τύπος δεν φάνηκε να…
πείθεται ιδιαίτερα και επιμένει ότι η τελική συμφωνία για το πακέτο προς τη Λευκωσία κινδυνεύει να γίνει προηγούμενο στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
O Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε αυτό που αρκετοί υπέθεταν ήδη από την απόφαση του πρώτου Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα: Η κυπριακή λύση, είπε εν ολίγοις, θα μπορούσε να γίνει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις -κάτι που, σε συνδυασμό και με τις αναφορές της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα, τάραξε τα διεθνή χρηματιστήρια και τελικά οδήγησε τον Ντάισελμπλουμ να υπογραμμίσει ότι η Λευκωσία είναι ειδική περίπτωση.
«Η Κύπρος θα είναι το πρότυπο στις μελλοντικές διασώσεις για τις τραπεζικές κρίσεις» γράφει η El Pais της -άμεσα ενδιαφερόμενης- Ισπανίας. «Ποτέ πριν στην κρίση στην Ευρώπη δεν είχε πληρώσει καταθέτης» σημειώνει, λέγοντας πως «πρόκειται για μία διαβολική καινοτομία» που προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές.
Τις ίδιες ανησυχίες βλέπουν στις αγορές και οι βρετανικοί Financial Times: «Φόβοι πως το πακέτο της Κύπρου μπορεί να γίνει μοντέλο διάσωσης» γράφει η εφημερίδα. Σε άρθρο γνώμης του Γκάντραμ Γουλφ που δημοσιεύεται στους FT, ο αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων από την Κύπρο υποσκάπτουν επίσης την αξιοπιστία στην ίδια τη νομισματική ένωση (βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η κίνηση κεφαλαίων).
«Πιθανώς εκρηκτική» βλέπει και η γαλλική Monde την απόφαση για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Όσον αφορά την επιβολή εισφοράς σε καταθέσεις άνω των 100.000, στήλη άποψης τύπου blog στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας υποστηρίζει ότι έγινε «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην πορεία για τραπεζική ένωση.
Σε άρθρο με τίτλο «χαοτικές ημέρες διάσωσης», η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι το Eurogroup «με την “μουδιασμένη” απόπειρα διάσωσης της Κύπρου κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στο διασφαλισμένο των καταθέσεων σε όλες τις χώρες». Ακόμη σαφέστερος ο τίτλος του Spiegel: «O επικεφαλής του Eurogroup απειλεί τις χώρες της κρίσης με την μέθοδο της Κύπρου» γράφει.
Δημοσκόπηση – “χαστούκι” στη Μέρκελ! Οι μισοί Γερμανοί ανησυχούν για τις καταθέσεις τους!
Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ περί της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων στην Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL.
Αντιθέτως, το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ το 26% ανησυχεί πολύ και το 41% λιγότερο για τις αποταμιεύσεις του. Το 33% δηλώνει πάντως πως δεν το απασχολεί το θέμα.
Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται αύξηση της δύναμης των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 41% και ανάλογη απώλεια για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που πέφτουν στο 5%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μένουν σταθεροί στο 24%, όπως και οι Πράσινοι στο 14%, ενώ η Αριστερά αυξάνει την δύναμή της κατά μία μονάδα και φθάνει στο 8%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Forsa, Μάνφρεντ Γκιούλνερ, το γεγονός ότι η ‘Ανγκελα Μέρκελ ενισχύεται παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται ανήσυχοι για τις καταθέσεις τους μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο, ερμηνεύεται ως εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο της καγκελαρίου για την διαχείριση της κρίσης.
Επίσης, σημειώνει ο ίδιος, οι Γερμανοί δεν θεωρούν ότι ευθύνεται η γερμανική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Κύπρο.
Η ευρωζώνη χωρίστηκε σε δανειστές και οφειλέτες
Ο διαχωρισμός σε χώρες-δανειστές και χώρες οφειλέτες έχει επιπτώσεις...Με δεδομένες τις κοινωνικές επιπτώσεις με τις οποίες θα βρεθεί από εδώ και στο εξής αντιμέτωπη η μεγαλόνησος, ο Γερκ Κρέμερ δηλώνει ότι «θα δούμε αν το πακέτο βοήθειας που λαμβάνει η Κύπρος τώρα θα είναι αρκετό».
Όπως εκτιμά,
«προς το παρόν το θεωρώ μάλλον απίθανο η Κύπρος να χρειαστεί και άλλη βοήθεια διότι οι Κύπριοι συμβάλλουν σημαντικά στη διάσωση των τραπεζών, όπου και ελλοχεύουν οι περισσότεροι κίνδυνοι. Δεν το πιστεύω, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς».
Η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων», την οποία εκπροσωπεί κυρίως η Γερμανία, απορρίπτεται από την πλειονότητα των πολιτών στις χώρες της κρίσης, επειδή εκείνοι επωμίζονται εν τέλει το βάρος των μεταρρυθμίσεων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank θεωρεί ότι κοινωνικές επιπτώσεις οφείλονται στο ότι η ευρωζώνη έχει χωριστεί σε χώρες-δανειστές και χώρες-οφειλέτες.
«Οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής διάσωσης. Εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι όταν μια χώρα αναλαμβάνει να στηρίξει οικονομικά μια άλλη τότε η ευρωζώνη χωρίζεται μοιραία σε πιστωτές και οφειλέτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Θα το είχαμε αποφύγει αν οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν όσα είχαν κάνεις ορισμένες ασιατικές χώρες μετά την κρίση του 1997-1998. Εκεί δεν υπήρχε κάποιος δυνατός εταίρος να βοηθήσει και αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν βραχυπρόθεσμα ριζικές, επίπονες μεταρρυθμίσεις βιώνοντας μια σκληρή κρίση. Μετά από 2 χρόνια, όμως, την ξεπέρασαν αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητά τους και με πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο. Στην ευρωζώνη οι χώρες που βιώνουν κρίση δεν ήθελαν να επιλέξουν αυτό το δρόμο. Ζήτησαν βοήθεια και την έλαβαν. Το τίμημα που καταβάλλουν είναι ότι αλλάζουν οι σχέσεις με τους εταίρους τους. Είναι όπως στην ιδιωτική μας ζωή. Όταν από φίλος γίνεσαι δανειστής ή οφειλέτης, η ποιότητα της σχέσης μεταβάλλεται. Στέφανος Γεωργακόπουλος, Deutsche Welle
exomatiakaivlepo.blogspot.com ΑΠΕ – ΜΠΕ olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.