Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ο ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΗΤΑΝ GAY;

Kemal Ataturk-Gay



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία μια φωτογραφία που αναρτήθηκε σε μια τουρκική ιστοσελίδα και δείχνει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας σε μια χαρακτηριστική σκηνή σε κάποια πλαζ να κοιτάζει σε στάση που δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν ήταν και… πολύ άντρας.
Η αναφορά στην φωτογραφία αυτή που συνοδεύεται από την άποψη ότι ο Κεμάλ μπορεί να ήταν ομοφυλόφιλος, ήδη έχει περάσει και σε μερίδα του τουρκικού τύπου προκαλώντας κυριολεκτικά σεισμό καθώς όπως είναι γνωστό ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της σύγχρονης Τουρκίας είναι ο Κεμάλ Ατατούρκ τον οποίο οι Τούρκοι έχουν θεοποιήσει σε βαθμό που θα ζήλευαν στο παρελθόν πολλοί άλλοι δικτάτορες όπως οι Χίτλερ, Μάο, Στάλιν, κλπ.
Το εντυπωσιακό είναι πως η άποψη αυτή, ότι δηλαδή ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας μπορεί να ήταν gay και η οποία αναδημοσιεύτηκε και στην τουρκική εφημερίδα Habertürk, ενώ καταγγέλθηκε στις δικαστικές αρχές σε πρώτη φάση ο εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι δεν χρειάζεται να ασκήσει δίωξη και ότι η φωτογραφία καλύπτεται νομικά από τον νόμο περί τύπου. Φυσικά αυτή η πρώτη αντίδραση των νομικών αρχών δεν έμεινε έτσι και μετά από έντονες ενστάσεις πολλών παραγόντων που πρόσκεινται στον κεμαλισμό διατάχτηκε ανάκριση για την ανάρτηση της φωτογραφίας καθώς και για τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ μπορεί να ήταν gay. Από την άλλη πλευρά αυτοί που δημοσίευσαν την φωτογραφία επικαλούνται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις διατάξεις για την ελευθεροτυπία και την κατάργηση της λογοκρισίας που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεγονός είναι πως ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν παντρεύτηκε ποτέ παρά του ότι έζησε κατά καιρούς με διάφορες «θαυμάστριες» του και φυσικά δεν έκανε παιδιά κάτι που του το καταλόγισαν μετά τον θάνατο του πολλοί επικριτές του. Σύμφωνα με πολλούς βιογράφους του ο Κεμάλ απέφευγε τις γυναίκες και παράλληλα είχε το φοβερό πάθος του αλκοολισμού. Η μεγάλη του μανία εναντίον καθετί θρησκευτικού, που το θεωρούσε ως αντίθετο προς τη ροή της ιστορίας, ήταν απόρροια της αθεΐας του, αλλά για πολλούς, που τον έζησαν από κοντά, ήταν ένας άνθρωπος που έδινε μεγάλη σημασία στις προλήψεις στην μαγεία και επηρεάζονταν από τις «αόρατες δυνάμεις». Το τέλος του ήταν τραγικό και σίγουρα δεν ανταποκρινόταν στην ιστορική θέση που του αποδόθηκε μετέπειτα. Πέθανε πνιγμένος στο αλκοόλ και στις κρίσεις μοναξιάς που είχε. Ο Κεμάλ, ήταν ο «πατέρας» των Τούρκων, αλλά στην πραγματικότητα έγινε ο «πατέρας» των μη Τούρκων, ο «πατέρας» των πολιτών μιας εκτουρκισμένης αλλά χωρίς ταυτότητα νέας Τουρκίας. Ίσως γι’ αυτό βοηθήθηκε τόσο πολύ από ξένες δυνάμεις για να επιβληθεί και να χτυπήσει καθετί που συνδεόταν με την παραδοσιακή Οθωμανική Αυτοκρατορία με αιματηρό τίμημα την μεγάλη γενοκτονία των εκατομμυρίων χριστιανών της Ανατολής.
Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια από τον θάνατο του και ενώ στην Τουρκία κυριαρχούν οι ισλαμιστές το «πορτραίτο» του Κεμάλ έχει αρχίσει να ξεθωριάζει με αποκορύφωμα ίσως αυτή την είδηση για την αμφισβήτηση του αντρισμού του, γεγονός που πριν από δυο δεκαετίες ούτε σαν φαντασία δεν θα ήταν δυνατόν να προβληθεί.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

1 σχόλιο:

  1. οι εκατομμυρια Ελληνες ,Αρμενιοι και Ασυρριοι νεομαρτυρες χριστιανοι αμαχοι που σφαγιαστηκαν απο τα τουρκοσκυλα δεν ηταν τμημα της οθωμανικης αυτοκρατοριας αλλα σκλαβοι της !!! ο λογος που ο "καμηλας" και τα ακολουθα του ανθρωπομορφα κτηνη σφαγιασαν σαν ζωα τοσους πολλους αθωους αμαχους ειναι το μισος που τρεφουν προς καθε αλλοεθνη και αλλοθρησκο ,μισος που ο γερμανικος φασισμος ωχρια μπροστα του ! προς καθε ανιστορητο,η οθωμανικη αυτοκρατορια ειχε παψει ηδη να υπαρχει στην πραξη τον καιρο της ενηλικιωσης της "καμηλας" και ο σκοπος του ιδιου ηταν η επανιδρυση αυτης και η βασιλεια της για χιλια χρονια !(απο αυτο εμπνευστηκε και ο μεγαλυτερος fan του ο αυστριακος χιτλερ !!! ).το αν ηταν gay η οχι ας απασχολησει τους πραγματικους ωμοφοβικους και ωμοφιλολαγνους, αλλωστε το τι εκανε εξω απο την κρεβατοκαμαρα του εχει σημασια για τα εκατομμυρια των αθωων θυματων αυτου και των ακολουθων του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.