Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ασφυξία στην αγορά της Κύπρου από έλλειψη ρευστού. Κλειστές μέχρι την Πέμπτη όλες οι τράπεζες στην Κύπρο



Παρατείνεται το κλείσιμο προκειμένου «να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος», όπως αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα του νησιού

Η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 την επαναλειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων του νησιού, μετά την αποφυγή της πτώχευσης με το σχέδιο διάσωσης της «τελευταίας στιγμής», με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να πληρώνουν βαρύ τίμημα, και το ευρώ να υποχωρεί τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Όλες οι τράπεζες της χώρας, οι οποίες έκλεισαν στις 16 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγαλύτερων, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν την Πέμπτη αντί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποφάσισε να παρατείνει το κλείσιμο των τραπεζών μέχρι την Πέμπτη, με τη συμβουλή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας,Πανίκου Δημητριάδη, προκειμένου «να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λίγες ώρες πριν ανακοίνωνε ότι όλες οι τράπεζες, εκτός από τα δύο πιο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα- την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα-, θα επαναλειτουργούσαν την Τρίτη, κάτι που τελικά αναθεωρήθηκε.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα, προβλέπει «επώδυνες αποφάσεις για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, υποσχόμενος ότι το νησί της Μεσογείου «θα σταθεί και πάλι στα πόδια του».
Η συμφωνία μειώνει σημαντικά το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού τομέα, που θεωρείται δυσανάλογος σε σχέση με την οικονομία του νησιού, καθώς είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).
Εν τω μεταξύ το ευρώ επιτάχυνε την πτωτική του πορεία αργά το απόγευμα της Δευτέρας, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό από τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η διάσωση της Κύπρου θα λειτουργήσει ως προηγούμενο και για άλλες χώρες, μετά και από μια δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.
Ο ίδιος υπαναχώρησε αργότερα, λέγοντας ότι η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση και ότι το σχέδιο διάσωσης δεν μπορεί να χρησιμεύσει, μελλοντικά, ως μοντέλο για την επίλυση άλλων θεμάτων στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ έτσι ανέκαμψε ελαφρά μετά από αυτό και διαμορφώθηκε στο 1,2856 δολάρια γύρω στις 1930 GMT, μετά την ολίσθησή του στα 1,2830 δολάρια γύρω 17.15 μ.μ. GMT.
Εκτός από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, οι κυπριακές αρχές θα υπογράψουν τις επόμενες εβδομάδες ένα μνημόνιο με την τρόικα, παρέχοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις του εταιρικού φόρου που είναι σήμερα 10 - 12,5 %. Σε αντάλλαγμα, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ η οποία παρέχεται κατά κύριο λόγο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με μια συμβολή από το ΔΝΤ η οποία μένει να ποσοτικοποιηθεί.
ΒΗΜΑ

Ασφυξία στην αγορά της Κύπρου από έλλειψη ρευστού

ktΜε την Λαϊκή να αποτελεί πλέον παρελθόν και την τράπεζα Κύπρου να επωμίζεται όλο το βάρος των χρεών μαζί με το κούρεμα στην Κύπρο ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας.
Ένα είναι το δεδομένο. Ο τραπεζικός τομέας, η βαριά βιομηχανία της χώρας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και ο μεγάλος φόβος πλέον είναι η φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Από τα περίπου 40 των ξένων καταθέσεων κάποιοι υπολογίζουν ότι άμεσα θα φύγουν προς το εξωτερικό τα 10 δισ. το 1/4 δηλαδή.
Έτσι με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ήδη στο καναβάτσο και με το φόβο πλήρους διάλυσης του τραπεζικού τομέα λήφθηκε η απόφαση να μην ανοίξουν οι τράπεζες για ακόμη δύο ημέρες.
Όλα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα αλλά και αύριο.
Αυτή τη στιγμή το σχέδιο προβλέπει άνοιγμα των υποκαταστημάτων την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και πάλι παραμένει άγνωστο το υπό ποιους όρους θα ανοίξουν τα καταστήματα.
Εάν και πάλι θα υπάρχει όριο αναλήψεων και εάν θα υπάρξει πάγωμα μεταφοράς των τραπεζικών κεφαλαίων.
Και τα δύο ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται υπό τις συνθήκες που υπάρχουν στο νησί δεδομένα.
Ήδη όμως στην Κύπρο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.
Σταδιακά το όριο αναλήψεων έπεσε από τα 500 στα 260 ευρώ και ύστερα από το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν την έναρξη του eurogroup στα 100 ευρώ.
Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να κρατήσουν 3 ή ακόμη και έξι μήνες.
Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το όριο αναλήψεων, αλλά και το πλαφόν στις κινήσεις λογαριασμών.
Παρά τις αντιδράσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που διαπιστώνει ασφυξία στην αγορά η απόφαση πάρθηκε υπό την πίεση και την ΕΚΤ ώστε πριν το άνοιγμα των τραπεζών να έχει διασφαλιστεί η ρευστότητα.
Μέχρι και αυτή τη στιγμή πάντως δεν έχει δοθεί καμία εντολή για το άνοιγμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όριο αναλήψεων δεν υπάρχει, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα
Σε ό,τι έχει να κάνει με την υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς.
Το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών κυπριακών τραπεζών, μέχρι και την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων, τονίζει η ανακοίνωση.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.