
Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζει η αμερικανική διπλωματία στην προσπάθεια, που ξεκίνησε από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ. Πέραν των νέων εμποδίων που προβάλλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος επιχειρεί περαιτέρω ταπείνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αξιωματούχοι στο Τελ Αβίβ αντιστέκονται στην αμερικανική ιδέα να αναδειχθεί η Αγκυρα σε μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Η αμερικανική πλευρά διέρρευσε ότι “τα πράγματα βαίνουν καλώς”, και άφησε να εννοηθεί ότι “οι σχέσεις θα γίνουν ξανά όπως και στο παρελθόν”. Ομως η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισράηλ, Τζίπι Λίβνι, η οποία έχει αναλάβει το φάκελο των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, απέρριψε χθες κάθε πιθανότητα να διαδραμματίσει η Τουρκία ενεργό ρόλο στο άμεσο μέλλον στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως πρότεινε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος είχε συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.
Σε ερώτηση για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που έχουν “παγώσει” από το Σεπτέμβριο του 2010, η κ. Λίβνι δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας της ότι “η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να αναπτυχθεί απευθείας ανάμεσα σε εμάς και στους Παλαιστινίους”.
Πρόσθεσε ότι “η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο”. Προηγουμένως, ο κ. Κέρι είχε δηλώσει στην Κωνσταντινούπολη ότι η Τουρκία μπορεί να παίξε ρόλο “κλειδί” και να έχει μια “σημαντική συμβολή” στη διαδικασία ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, έφτασε χθες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Το βράδυ θα έχει συνομιλίες στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και την Τρίτη στα Ιεροσόλυμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, www.mignatiou.com
Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, Ισραήλ: Χωρίς την Τουρκία οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους
Στο Τελ Αβίβ ο Τζον ΚέριΚάθε συζήτηση για άμεση ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους επιχείρησε να κόψει την Κυριακή η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, παρά τις περί αντιθέτου εισηγήσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στο Τελ Αβίβ.
"Η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να αναπτυχθεί απευθείας ανάμεσα σε εμάς και στους Παλαιστινίους", απάντησε η Λίβνι στη δημόσια ραδιοφωνία, σε ερώτηση για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που έχουν "παγώσει" από το Σεπτέμβριο του 2010.
Νωρίτερα την Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι δεν είναι η Ουάσινγκτον αυτή που θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, όμως υπογράμμισε τη σημασία της αποκατάστασης μιας πλήρους σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
“Θέλουμε αυτή η σχέση, που είναι σημαντική για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και μάλιστα κρίσιμη για την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία, να επιστρέψει στην ομαλότητα”, δήλωσε ο Κέρι.
Σχολιάζοντας αργότερα η ισραηλινή υπουργός, η οποία έχει επιφορτιστεί με το φάκελο των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, τόνισε πως "η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο".
Ο Τζον Κέρι, ο οποίος έφτασε το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, αναμένεται να έχει απόψε συνομιλίες στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Enet
infognomonpolitics.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.