Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σέρβος πρωθυπουργός: Η ανταλλαγή εδαφών μπορεί να προκαλέσει πόλεμο στα Σκόπια-Υποκρισία της ΕΕ στο θέμα της συμφωνίας Σερβίας και Κοσόβου




Απρίλιος 9, 2013.


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εκτίμησε ότι η Πρίστινα και το Βελιγράδι θα μπορούσαν εύκολα να συμφωνήσουν σε ανταλλαγή εδαφών, ειδικά σε ανταλλαγή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με την Κοιλάδα του Πρέσεβο, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς.



«Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην Ουάσιγκτον. Εκτιμούν (οι Αμερικανοί) ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει έναν νέο πόλεμο στο κράτος των Σκοπίων» δήλωσε σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία δεν θέλει ένα μικρό σερβικό κράτος μέσα στο Κοσσυφοπέδιο, όπως είναι η Σερβική Δημοκρατία στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αλλά θέλει να επιτρέψει στους Σέρβους να «ενωθούν στην περιοχή» η οποία μεταξύ των άλλων και το Κοσσυφοπέδιο θα συνυπάρχουν στην Ευρώπη.


Ο Ντάτσιτς χαρακτήρισε ως «αβάσιμους» τους φόβους ότι δίνοντας περισσότερες εξουσίες στην Ένωση των Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου θα οδηγούσε σε απόσχιση, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



The Hellenic Information Team

Υποκρισία της ΕΕ στο θέμα της συμφωνίας Σερβίας και Κοσόβου


Τη λύπη της εξέφρασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανίδα βαρόνη Κάθριν Άστον, για την απόρριψη από την πλευρά του Βελιγραδίου της συμφωνίας με την Πρίστινα… Η απόφαση των Σέρβων, εάν οριστικοποιηθεί, θα έχει συνέπειες στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, αφού η ΕΕ κρατάει αυτό το διπλωματικό «χαρτί» με το οποίο ασκεί πιέσεις – ή αν θέλετε έμμεσους (;) εκβιασμούς – στους Σέρβους ώστε να υποκύψουν. Το απαράδεκτο, όπως προκύπτει, είναι ότι η συμφωνία χαλάει διότι οι Αλβανοί δεν δέχονται την προϋπόθεση του Βελιγραδίου για την απόδοση ευρείας αυτονομίας στο βόρειο Κόσοβο που κατοικείται από μεγάλο αριθμό Σέρβων, παρότι σε αντάλλαγμα η Σερβία προσφέρει την αναγνώριση της κυβέρνησης στην Πρίστινα!

Εν ολίγοις, η ΕΕ, αντί να ασκήσει πιέσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τους Αλβανούς αναγνωρίζοντας ότι οι Σέρβοι έχουν ήδη προβεί σε τεράστιες υποχωρήσεις, εξακολουθεί να ασκεί σε αυτούς πιέσεις, αποδεχόμενη εμμέσως το απαράδεκτο αλβανικό επιχείρημα ότι το καθεστώς ευρείας αυτονομίας στο βόρειο Κόσοβο θα ισοδυναμούσε με απόσχιση! Συνολικά, από τους οχτώ όρους οι Σέρβοι έχουν δεχτεί τους έξι! Το δεύτερο θέμα διαφωνίας είναι η αντιπροσώπευση των Σέρβων στην αστυνομία και το δικαστικό σύστημα.
Στη Σερβία οι αντιδράσεις είναι ήδη μεγάλες, αφού είναι αυταπόδεικτο ότι οι υποχωρήσεις που έχει αποδεχτεί μια κυβέρνηση κι ένας πρόεδρος που θεωρείται κατά τα άλλα ως «ακραίος εθνικιστής», είναι χωρίς προηγούμενο. Κι αντί η ΕΕ να ανταμείψει αυτή τη στάση, εξακολουθεί να πιέζει αυτούς που έκαναν τις πραγματικές υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, εμφανιζόμενη ωςμεροληπτικός μεσολαβητής…
Δυστυχώς, στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση, η νοοτροπία της επιβολής δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά επεκτείνεται σε όσους θεωρούνται ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Παρόμοια «πυγμή» βέβαια δεν επιδεικνύεται σε σειρά άλλων υποθέσεων, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται οι μανδαρίνοι των Βρυξελλών ότι η εικόνα που οικοδομούν δεν είναι καθόλου «κολακευτική» και ότι οι διακηρύξεις περί διπλωματίας αρχών της ΕΕ αποτελούν κούφια λόγια…
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.