Γράφει η Σοφία Τ.
Που… ράβονταν οι ναζί; Όχι όπου κι όπου. Τις στολές τους τις έραβε ο γερμανικός οίκος μόδας Hugo Boss παρακαλώ! Η κυκλοφορία μιας νέας βιογραφίας της εταιρείας που αποκαλύπτει τις σχέσεις του ιδρυτή της Hugo Boss(1885-1948) με το Γ’ Ράιχ, παρουσιάστηκε περίπου ως απολογία. Ο σχεδιαστής Hugo Boss που δημιούργησε την ομώνυμη εταιρεία ρούχων το 1924 στην Metzingen, μια μικρή πόλη Ν της Στουτγάρδης-όπου και εξακολουθεί να έχει τη βάση της- δεν ήταν μόνο ο αγαπημένος μόδιστρος του Hitler, αλλά είχε αναλάβει να προμηθεύει στολές στον στρατό των Ναζί.
Μετά τον πόλεμο ο σχεδιαστής ισχυρίστηκε ότι είχε υποστηρίξει τον Hitler για να σώσει την εταιρεία του και όχι γιατί πίστευε σε όσα πρέσβευε το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, όμως ιστορικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι ήταν ταγμένος ιδεολογικά μαζί του. Κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ η εταιρεία χρησιμοποιούσε 140 Πολωνούς εργάτες οι οποίοι είχαν απαχθεί από την Gestapo. Στο εργοστάσιο ρούχων στη Metzingen, στο Baden-Württemberg, το εργατικό δυναμικό συμπλήρωναν και 40 Γάλλοι αιχμάλωτοι πολέμου οι οποίοι έφτιαχναν τις στολές της Wehrmacht. Από τον Απρίλιο του 1940, ο Hugo Boss χρησιμοποιούσε στο εργοστάσιό του καταναγκαστική εργασία, κυρίως γυναικών. Μετά από την αποκάλυψη όλων αυτών των στοιχείων η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της, είχε ανακοινώσει: «Επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για όσους υπέφεραν και ταλαιπωρήθηκαν από την διοίκηση του Hugo Ferdinand Boss και τους νόμους του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος». Η μόνη ποινή στον Boss μετά τον πόλεμο ήταν η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου… Πέθανε κατά την απονεύρωση ενός δοντιού(όχι εύκολη υπόθεση το 1948 και χωρίς τον σύγχρονο εξοπλισμό).
Υ.Γ.: όλες οι γερμανικές εταιρείες τέτοιους λόγους βρήκαν να πουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της προσφοράς τους στο Γ’ Ράιχ(εξοπλισμός ή «απασχόληση» αιχμαλώτων πολέμου ή Εβραίων και λοιπών «υπανθρώπων» κατά τους ναζί λίγο πριν τον εγκλεισμό, βασανισμό και τις περισσότερες φορές θάνατό τους στα κολαστήρια-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.