Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τουρκία: Όχι σε ‘βρώμικες’ διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με την Τουρκία οι ΗΠΑ;




Οι Τούρκοι έφτιαξαν γιγαντιαία αφίσα με τους εννέα νεκρούς ακτιβιστές και την ανήρτησαν στο πλοίο ‘Mavi Marmara’ προκειμένου να προωθήσουν τη συστηματική και ελεγχόμενη πληροφόρησή τους



Μετά από τη πολυδιαφημισμένη δήλωση του Ισραήλ ότι θα πληρώσει για το θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών, στην επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, το Μάιο του 2010, τώρα η Τουρκία δεν δέχεται διαπραγματεύσεις για το ύψος των αποζημιώσεων στις οικογένειες των νεκρών.





Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ομιλούν, πλέον, για «βρώμικες διαπραγματεύσεις»,[ που κυρίως στοχεύουν σε εσωτερική κατανάλωση, αφού ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Γάζα τον επόμενο μήνα].


Στην επίσκεψη αυτή αντιδρούν τόσο οι ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ.


Η Τουρκία φορτίζοντας την ένταση, δηλώνει μέσω των διπλωματών της, ότι «το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό για τα θύματα, στις οικογένειές τους».


«Το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά, ότι αυτό δεν είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Οι συνομιλίες για την αποζημίωση δεν πρέπει να μετατραπούν σε άλογες εμπορικές διαπραγματεύσεις. Επιζητούμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε μια διπλωματική πηγή στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, υπό τον όρο της ανωνυμίας.


Επισημαίνεται ότι μετά την απολογία του Ισραήλ, τον περασμένο μήνα προς την Τουρκία, για την επίθεση στο πλοίο που μετέφερε ακτιβιστές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου 2010, οι δύο χώρες συμφώνησαν να διεξάγουν συνομιλίες για τον καθορισμό του ποσού της αποζημίωσης και των άλλων νομικών όρων, ως μέρος της τουρκικών απαιτήσεων για την εξομάλυνση των τεταμένων διμερών σχέσεων.


Το Ισραήλ προσέφερε 70 χιλιάδες δολάρια για κάθε θανόντα, που κατόπιν πιέσεων ανέβασε το ποσό στα 100 χιλιάδες δολάρια, ενώ η Τουρκία απαιτεί για τον καθένα ένα εκατομμύριο δολάρια.


Αυτό αποτελεί ένα τουρκικό ‘πάτημα’ προκειμένου- μετά την απολογία του Ισραήλ- να δικαιολογηθεί η «τουρκική εξόρμηση» προς τη Λωρίδα της Γάζας, υλοποιώντας τις βλέψεις της Τουρκίας στο μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής και όχι μόνο.



The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.