Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Σφαγή στις κρίσεις, έμεινε μόνο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ποιοί ειναι οι νέοι Αρχηγοί




Κυβερνητικό «μαχαίρι» στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς πριν από λίγο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποστράτευσε όλους τους αρχηγούς πλην του αρχηγού ΓΕΕΘΑστρατηγού Κωσταράκου, του οποίου μάλιστα οι εισηγήσεις δεν έγιναν δεκτές… Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνηςαντικαθίσταται μόλις μετά από οκτώ μήνες και τη θέση του καταλαμβάνει ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος.
Στην Πολεμική Αεροπορία, στη θέση του αντιπτέραρχου Αντώνη Τσαντηράκη, τοποθετείται ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΑΤΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, αποστρατεύθηκε ο αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης και στη θέση του τοποθετείται ο αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Θα επανέλθουμε σύντομα με σχολιασμό των αποφάσεων.

Η ηλεκτρική καρέκλα του Α/ΓΕΣ και το «βαθύ κράτος»


Αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα αποτελέσματα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε… σφαγή! Το πιο αξιοπερίεργο «θύμα» των σημερινών κυβερνητικών αποφάσεων είναι το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) το οποίο μέσα σε οκτώ μήνες βρίσκεται με τρίτο κατά σειρά αρχηγό.
Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Ζιαζιά λόγω της άκομψης παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας στις κρίσεις και τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωματικών και μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, σήμερα αποστρατεύτηκε και ο μέχρι χθες αρχηγός, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι προφανές ότι η καρέκλα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι πλέον «ηλεκτρική».
Όμως Ζιαζιάς και Γκίνης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Και οι δύο προωθούσαν συστηματικά τον μετασχηματισμό ή για να το πούμε πιο ωμά το «συμμάζεμα» του Ελληνικού Στρατού που ακόμη και σήμερα διαθέτει το δικό του «βαθύ κράτος», όλους αυτούς τους αποσκελετωμένους σχηματισμούς, μονάδες και υπηρεσίες της αποκαλούμενης ζώνης εσωτερικού που αποτελούν απομεινάρια της περιόδου μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
Σχηματισμοί, μονάδες και υπηρεσίες που με ελάχιστο προσωπικό, που ταλαιπωρείται λόγω των ελλείψεων για να φέρει εις πέρας το έργο του, ενώ ταυτόχρονα απομυζούν πιστώσεις από τον πετσοκομμένο λειτουργικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι σχηματισμοί και μονάδες της πρώτης γραμμής και οι στρατηγικές εφεδρείες.
Τόσο ο Ζιαζιάς όσο και ο Γκίνης όταν είχαν αντίστοιχα τα καθήκοντα του Α/ΓΕΣ και του διοικητή της 1ης Στρατιάς είχαν κυριολεκτικά οργώσει τη ζώνη εσωτερικού αποκτώντας προσωπική εμπειρία και γνώση της κατάστασης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν φανατικοί υπέρμαχοι της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού που όμως πολεμιέται λυσσαλέα από τους τοπικούς πολιτικούς, κομματικούς και… εκκλησιαστικούς άρχοντες που το κάθε στρατόπεδο στην περιοχή τους δεν το βλέπουν ως κομμάτι μίας πολεμικής μηχανής αλλά ως μηχανισμό τόνωσης, μέσω της κατανάλωσης, της τοπικής οικονομίας (χωρίς βέβαια ποτέ να ασχοληθούν σοβαρά με την ουσιαστική ανάπτυξη και συγκεκριμένα την δημιουργία και ανάπτυξη παραγωγικών δομών).

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες την αποστρατεία του αντιστράτηγου Γκίνη έφεραν δύο λόγοι:
>Η επιμονή του στην αναδιοργάνωση (τη νέα δομή δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού). Σημειώνεται, ότι από τον περασμένο Αύγουστο η μελλοντική δομή δυνάμεων είχε υποβληθεί από το ΓΕΣ και μάλιστα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και από άτυπο Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο υφυπουργών. Όμως υπουργική υπογραφή δεν μπήκε και από τότε κάπου… χάθηκε στον δρόμο προς το ΚΥΣΕΑ. Προφανώς οι διαρροές κυβερνητικών κύκλων περί «ευκαιρίας που δόθηκε και δεν αξιοποιήθηκε», αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση.
>Η σφοδρή αντίδρασή του στον κατάλογο μεταθέσεων και τοποθετήσεων 350 αξιωματικών και υπαξιωματικών που του «ενεχειρίστηκε» για τα περαιτέρω. Φυσικά τα κριτήρια με τα οποία είχε συνταχθεί ο κατάλογος δεν ήταν υπηρεσιακά αλλά «κοινωνικής εξυπηρέτησης» (με την απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο είναι εμφανές ότι το κομματικό σύστημα βρήκε νέο πεδίο δόξης λαμπρόν για να δημιουργεί και να εξυπηρετεί την «πελατεία» του).
Αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, τότε εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα γιατί ακόμα και στο βαθύτερο σημείο της οικονομικής κρίσης το πολιτικό σύστημα (ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται κοινοβουλευτικά από τρία κόμματα), συνεχίζει απτόητο να εφαρμόζει τις «παραδοσιακές» μεθόδους που ήδη κατέστρεψαν τη χώρα.
defence-point.gr

Ποιοί ειναι οι νέοι Αρχηγοί …ΓΕΑ/ΓΕΝ και Α/ΓΕΣ


download.jpg
Ένα ενεργεία Κομάντο απο τα Τρίκαλα για Αρχηγό Α/ΓΕΣ ,τον Διοικητή του ΑΤΑ απο τα Χανιά ΓιΑ Α/ΓΕΑ και τον Αποστολάκη απο το Ρέθυμνο υπασπιστή του Τσοχατζόπουλου και επανελθών στην υπηρεσία με απόφαση του Βενιζέλου για Α/ΓΕΝ
Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς μέχρι πρότινος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ) και Διοικητής του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Combined Air Operations Center 7 – CAOC 7).
Γεννήθηκε στα Χανιά. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.
Είναι απόφοιτος :
  • του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ)
  • της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ)
  • της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α)
  • του Air Command and Staff College των ΗΠΑ
Από ξένες γλώσσες ομιλεί την Αγγλική.
Πτητικά Καθήκοντα
Έχει συμπληρώσει πάνω από 4000 ώρες πτήσης εκ των οποίων 3000 ώρες με μαχητικά αεροσκάφη.
Έχει ιπταθεί με αεροσκάφη: Τ-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B, F-5Α/Β, Mirage F-1CG και Mirage 2000.
Ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ.
Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ).
1.jpg
Έχει τοποθετηθεί ως Κυβερνήτης Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ απο το 1990 εως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993 καθώς και στη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟ από το 2003 έως το 2004.
Να πούμε ότι ο νέος Α/ΓΕΝ, Β.Αποστολάκης ήταν υπασπιστής του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου είχε αποστρατευθεί και επαναφέρθηκε στην ενεργό υπηρεσία από τον Ε.Βενιζέλο, ο οποίος και επέμεινε να γίνει Αρχηγός.
tselios.jpg
Ο μέχρι πρότινος Διοικητής Δ’ Σώματος Στρατού, προήχθησε σε Αρχηγό ΓΕΣ στο πλαίσιο των έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος γεννήθηκε το 1956 στο Πετρόπορο του Ν. Τρικάλων. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1975 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1979 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Είναι σε ενέργεια Αλεξιπτωτιστής και Υποβρύχιος Καταστροφέας. Υπηρέτησε για πολλά έτη σε διάφορες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και σε επιτελικές θέσεις Συγκροτημάτων και Σχηματισμών. Διετέλεσε Διοικητής Μονάδος Ειδικών Δυνάμεων και Μ/Κ ΤΠ, Συγκροτήματος και τελευταία Μηχανοκίνητου Σχηματισμού. Μέχρι το 2010 ήταν Διοίκητής στη ΣΜΥ, ενώ το 2011 είχε προαχθεί στο βαθμό του Υποστρατήγου και είχε τοποθετηθεί ως Διοικητής στη 16Η Μεραρχία του Διδυμοτείχου.

veteranos.gr

Παρέμεινε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ…αναμενόμενο..



Αυτό ήταν αναμένομενο..για τους εξής απλούς λόγους (μεταξύ άλλων)..
3 Νοεμβρίου 2011
Τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων (Δεκέλεια Αττικής).
Διαβάστε τι είπε στην τελευταία παράγραφο της ομιλίας του ο νέος Αρχηγός..

Παράλληλα στην πορεία ο κ. Κωσταράκος έκανε και άλλες “ανδραγαθίες” και “αγιογραφίες” όπως…

exomatiakaivlepo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.