Με το σκεπτικό ότι τα βιβλία της ιστορίας στην Αλβανία διακατέχονται από την πνοή του κομμουνιστικού δικτατορικού συστήματος και δεν εκφράζουν την πραγματική ιστορία της χώρας,στρώθηκε επί τάπητος η αλλαγή τους.
Ο κάθε αρχηγός ζητά να βγει αυτός ως λυτρωτής αυτού του έθνους και αυτής της χώρας. Ξεχνά πως ψωμί χωρίς προζύμι δε γίνεται. Πως δεν μπορείς να παρουσιάσεις ως δικός σου το ξένο και ως κατορθωτό το ακατόρθωτο. Μια τέτοια ιστορία, χωρίς βάσεις, χωρίς θεμέλια, βασιζόμενη απάνω στις δικές σου εθνικιστικές φιλοδοξίες, στο ψέμα και την αυτοπροβολή είναι καταδικασμένη ν’ αποτύχει. Κάποια άλλη στιγμή, από κάποιον άλλο ηγέτη.
Τώρα με τη νέα τάξη πραγμάτων, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, με τις «ντουφεκιές» των αρχηγών των κομμάτων για Μεγάλη Αλβανία και για ένα έθνος, με την κινητοποίηση των αλβανών στα Σκόπια και στο Μαυροβούνιο, με την «ανακάλυψη» νέων στοιχείων για τη μεγάλη «συμβολή» των Aλβανών στην ανεξαρτησία της Ελλάδος από την Τουρκιά, τη δεύτερη «συμβολή» τους στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, τα «αλβανικά εδάφη» που προσάρμοσε αδίκως η Ελλάδα σε βάρος της Αλβανίας… κι άλλα τέτοια «ευρήματα» και «ιστορικά γεγονότα», πρέπει να καθρεφτιστούν στην νεότερη αλβανική ιστορία.
Όχι πως τα τωρινά βιβλία αδυνατούν ως προς το περιεχόμενο αυτό, αλλά να εμπλουτιστούν περαιτέρω με νέα δεδομένα, νέα στοιχεία και νέα τεκμήρια. Όπως εισήχθησαν εις το αλβανικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό. Κυκλοφόρησε, κανένας δε διαμαρτυρήθηκε κι έμεινε ως θείο δώρο για τις επόμενες γενιές.
Σε βοήθεια τους η ιστορικοί, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι με τίτλους και πιστοποιητικά εμβολιασμένα με το πάθος του εθνικισμού των αλβανικών κομμάτων.
«Τα Ιωάννινα, το ιστορικό κλειδί του τσάμικου προβλήματος», γράφει σε γνωστή εφημερίδα ο πρώην αλβανός πρέσβης Νεσίπ Κάτση, ντοκουμέντο (κατ’ αυτόν) που πρέπει να καθρεφτιστεί και να κρυσταλλοποιηθεί. Γράφει:
«Στις 7 Μαρτίου 2013 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την πτώση των Ιωαννίνων, όπου στις 8 Αυγούστου 1912 οι οσμανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους Έλληνες, Βούλγαρους, Σέρβους και Μαυροβούνιους, οι οποίοι είχαν πίσω τους την Τσαρική Ρωσία και είχαν ιδρύσει την Βαλκανική Συμμαχία. Οι κυβερνήτες της Κωνσταντινούπολης χωρίς να κάνουν την παραμικρή αντίσταση ζήτησαν την ντροπιαστική ανακωχή. Ο υποστηρικτής των Ιωαννίνων Μεχμέτ Εσατ Πάσα με το στρατό του και τους αλβανούς πατριώτες δεν εισάκουσε στη διαταγή. Ξαναχτύπησαν οι Έλληνες αλλά ο Μεχμέτ Πάσα δεν τα παρέδιδε εύκολα και πολέμησε σκληρά μαζί με τον αδερφό του Χασάν. Τα δύο αδέλφια έδιναν την εντύπωση πως πολεμούσαν για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά να μην ξεχνούμε πως στις 28 Νοεμβρίου 1912 η Αλβανία είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, άρα αυτή η εντύπωση δε στέκει. Θα είχαν την ίδια νίκη με τον Χασάν Ριζά Πάσα στη Σκόδρα αν θα είχαν την υποστήριξη του Ισμαήλ Κεμάλ, για την υπεράσπιση αλβανικών εδαφών… Η πτώση των Ιωαννίνων είναι ο γόρδιος δεσμός για την υπεράσπιση της Τσαμουριάς, για τη λύση του τσάμικου προβλήματος και την επαναφορά των δικαιωμάτων τους. Στα 45 χρόνια μονοκομματισμού στην Αλβανία δεν υψώθηκε η φωνή για την Τσαμουριά και Ιωάννινα όπως σηκώθηκε για το Κόσσοβο κι αυτό ενθάρρυνε τους Έλληνες να λένε σήμερα «έχουμε κλείσει αυτό το θέμα».
Ν’ απαντήσουμε πως το έχετε κλείσει εσείς, αλλά όχι εμείς, γιατί έχετε κάνει γενοκτονία προς την Τσαμουριά και μην προσπαθείτε να το κουκουλώσετε έτσι γιατί ο ήλιος δε σκεπάζεται με τον κόσκινο… Πόσο καλά που οι Έλληνες πολιτικοί θέλουν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και ο Γιαννουλάτος υψώνει τη φωνή για τα δικαιώματα αυτά. Αφού είναι άνθρωπος του Θεού, γιατί δεν υψώνει τη φωνή του και τα δικαιώματα των Τσάμηδων …».
Σύμφωνα τον πρέσβη τα γραφόμενά του πρέπει να μπουν στην ιστορία. Να που, όμως, έρχονται σε αντίθεση με γραφόμενα άλλων πρέσβεων πως οι αλβανοί βοήθησαν στην ανεξαρτησία της Ελλάδος, ενώ εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι μολονότι οι Τούρκοι ζήτησαν ανακωχή αυτοί συνέχιζαν να υπερασπίζουν τα συμφέροντα των Τούρκων.
Μπορείτε ν’ αλλάξετε τα σχολικά κείμενα. Δεν μπορείτε, όμως, ν’ αλλάξετε την ίδια την ιστορία. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία, γεγονότα, αποδείξεις, μαρτυρίες και αλήθειες, γιατί όπως λέει ο σοφός λαός:
«Η αλήθεια πλέει σαν το λάδι στο νερό» ή όπως λέτε εσείς ο ίδιος «δεν σκεπάζεται ο ήλιος με τον κόσκινο».(Από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)
Πηγή: Σ.Φ.Ε.Β.Α.
kostasxan.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.