Σελίδες

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να προβλέψουν ξηρασίες




Αν οι πάγοι που κατακρημνίζονται και λιώνουν, και τα πολικά αρκουδάκια που πεθαίνουν από την ζέστη και την πείνα κάνουν τις γκιόσες του Σκάϊ να αναμηρυκάζουν αποκαλύψεις και τρομολαγνείες, άλλο προσφιλές (και υπαρκτό) θέμα όσο υπάρχει ...άνθρωπος είναι οι ξηρασίες και οι κατακλυσμοί. (Δείτε εδώ, και εδώ -- για τις πιο γνωστές σχετικά πρόσφατες ιστορικές και καταστροφικές ξηρασίες, και πλημμύρες, και συνεπαγόμενους λιμούς, με εκατομμύρια ή εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς) σε κάθε περίπτωση). Με δεδομένο το τραγικό του θέματος και τις συγκινητικές εικόνες που εύκολα βρίσκονται για το θέμα αυτό, μην εκπλαγείτε αν γίνει της ...μόδας.

Διάφοροι έχουν φτιάξει μοντέλα ("μοντέλα") προσπαθώντας να προσομοιώσουν περιόδους έντονης ξηρασίας, βάζοντας σαν παραμέτρους ό,τι έχουν στην διάθεσή τους. Τα συμπεράσματα είναι απλά: Τα μοντέλα δεν έχουν καταφέρει να προβλέψουν αναδρομικά γνωστές περιόδους ξηρασίας. "Προβλέπουν" ξηρασίες αλλά καμία σχέση, χρονικά με τις πραγματικές. Η δυνατότητα πρόβλεψηςδεν είναι καλύτερη από αυτή που προκύπτει με σταθερές τις μεταβλητές των μοντέλων. Κοινώς, "κουτουρού".
Δεν υπάρχει καν συμφωνία για το εάν ξηρασίες και πλημμύρες ταυτίζονται με παγκόσμιες θερμάνσεις ή ψύξεις. Τυπικά, θεωρείται ότι υπήρξαν περισσότερες βροχές σε θερμότερες περιόδους, πχ η Σαχάρα ήταν πράσινη όταν η Γη ήταν πιο ζεστή, αλλά ο μεγάλος λιμός στην Ευρώπη του 14ου μΧ αιώνα είχε σχέση με ασταμάτητες βροχές περί τα 100 χρόνια μετά την Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο, και την αρχή του μίνι-παγετού από τον οποίο βγήκαμε τον 18ο αιώνα. Ωραία πράγματα αν θέλετε να βρείτε άλλο ένα πράγμα για να φοβάστε, πέρα από την καθημερινότητα.
"Γκιόσα", λέει το γκουκγλ, είναι η ...παρδαλή κατσίκα ή προβατίνα, που δεν γεννάει πια, χαχαχάαχα!
http://theresilientearth.com/?q=content/scientists-admit-they-cannot-predict-drought
http://www.thegwpf.org/scientists-admit-predict-drought/ archaeopteryxgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.